Dünya Son dakika... Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den açıklama!

Son dakika... Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den açıklama!

07.01.2022 - 09:14 | Son Güncellenme:

Orta Asya ülkesi Kazakistan'da akaryakıt zamlarını protestoyla başlayan olaylarla ilgili, Cumhurbaşkanı Tokayev açıklama yaptı.

Son dakika... Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayevden açıklama

Kazakistan Devlet Televizyonu'na göre, Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev 'düzenin büyük ölçüde sağlandığını ve Cuma günü bir ulusa sesleniş gerçekleştireceğini' açıkladı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, polisin "sokakları temizlemek için ilerlediğini" ve şu ana kadar yaklaşık 2 bin 300 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu. Yetkililer, olaylarda 1000'den fazla kişinin yaralandığını, yaklaşık 400'ünün hastaneye ve 62'sinin yoğun bakıma kaldırıldığını söyledi.

Kazak yetkililer, çıkan çatışmalarda 748 güvenlik görevlisinin yaralandığını, 18'inin de öldürüldüğünü duyururken, iki tanesinin kafasının kesildiğini açıkladı. Protestolar, 2019'da görevi bırakan ve halefi olarak Tokayev'i seçen Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kurduğu rejim için şimdiye kadarki en büyük tehdit. Tokayev, Çarşamba günü erken saatlerde kabinenin istifa ettiğini açıklayarak huzursuzluğun büyümesini önlemeye çalıştı ancak protestolar devam etti.