Dünya Füze testinde fiyasko! İngiliz savunma bakanı canını zor kurtardı

Füze testinde fiyasko! İngiliz savunma bakanı canını zor kurtardı

21.02.2024 - 16:43 | Son Güncellenme:

İngiliz Kraliyet Donanması, Trident nükleer füzelerinin üst üste iki ateşlendiği sırada arıza verdiğini ve yanlış konumlara fırlatıldığını duyurdu. Yerel medya füzelerin İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ında içinde bulunduğu geminin hemen yanında düştüğünü yazdı.

Füze testinde fiyasko İngiliz savunma bakanı canını zor kurtardı

Uluslararası ajanslar, İngiliz Kraliyet Donanması denizaltısından Trident füzesinin deneme atışlarında üst üste ikinci defa başarısız olduğunu yazdı. Birleşik Krallık'ın nükleer caydırıcılığına ilişkin en son test HMS Vanguard tarafından yapıldı ve savunma bakanı da başarısızlığa tanık oldu, ayrıca söz konusu füze bakanın bulunduğu geminin hemen yanına düştü. BBC konuyla ilgili yaptığı haberinde " Bu hem İngiltere hem de Trident füzesinin ABD'li üreticisi için son derece utanç verici" ifadesini kullandı. Britanya'nın Trident füzeleri üzerinde yaptığı testler, özellikle maliyetlerden dolayı nadirdir. Her bir füzenin fiyatı yaklaşık 17 milyon dolar değerinde.

Haberin Devamı

ATLAS OKYANUSU ÜZERİNE DÜŞTÜ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İngiliz yetkili "Test sırasında meydana gelen sorun olaya özeldi, gerçek bir atış sırasında böyle bir şey olmayacak" dedi. Füzenin Brezilya ile Batı Afrika arasındaki Atlas Okyanusu'na zararsız bir şekilde inmeden önce birkaç bin mil uçması gerekiyordu. Bunun yerine fırlatıldığı yerin yakınındaki okyanusa düştü.

Füze testinde fiyasko İngiliz savunma bakanı canını zor kurtardı

"ENDİŞE VERİCİ BİR ANORMALLİK"

İngiliz The Sun gazetesi ise ters giden şeyin nedeninin gizli tutulduğunu belirtiyor. İngiliz bakanlar ise konuyu "Endişe verici" olarak değerlendirdi. İngiltere Savunma Bakanlığı ise başarısızlığı 'Anormallik' olarak değerlendirdi ve şimdiye kadar 190 Trident füzesinin testinin başarıyla sonuçlandığını hatırlattı. Savunma Bakanlığı, son başarılı silahsız Trident füze testinin 2012 yılında gerçekleştiğini de doğruladı.

Haberin Devamı

Füze testinde fiyasko İngiliz savunma bakanı canını zor kurtardı

Yazarlar