Dünya Son dakika: İdlib'e saldırılar sürüyor... Rusya'dan İstanbul Zirvesi açıklaması!

Son dakika: İdlib'e saldırılar sürüyor... Rusya'dan İstanbul Zirvesi açıklaması!

05.09.2018 - 11:19 | Son Güncellenme:

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejime bağlı ordu birliklerinin muhaliflerin elindeki İdlib'e topçu atışı yaptığını duyurdu. Türkiye sınırına yakın konumdaki Cisr el Şuğur'un yanı sıra Hama'nın kuzey ve batısındaki köyler de vuruldu. Özgür Suriye Ordusu, Esed güçlerine bağlı bir tankın vurulduğunu duyurdu. ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesinde tarafların İdlib'e askeri operasyonun çatışmayı kabul edilemez biçimde tırmandıracağında hemfikir olduğunu duyurdu. Türkiye Maslahatgüzarı ise, "İdlib'e müdahaleyle ilgili Türkiye'yle aynı endişeleri taşıyoruz" dedi. Ankara ve Moskova, İdlib konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Rusya'dan "İdlib'deki sorun çözülmeden Suriye normale dönemez" açıklaması geldi. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Suriye konusunda Türkiye, Fransa ve Almanya’yla İstanbul’da zirve yapmak istediklerini duyurdu.

Son dakika: İdlibe saldırılar sürüyor... Rusyadan İstanbul Zirvesi açıklaması

Dün Rusya savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki son vilayet olan İdlib’i bombardımana almasının ardından, bugün de saldırılar devam etti.

Haberin Devamı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed güçlerinin gece boyunca ve sabah saatlerinde İdlib’i topçu atışlarıyla vurduğunu duyurdu. Özellikle Türkiye yakınlarındaki Cisr El Şuğur ve İdlib'in güneyindeki Kuzey Hama hedef alındı.

Diğer yandan Gözlemevi, muhaliflerin gelen büyük operasyona önlem almak için, bir köprüyü havaya uçurduğunu da belirtti.

Muhalifler tank patlatma görüntüsünü yayımladı!

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı muhalifler, güdümlü anti-tank füzeleriyle (ATGM) Esed güçlerinin tankını yok ettiklerini duyurdu. T-72 model tankın, Ghab bölgesinde konuşlu olduğu da bugün öğle saatlerinde internetten yapılan açıklamada belirtildi. Olayın görüntüleri de yayımlandı.

Rusya’dan İstanbul’da zirve açıklaması!

Haberin Devamı

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Suriye konusunda Türkiye, Fransa ve Almanya’yla İstanbul’da zirve yapmak istediklerini duyurdu.

Uşakov, bildiği kadarıyla bütün tarafların zirveyi onayladığını ve danışmanların zaman belirlemeye çalıştığını ifade etti.

ABD, Rusya ve Türkiye'den üst üste açıklamalar...

ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, İdlib'de sivillerin de öleceği bir kanlı operasyona karşı çıkıyor.

ABD Türkiye Müslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, "İdlib'e müdahaleyle ilgili Türkiye'yle aynı endişeleri taşıyoruz" dedi. Jeffrey, söz konusu açıklamayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ile görüşmesinde yaptı.

ABD Ankara Büyükelçiliği de, Twitter hesabından ".@SecPompeo #Türkiye DİB @MevlutCavusoglu ile görüşmesinde, Esad rejiminin İdlib'de yürüteceği bir askeri operasyonun #Suriye'deki çatışmayı kabul edilemez biçimde tırmandıracağında hemfikir oldular" mesajını paylaştı.

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov ise bugün "Kuzey Suriye'deki durumla ilgili Türkiye'yle temas halindeyiz" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Suriye’deki gelişmeler ve bölgesel güvenlik konularına yönelik Türkiye ve Rusya Çalışma Grupları arasındaki görüşmelerin sonuncusu 31 Ağustos - 04 Eylül tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. Konuyla ilgili müşterek çalışmalara önümüzdeki dönemde de devam edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Rusya saldırıları resmen kabul etti

Rusya'dan gelen açıklamada, "İdlib'deki sorun çözülmeden Suriye normale dönemez" denildi. Rusya'nın Suriye'de muhaliflere yönelik saldırılarının "belirli ve kısmi hedeflere yönelik" olduğunu öne süren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ve Türkiye'yle İdlib hakkında yaptıkları temasların önemini de vurguladı.

Her ne kadar dünkü saldırılar hakkında doğrudan açıklama yapılmasa da; Rusya, bu açıklamayla dün İdlib'e savaş uçaklarıyla yaptığı ve beşi çocuk en az 10 kişinin öldüğü bombardımanı da dolaylı olarak kabul etmiş oldu.

İlerleyen saatlerde Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan reswmi açıklamada "4 Eylül'de Hmeymim Hava Üssü'nden kalkan 4 savaş uçağımız, İdlib'deki Nusra Cephesi hedeflerini vurdu" denildi.

"Gerginliği azaltma bölgesi"

Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

4 milyon sivilin endişeli bekleyişi

Suriye'de muhaliflerin son kalesi İdlib'de yaşayan 4 milyona yakın sivil, Esed güçlerinin müttefikleri İran ve Rusya ile birlikte yapacağı operasyondan endişe duyuyor.

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, stratejik konumdaki İdlib'de yaşanabilecek herhangi bir çatışmanın, Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir göç dalgasını tetiklemesi ihtimali bulunuyor.

Sınırda önlemler alındı

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, saldırıların düzenlendiği İdlib çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı.

Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor.

Ankara'nın Astana'da Rusya ve İran'la anlaşmasının ardından kurdurttuğu, İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.

İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için, Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi.

Haberin Devamı