Dünya Gazze'de yürek burkan çözüm! Hayvan yeminden ekmek

Gazze'de yürek burkan çözüm! Hayvan yeminden ekmek

20.02.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Gazze Şeridi’nde yaşayanlar, hayat kaygısının yanı sıra yiyecek bulmak için de mücadele veriyor. Kimi ailelerin çocukları için hayvan yemlerinden ekmek yaptığı belirtiliyor...

Gazzede yürek burkan çözüm Hayvan yeminden ekmek

Pelin AYKIN - İsrail’in, yardım konvoylarının girişine izin vermemesi nedeniyle Filistin’in güneybatısında bulunan Gazze Şeridi’nde yaşanan gıda sorunu her geçen gün artarken, bölgede yaşayanların buldukları çözümler insanın içini burkuyor. 

Haberin Devamı

Gazze’de yaşayan eczacı Avni Bursh, insanların çaresizlikten hayvan yemlerini öğüterek un haline getirdiğini söyledi. Çocuklara çoğunlukla söz konusu undan ekmek yapıldığını anlatan Bursh, sebze ve meyvelerin neredeyse bulunmadığını, var olanlarınsa çok pahalı olduğunu ifade etti.  Bursh, pahalılığı örnek göstermek için bir kutu yumurtanın 180 şekel (1.500 TL),  bir kilo unun 70 şekel (596 TL), çok zor bulunan domatesin bir kilosunun ise 25 şekel (250 TL) olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

KRİTİK EŞİK

Gazze’nin kuzeyine para transferinin yasaklandığını, bankaların kapatıldığını da belirten Bursh, çalışanlara maaş ödenemediğini, yevmiyeli çalışanlarınsa işsiz olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan, Birleşmiş Milletler (BM), kuzeydeki küçük çocuklar arasında akut yetersiz beslenmenin keskin bir şekilde arttığı ve şu anda yüzde 15’lik kritik eşiğin üzerinde olduğu konusunda uyardı. Dünya Gıda Programı (WFP) ise BBC’ye yaptığı açıklamada, kuzeye giden son 5 yardım konvoyundan 4’ünün İsrail güçleri tarafından durdurulduğunu, bunun da Gazze şehrine yapılan teslimatlar arasında iki haftalık bir boşluk anlamına geldiğini söyledi. 

Haberin Devamı

WFP bölge şefi Matt Hollingworth, “Düzenli olarak çok önemli miktarlarda gıda yardımı sağlamazsak Gazze’de çok ciddi bir kıtlık riskinin bulunduğunu biliyoruz” dedi.

REFAH İÇİN KRİTİK TARİH: 10 MART!

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, endişelerin odağında bulunan Refah kenti için önemli bir gelişme yaşandı. Pek çok ülke lideri ve dünya kamuoyu, bir milyondan fazla Gazzelinin sığındığı Mısır sınırındaki kente İsrail’in kara harekatı düzenlenmesine karşı çıkarken, Tel Aviv’den tarih geldi.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas’ın, Ramazan ayının başlangıcı olan 10 Mart’a kadar Gazze’de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması halinde Refah’a saldırı başlatılacağını söyledi. Gantz, “Dünya ve Hamas liderleri de bilmeli ki, Ramazan ayına kadar rehinelerimiz evlerine dönmezse, savaş Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde devam edecektir” dedi. İsrail, hem Hamas yöneticileri hem de rehinelerin çoğunun Refah’ta bulunduğunu savunuyor. Gantz sivillerin tahliyesi için Mısır’la ortak hareket edileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Mısır’ın Gazze sınırı boyunca yüksek beton duvarlarla çevrili bir alan inşa etmeye başladığı uydu görüntülerinden tespit edilmişti. Bölgedeki Gazzelilerin Mısır’a gönderileceği öne sürülmüş, Mısır iddiaları reddetmişti.

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD), İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü duruşmaları dün başladı. Lahey kentinde 19-26 Şubat arasında düzenlenecek oturumlarda, 6 gün boyunca aralarında Türkiye’nin de olduğu 52 ülke ve 3 uluslararası kuruluş sözlü beyanda bulunacak.

MESCİD’İ AKSA’YA KISITLAMA KARARI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Filistinlilerin Ramazan’da Mescid-i Aksa’ya girişlerinin kısıtlanması için onay verdiği ifade ediliyor. Nihai kararın önümüzdeki günlerde alınması beklenirken, belirli yaşın altındakilerin Mescid-i Aksa’ya girişinin yasaklanacağı belirtiliyor. Hamas, kısıtlamayı “Siyonist suçun ve dini savaşın derinleşmesi” diye niteledi. 

Haberin Devamı

LULA İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİ

İsrail, Gazze’ye yapılan saldırıları Holokost’a benzeten Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı istenmeyen kişi ilan etti. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, “Asla unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Bu ciddi bir Yahudi düşmanı saldırıdır” dedi. Başbakan Netanyahu ise, “İsrail’i Nazilerin Holokost’u ve Hitler’le kıyaslamak kırmızı bir çizgiyi aşmaktır” dedi.