Dünya ‘Kıyamet’ günü neler olacak?

‘Kıyamet’ günü neler olacak?

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aralarında Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) de yer aldığı birçok kurumdan bilim insanları, bizim “kıyamet” diye tanımladığımız Dünya’nın sonuyla ilgili simülasyonlar yapıyorlar.

‘Kıyamet’ günü neler olacak

Bu simülasyonlardan birine göre, Dünya birkaç milyar yıl içinde yok olmaya başlayacak. ESO’nun Yotube’daki videosunda, Güneş giderek büyüyor ve sonunda hızla yaklaştığı Dünya’yı yutarak şişiyor. Bu gerçekleştiğinde Güneş Sistemi’nin halihazırda Dünya’yı kapsayan yaşanabilir bölgesi çok uzağa kayıyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları, tüm bunlardan sonra sistemin yaşanabilir bölgesinin Kuiper Kuşağı olabileceğini düşünüyor. Güneş Sistemi’nin uzak kenarında yer alan bu kuşak, uzay kayaları ve cüce gezegenlerden oluşuyor. Bu da Dünya’nın yok olmasının ardından bu kayalık yerlerde hayatın var olabileceği anlamına geliyor.

YABAN HAYATINDA KİTLESEL YOK OLUŞ

Uzmanlar, hayvan türlerinin, insan faaliyetleri nedeniyle ortalamadan 35 kat daha yüksek bir oranda yok olduğunu açıkladı. 

Dünya çapındaki çalışma, 1500 yılından bu yana en az 73 memeli, kuş, sürüngen ve amfibi grubunun neslinin tükendiğini ortaya çıkardı. 

Habitat tahribatı, iklim krizi ve yaban hayatının yasa dışı ticareti nedeniyle kayıpların önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacağı öngörülüyor. 

Haberin Devamı

En kötü senaryoda şu anda nesli tükenmekte olan tüm tür gruplarının yüzyılın sonuna kadar yok olması bekleniyor. 

Araştırmacılare göre, bu durum, tarihteki 6. kitlesel yok oluşun yaklaşmakta olduğunun kanıtı.