Dünya İsrail elçisi kendi başını yaktı! Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

İsrail elçisi kendi başını yaktı! Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

05.02.2024 - 12:51 | Son Güncellenme:

Ocak ayında Rusya'da göreve başlayan İsrail elçisi görev süresinin bir ayı dolmadan söylediği sözler nedeniyle ülkede kaos çıkarttı. Moskova yönetimi ise bu durumla ilgili hemen harekete geçti.

İsrail elçisi kendi başını yaktı Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle aralarındaki dip akıntı yüzeye çıkan Moskova ve Tel Aviv, İsrail'in Gazze'yi işgale girişmesiyle krizden krize savruluyor. Rusya ve Belarus’tan müzisyenlerin oluşturduğu Bi-2 adlı alternatif rock grubunun üyeleri, hafta içinde Tayland’da gözaltına alındı.The Guardian'a konuşan bir kaynak, müzisyenlerin Rusya'nın Puket Başkonsolosu Vladimir Sosnov'un emriyle gözaltına alındığını söyledi.Grup, yüz binlerce Rus turistin ziyaret ettiği Phuket adasında izinsiz konser vermekle suçlanıyordu.

Haberin Devamı

Yedi müzisyenden oluşan grubun bir kısmının Avustralya ve İsrail çifte vatandaşı olmaları nedeniyle bu ülkelere de iade edilebileceği fakat iki müzisyenin Rusya’ya iade edilme riskiyle karşı karşıya bulunduğu biliniyordu. Vladimir Putin karşıtı şarkıları ve işgali eleştiren sosyal medya paylaşımlarıyla tanınan grup üyeleri, Ukrayna'daki savaşın başladığı 2022’den beri Rusya dışındaydı. Grup üyelerinin Rusya'ya iade edilmeyip İsrail'e yollanması, son yıllarda defalarca karşı karşıya gelen Moskova ve Tel Aviv arasında yeni bir kriz çıkardı.

İsrail elçisi kendi başını yaktı Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

Bu krizden günler sonra Rusya'daki yeni İsrail Büyükelçisi Simone Galperin, Kommersant gazetesine bir röportaj verdi. Galperin burada Rusya-İsrail ilişkileri ve devam eden kaosa dair açıklamalarda bulundu. Rusya ile İsrail arasındaki dostane tutumun sürmesi gerektiğini belirten Galperin, Rusya'da doğduğunu hatırlatarak ülkenin kültürü ve şartlarını bildiğini ifade etti. Galperinin açıklamalarının devamı şöyle:

Haberin Devamı

İSRAİL'İN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDAKİ TUTUMU

"Bu pozisyon dünya genelinde de iyi biliniyor. İsrail, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği ilkesini destekledi ve desteklemeye devam edecek. Ukrayna'ya insani yardım sağlıyoruz, sağlamaya devam edeceğiz.

"İSRAİL RUSYA'NIN ORTA DOĞU POLİTİKASINDA NEYİ BEĞENMİYOR?

"Rusya, 7 Ekim'den önce İsrail'in güvenliğinin kendilerinin çıkarına olduğunu defalarca dile getirdi. Ne yazık ki 7 Ekim'den sonra bu prensibin artık geçerliliğini yitirdiğini gördük. Bence Rus yetkililer durumun farkında değil. İran'ın desteklediği, Hamas sayısız insanı rehin aldı. Elinizde Rusya'da yasaklanan terör örgütlerinin bir listesi var, ancak Hamas bu listede yok. Rusya neden Hamas'a karşı sesini çıkaramıyor?

İsrail elçisi kendi başını yaktı Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

"HAMAS YETKİLİLERİ MOSKOVA'DA"

Bunun yerine Hamas yetkilileri Moskova'da karşılanıyor, kucaklanıyor. Önlerine halılar seriliyor, bunu anlayamıyoruz. Rusya ile tarihsel bir bağımız var. Beni Rusya'ya bağlayan şeyin ne olduğunu sordunuz mu? Cevap vereceğim. Her iki büyükbabam da kızıl ordu için savaştı. Almanlar onu yakaladığında "Sen Yahudisin" dediler; o da Tatarca'yı akıcı bir şekilde bildiği için ben tatarım dedi. İşte bu bizim ortak tarihimiz, faşizme karşı birlikteydik"

Haberin Devamı

"RUSLAR MÜCADELEMİZE DESTEK VERMİYOR"

"Rusya tarihte zaman zaman terör saldırılarına maruz kaldı, bu durumun nasıl olduğunu biliyorlar ama bize destek vermiyorlar. İsrail'e soykırım davası açan Güney Afrika ile işbirliği halindeler. Rusya'nın konumu beni endişelendiriyor ve üzüyor aynı zamanda sempatisini de yitiriyor"

"LAVROV'U ANLAYAMIYORUM"

"Bu bağlamda Sergey Lavrov'un neden İkinci Dünya Savaşı sırasındaki katliamları küçümsemesini anlamıyorum. Rus halkı Nazizm'e karşı kazanılan zaferin bedelini milyonlarca canla ödedi. Bunu yorulmadan tekrarlayacağım"

İsrail elçisi kendi başını yaktı Göreve geleli bir ay olmadan söylediği sözler kaos çıkarttı, Moskova harekete geçti

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÇAĞIRDI

Öte yandan Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Harperi'nin 'Kabul edilemez' açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığının çağırdığını kaydetti. Bakanlığa göre Galperin, Rusya'nın Kommersant gazetesine ülkenin dış politikası hakkında yanlış ifadeler kullandı. TASS ayrıca Harperin'in sözlerinin yetkililer tarafından 'saygısızca' olduğunu belirtti.