Dünya Son dakika... 2,5 milyonu geçti! Corona virüs...

Son dakika... 2,5 milyonu geçti! Corona virüs...

21.04.2020 - 10:43 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, dünya üzerindeki vakalar 2,5 milyonu aştı. İtalya karantina tedbirlerini 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak kaldırıyor, ABD lideri Trump ülkesine göçü yasakladı. Rusya'da vakalar yeniden tırmanışa geçerken, İspanya'da ölü sayıları yeniden arttı. Yeni doğan bebeğe yapılan testin sonucu ise dehşete düşürdü.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...

Dünya üzerinde corona virüs bulaşan insanların sayısı bugün 2,5 milyonu geçti, halihazırda can kaybı 172 bin. 792 bin pozitif sonuç veren testle yeryüzündeki vakaların yaklaşık üçte birinin görüldüğü ABD'de, can kaybı 42 bin 500'ü geçti. ABD'de son 24 saatte 1930 ölüm gerçekleşti. Corona virüs salgınına ilişkin gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

Haberin Devamı

17.55 : İspanya'da çocuklara 44 gün sonra 'kısıtlı' sokağa çıkma izni verildi. 27 Nisan'dan itibaren çocuklar, kısa süreliğine, sadece markete gitmek için ve 14 yaşın altındaysa yanında bir aile üyesinin olması şartıyla sokağa çıkabilecek.

17.30 : BM Dünya Gıda Programı (WFP), corona virüs nedeniyle dünya genelinde akut açlıkla karşı karşıya olan insan sayısının neredeyse iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu.

WFP'nin projeksiyonlarına göre, salgının ekonomik etkileri yüzünden akut gıda güvensizliğiyle karşılaşacak insanların sayısı 2020'de 265 milyona çıkabilir. Geçen yıl bu sayı 130 ila 135 milyon kişiydi.

17.00 : ABD'de Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 1684 artarak 42 bin 374'e yükseldi.

Haberin Devamı

16.35 : Hollanda'da corona virüs konusunda hükümetin bilimsel danışma organı olan Salgın Yönetim Ekibi (OMT), ülkedeki ilkokulların Mayıs başından itibaren kademeli olarak açılabileceğini bildirdi.

OMT tarafından hükümete verilen tavsiyeye göre, gündüz bakım kreşleri ile özel eğitime muhtaç çocuklara yönelik ilkokullar, 4 Mayıs'tan itibaren hiçbir kısıtlama olmaksızın açılabilir.

Corona virüsle ilgili halk sağlığı riskinin yönetilebilir olduğuna işaret eden OMT'deki bilim insanları, 3 Mayıs'ta sona erecek ara tatilden sonra Hollanda'daki diğer ilkokulların da kademeli bir şekilde açılabileceği tavsiyesinde bulundu.

Bilim insanları, ilkokulların, yarım sınıflar ya da dönüşümlü olarak çocukların okula gönderilmesi gibi kısmen açılışa hazırlanmasını istedi.

OMT'deki bilim insanları arasında ilkokulların açılması konusunda görüş farklılığı bulunması nedeniyle, okulların kısmen açık olduğu İskandinav ülkelerinden gelecek raporlar da değerlendirilecek.

Uzmanlar, ilkokulların açılmasından 1 ay sonra büyük bir salgın yoksa, sınıfta 1,5 metrelik mesafeyi korumak şartıyla beden eğitimi derslerinin de başlatılabileceğini bildirdi.

Hollanda'da, uzaktan eğitim yöntemini uygulayan orta dereceli ve yüksek okullar bir süre daha kapalı kalacak.

OMT'deki bilim insanları, gelecekte bu okullarda staj, uygulamalı eğitim ve beden eğitiminin yasaklanması gibi istisnalar getirilebileceğini belirti. Kurul, huzurevlerinin ziyarete açılmasına ise, virüsün yayılmasını arttıracağı gerekçesiyle olur vermedi.

Haberin Devamı

Hükümet, Salı akşamı yapacağı toplantıda, OMT'nin tavsiyeleri ışığında önlemlerin gevşetilmesini değerlendirecek.

Hollanda'da şu ana kadar 3 bin 916 kişi corona virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı da, 34 bin 134'e ulaştı.

16.25 : Suudi Arabistan, Ramazan ayında corona virüs yasaklarını hafifletiyor.

16.15 : Belçika’da bir biyoteknoloji firması insan vücudunda corona virüsle savaşan antikorları hızlı bir şekilde tespit eden bir test üretmeye başladı.

ZenTech adlı şirket tarafından üretilen testler hükümetin de onayı ile on binlerce kişi üzerinde denenmeye başlandı. 10 ila 15 dakika içerisinde sonuç veren testin hassasiyet oranı yüzde 100 olarak açıklandı. Antikor testleri corona virüsü taşıyan ancak semptom göstermeyen kişilerin tespiti için büyük önem taşıyor. Bu tarz testler sayesinde sokağa çıkma kısıtlaması gibi önlemlerin daha kısa sürede sona erdirilebileceği belirtiliyor.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


15.20 : Corona virüs salgını nedeniyle krizle karşı karşıya olan turizm sektörüne yardım için Avrupa Birliği çapında bir zirve düzenlenmesi gündemde.

Haberin Devamı

AB’nin gayrisafi hasılasının yüzde 10’una tekabül eden ve istihdamın yüzde 12’sini sağlayan turizm sektörü, Avrupa’daki karantina uygulamaları ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle durma noktasına geldi.

Bu durum özellikle Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeleri vurdu. AB’nin İç Piyasa Komisyonu Üyesi Thierry Breton konunun ele alınması için eylül ya da ekim ayında bir zirve düzenlenmesi çağrısında bulundu. Zirvede AB üyesi ülkelerin sürdürülebilir turizm için bir yol haritası çıkarması hedefleniyor.

15.00 : Hollanda'da 165 Covid-19 hastası daha yaşamını yitirdi. Can kaybının 3 bin 916'yı bulduğu Avrupa ülkesindeki vakalar ise 729 artışla 34 bin 134'e yükseldi.

Haberin Devamı

 14.20 : Almanya'nın başlıca kamu sağlığı kuruluşu Robert Koch Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, Covid-19'un kalp ve böbreklere zarar verdiği ve kanda pıhtılaşmaya neden olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğu kaydedildi.

Enstitü'nün Başkan Yardımcısı Prof. Lars Schaade "Otopsiler de dahil, tüm kanıtları sistemli bir şekilde incelemeliyiz" dedi.

Schaade, Almanya genelindeki kısıtlamları gevşetmenin sosyal açıdan anlamlı olduğunu ancak epidemiolojik açıdan, kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Ana amacın hala vaka sayısının 'güvenli bölgede' tutulması olduğunu belirten Prof. Schaade, ülkedeki bulaşma oranının şu anda 0,9 olduğunu ve Cuma günü bu oranın 0,7 olduğunu belirtti. Almanya'da şu anda vaka sayısı her 20 günde, ölüm sayısı da 12 günde bir ikiye katlanıyor.

Resmi verilere göre Almanya'da şu anda 147 bin teyitli vaka bulunuyor ve 4912 kişi virüs yüzünden hayatını kaybetti.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


Almanya'da haftada 730 bin test yapıldığını belirten Schaade, bu sayının idealinin bir milyon olması, ayrıca solunum yolu rahatsızlığı ve solunum enfeksiyonu geçiren herkesin test edilmesi gerektiğini vurguladı.

Schaade, aksi yöndeki haberlere karşın, çocukların yoğun bir şekilde izlenmesi sonucu, belirti göstermeseler bile çocukların boğazlarında yetişkinler kadar çok virüs bulunduğunu anlattı.

Prof. Shcaade çocukların hastalığın yayılmasında önemsiz bir rol oymadığını belirti.

Schaade, aşı bulunmadığı sürece virüsün yayılmasını önleme tavsiyelerinin aynı kalacağını belirtti ve şöyle sıraladı:

  • 1,5 metre mesefe korumak
  • Dirseğe öksürüp, elleri yıkamak
  • Kamusal alanlarda ağzı ve burnu koruyan bir tür maske takmak

13.35 : İtalya'da geçen hafta dünyaya gelen bir bebek, 'corona virüs pozitif' olarak doğdu.

Ansa ajansının haberine göre, kuzeydeki Aosta kentinde Beauregard hastanesinde doğum yapan pozitif annenin bebeğinin de corona virüs taşıdığı belirlendi.

Geçen hafta Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece dünyaya gelen bebeğe yapılan testi sonucu ertesi gün belli oldu. Ansa, annenin doğuma 38 derece ateşle girdiğini ve erkek bebeğin 'pozitif doğduğunu' yazdı.

Doğumun gerçekleştiği Beauregard hastanesi kadın hastalıkları ve doğum bölümüne yatışların, corona virüs nedeniyle yeniden düzenlendiği belirtildi.

13.10 İran'da yeni tip corona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 88 artarak 5 bin 297'ye yükseldi.

12.05 : İspanya'da corona virüs kaynaklı ölümler son 24 saatte 430 artışla 21 bin 282'ye çıktı.

200 bini vakayı geçen ikinci ülke olan İspanya'da, bir günde 3 bin 968 test daha pozitif çıktı.

14 Mart'tan bu yana olağanüstü hal uygulanan İspanya'da önlemler 9 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


11.30 : Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, corona virüse karşı yürütülen sosyal izolasyon politikalarının sona ermesini istiyor.

Salgına inanmayan aşırı sağcı Bolsonaro, "Fazladan yapılan her şey sorun yarattı. Bu önlemler bazı eyaletlerde hedefe ulaşmadı. Virüsle mücadele yolu olan bu karantinanın son haftasında olduğumuzu umuyorum" dedi.

Brezilya'daki önlemler bazı eyaletlerde mayıs ortasına kadar sürecek. Yüksek Mahkeme, vali ve belediye başkanlarının hükümetin bu konudaki tutumunu göz önüne almaksızın sosyal izolasyon önlemleri hakkında karar verebileceğine hükmetti.

Kendisini eleştiren Sağlık Bakanı Henrique Mandetta'yı görevden alan 'Tropik Trump' Bolsonaro, corona günlerinde sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak sık sık destekçileriyle buluştu.

11.10 : Fransa, Schengen bölgesi dışına tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı. Fransız RTL Radyosu'na konuşan Fransa Ulaştırma ve Çevre Bakanı Elisabeth Borne, "Schengen bölgesi dışına herhangi bir uçuş olmayacak" dedi.

Schengen bölgesinde 26 ülke bulunuyor.

Avrupa Birliği'ne üye olmasa da Schengen Bölgesi'nde bulunan üç ülke var: İzlanda, Norveç ve İsviçre.

Fransa, Avrupa'da İspanya ve İtalya'dan sonra en fazla corona virüs vakası görülen üçüncü ülke. Ülkede şu ana kadar 156 bin 493 vaka görüldü. Corona virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 20 bin 265 kişi hayatını kaybetti.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


RUSYA'DA YENİDEN ARTIŞ KAYDEDİLDİ
10.25 : Rusya'da corona virüs vakaları yeniden tırmanışa geçti, bir günde 5 bin 642 test pozitif sonuç verdi. Dün 4 bin 268 vaka açıklayan Rusya, Pazar günü ise 6 bini aşkın yeni vaka bildirmişti.

Rusya'da corona virüse yakalananların sayısı 52 bin 763'e yükselirken, ölümler 44 artışla 456 oldu.

Haftalar boyunca hiçbir ciddi vaka bildirmeyen Rusya'da, Nisan ayının başından bu yana vakalar 10'a katlandı.

10.05 : Almanya'nın en ünlü organizasyonları arasında yer alan Oktoberfest, bu yıl düzenlenmeyecek. Bavyera eyaleti, festivalin iptal edildiğini resmen açıkladı.

09.55 : İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, corona virüs salgınına karşı uygulanan sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamaların 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak kaldırılmaya başlanacağını açıkladı.

Facebook'ta yayınladığı mesajında detaylı açıklamanın bu hafta içinde yapılacağını belirten Conte "'Haydi hemen, yarın, her şeyi açalım' diyebilmeyi isterdim. Ama bu sorumsuzluk olur. Bu bulaşma eğrisinin kontrolden çıkmasına ve şu ana kadar aldığımız tüm önlemlerin boşa çıkmasına neden olur" dedi.

Corona virüs salgınının ABD'den sonra en çok can kaybına neden olduğu ülke olan İtalya'da 24 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


BİTKİSEL CORONA İLACINI İÇTİ
09.15 : Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, corona virüse karşı ürettikleri bitkisel ilacı kameralar önünde içti.

Rajoelina, sıtma tedavisinde kullanılmasıyla bilinen artemisia bitkisi ve ülkedeki birçok şifalı otun karışımından oluşan 'Covid Organics' adlı ilacı resmen tanıttı.

Covid Organics'i içtiği fotoğrafı Twitter hesabından da paylaşan Rajoelina, ilacın yoksullara ücretsiz sağlanacağını bildirdi.

Corona virüs salgınında 83 tanı konulan Afrika'nın doğusundaki ada ülkesinde, şimdiye kadar herhangi bir can kaybı kayıtlara geçmedi. Virüs kapan 39 hasta iyileşti.

Çinli bilim insanlarının Vietnam Savaşı'nda sıtma tedavisinde kullandığı artemisia, uzun süredir laboratuvarlarda test ediliyor.

Son olarak Çinli Doktor Youyou Tu, sıtmanın tedavisinde yüksek etkiye sahip artemisinin maddesini keşfedip saflaştırdığı için 2015 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü kazanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, bazı bitkisel ilaçlar ve geleneksel tıbbın koronavirüs semptomlarını hafiflettiğini kabul etmiş ancak bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını bildirmişti.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


İNGİLTERE'DE SEVKİYAT KRİZİ
08.20 :
İngiliz hükümetinin Türkiye'den 84 ton koruyucu ekipman geleceğiyle ilgili duyuruyu, sevkiyat garanti altına alınmadan yaptığı ortaya çıktı.

The Times gazetesine konuşan bir kaynak, İskan Bakanı Robert Jenrick'in iyi bir haber vermek isterken erken davrandığını söyledi.

Gazeteye bilgi veren Türk kaynakları ise açıklama 18 Nisan Cumartesi yapılmasına rağmen resmi talebi ancak 19 Nisan Pazar günü aldıklarını belirtti.

Yaklaşık 100 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği İngiltere'de, kişisel koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle hükümetin üzerindeki baskı giderek artıyor.

Daily Telegraph gazetesi ise, tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanmasına rağmen İngiliz firmalarının depolarından Almanya, İspanya ve İtalya'ya bu ürünlerden milyonlarca gönderildiğini bildiriyor.

Habere göre, İngiliz firmaları, yardım tekliflerinin hükümet tarafından defalarca gözardı edilmesi nedeniyle ellerindeki ürünleri diğer ülkelere satmak zorunda kaldı.

Firma yetkilileri, depolarının Çin'den satın alınan milyonlarca koruyucu ekipmanla dolu olduğunu ve her gün aralarında Almanya, İspanya ve İtalya'nın da bulunduğu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sevkiyat yapıldığını açıkladı.

Örneğin, dün Veenak International adlı firmanın Birmingham kentindeki depolarından 750 bin cerrahi maske 3 tıra yüklenerek İtalya'ya gönderildi.

Sadece geçen hafta firma 5 milyon cerrahi maske, bir milyondan fazla FFP2 maske ve yarım milyondan fazla FFP3 maske AB menşeli tırlarca İngiltere'deki depolardan alındı.

Haberde, hükümetin aralarında Türkiye, Çin ve Myanmar'ın da olduğu ülkelerden ürün temin etmek için çalıştığına atıfta bulunarak, yaşanan çelişkiye dikkat çekildi.

07.25 : 6 bin 760 teşhisin konulduğu dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'da Ramazan ayındaki büyük bayram göçü yasaklandı.

Yerel halkın Mudik adını verdiği geleneksel bayram göçü, bu yıl corona virüs nedeniyle gerçekleşmeyecek.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


TRUMP'IN İSTEDİĞİ OLUYOR
04.30 :
ABD'de Başkan Donald Trump'ın kışkırtmalarıyla corona virüs önlemlerinin kaldırılmasını isteyen kalabalıklar sokaklara inerken, Cumhuriyetçi valilerin görev yaptığı eyaletler tedbirleri hafifletiyor.

Georgia eyaletinde sinema, restoran, spor, güzellik ve bowling salonları bu hafta Cuma günü tekrar açılacak.

Pennsylvania, Connecticut, Delaware, Rhode Island, Massachusetts ve Oklahoma eyaletleri ekonomik döngüyü kontrollü bir şekilde 30 Nisan'da açabilir.

South Carolina'da ise 27 Nisan sonrasında mobilya, kitap, müzik, çiçek, giysi ve aksesuar mağazaları 90 metre kareye en fazla beş müşteri alınması şartıyla açılabilecek.

Tennessee, Texas, Utah, Indiana, North Dakota ve Ohio eyaletleri 1 Mayıs'ta iş yerlerinin tekrar açılacağını duyurdu, diğer eyaletler ise mayıs sonrasına tarih verdi.

Demokrat Parti'den seçilen valilerin görev yaptığı eyaletler, Trump'ın hayatın erkenden normale dönmesi planına karşı çıkıyor.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


ÇİN'DEN SON RAKAMLAR
03.15 :
Corona virüsün ortaya çıktığı Çin'de son 24 saatte yeni 11 vaka belirlendi, üç gün üst üste hiçbir ölüm rapor edilmedi.

82 bin 758 vakanın kayıtlara geçtiği Çin ana karasında 4 bin 632 hasta yaşamını yitirdi.

02.30 : Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da karantina önlemleri 11 Mayıs'a kadar uzatıldı ancak bazı sektörlerin yeniden açılması kararlaştırıldı.

3 bin 977 testin pozitif çıktığı Kolombiya'da Covid-19 189 can aldı.

02.00 : Corona virüs basın toplantısında bir kez daha kameraların karşısına çıkan ABD lideri Donald Trump, salgının başından bu yana kriz yaşadığı New York Valisi Andrew Cuomo'nun Beyaz Saray'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

"İster inanın ister inanmayın ama Vali Cuomo ile iyi anlaşıyoruz. Yarın öğleden sonra ekibiyle birlikte gelecek" diyen Trump, ziyaret talebinin New York yönetiminden geldiğini söyledi.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Larry Hogan’ın Güney Kore’den 500 bin test aldıkları açıklamasına tepki gösteren Trump, "Güney Kore’ye başvurmasına gerek yoktu. Dürüstçe söylemek gerekirse, (mevcut test kapasiteleri ve federal laboratuvarlar hakkında) biraz bilgi sahibi olması yeterliydi" diye konuştu.

New York Valisi Andrew Cuomo ise, başta sağlık çalışanları olmak üzere zorunlu çalışmaya devam edenlere 'yüzde 50 tehlike payı' ödemesi için hazırlık yaptıklarını duyurdu.

Salgın sonrası New York'un yeniden normale dönmesi için federal hükümetin yardımına güvendiklerini söyleyen Cuomo, vaatlerin boşa çıkmasından da endişe duyduklarını ifade etti.

Son dakika... 2,5 milyonu geçti Corona virüs...


ABD'YE GÖÇ ASKIYA ALINIYOR
00.40 :
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan vatandaşlarının işlerini korumak için göçü geçici olarak askıya alacağını açıkladı.

Trump Twitter'daki mesajında "Görünmez Düşman'dan gelen saldırı ışığında ve muhteşem Amerikan vatandaşlarımızın işlerini koruma gereksinimi sebebiyle, ABD’ye göçü geçici olarak askıya almak için başkanlık kararnamesi imzalayacağım!" yazdı.

Trump bu kararın hangi göçmen programlarını ya da vize türlerini kapsayacağı konusunda ise ayrıntı vermedi.

Ancak hükümetin salgının göçmenliğin önünü kesmek için bahane olarak kullandığı eleştirileri geliyor.

Salgın nedeniyle son 4 haftada 20 milyondan fazla ABD'li işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuştu.

Yaklaşık 800 bin insana corona virüs bulaşan ABD'de 42 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

00.10 : Sri Lanka'da 25 Nisan'da yapılması planlanan parlamento seçimleri 20 Haziran'a ertelendi.

Söz konusu tarihe kadar corona virüs salgını devam ederse, bir kez daha erteleme yapılabilir.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, geçen ay parlamentoyu feshederek seçimlerin 25 Nisan'da yapılacağını duyurmuştu.

Ada ülkesinde 304 teşhis konuldu, yedi can kaybı var.