Dünya Son dakika... Güney Kore'de sandıklar kapandı! Solcu aday Moon Jae-In önde görünüyor

Son dakika... Güney Kore'de sandıklar kapandı! Solcu aday Moon Jae-In önde görünüyor

09.05.2017 - 10:22 | Son Güncellenme:

Devlet Başkanı Park Geun-Hye'nin yolsuzluk nedeniyle görevinden alındığı ülkedeki erken seçimden ilk sonuçlar geldi. Sandık çıkış anketlerine göre, Kuzey Kore ile yakınlaşmayı savunan solcu aday Moon Jae-In Güney Kore'nin yeni lideri olacak.

Son dakika... Güney Korede sandıklar kapandı Solcu aday Moon Jae-In önde görünüyor

Güney Kore'de devlet başkanlığı seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Sandıkların kapanmasıyla açıklanan ilk anketlere göre, Demokrat Parti adayı Moon Jae-In yarışı önde götürüyor.

Haberin Devamı

Kuzey Kore ile yakınlaşmayı savunan solcu aday Moon Jae-In, seçimin favorisiydi. Yeni kurduğu Demokratik Parti'nin lideri olan 64 yaşındaki Moon Jae-In kampanyasında, mevcut Güney Kore yönetiminin tam aksine Kuzey Kore ile temasların artırılmasını vadetmişti.

Son dakika... Güney Korede sandıklar kapandı Solcu aday Moon Jae-In önde görünüyor
Eski bir insan hakları avukatı olan Moon Jae-In'in bir diğer vaadi de ekonominin canlandırılması için 10 trilyon wonluk (yaklaşık 8,8 milyar dolar) bir ek bütçe hazırlamak.

BBC Seul Muhabiri Steve Evans'a göre Moon'un olası zaferi, Güney Kore ile ABD arsında gerginliğe yol açabilir.

Anketlerde önde görünen Moon Jae-In'e ve vaat ettiği politikalara ise bu ülkeye kaçan bazı Kuzey Koreliler endişe ile bakıyor.

Haberin Devamı

Güney Kore'ye sığınan bu kişiler, Moon'un politikalarının kendileri için ağır sonuçları olabileceğini açıkladılar. Onlara göre bu açılım politikası devreye sokulursa, Kuzey Koreli suikastçiler rahat bir şekilde bu ülkeye gelip kaçakları hedef alabilir.

Başkent Seul'de yaptıkları ortak bir açıklama ile bu tartışmayı başlatan kaçaklar, Moon Jae-In'e oy verilmemesini de istediler.

Cumhurbaşkanı azledilmişti

Yolsuzluk yapmakla ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, Mart ayında azledilmişti. Park Geun-hye böylece yargı kararıyla görevden alınan ilk Güney Kore lideri olmuştu.