Dünya Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trump'ı yerin dibine soktu! Bomba açıklamalar

Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trump'ı yerin dibine soktu! Bomba açıklamalar

08.06.2017 - 14:48 | Son Güncellenme:

ABD lideri Trump'ın kovduğu FBI Direktörü Comey, tüm televizyonların canlı yayınladığı tarihi bir ifade verdi. Dünya basınının mercek altına aldığı olayların başında gelen ABD'deki Trump-FBI krizi ile ilgili çarpıcı ifadelerde bulunan Comey'nin öne çıkan açıklamaları şöyle: "FBI Direktörünü kovmak için yasal bir sebebe ihtiyaç olmamasına rağmen (Trump) yönetim, daha sonra beni ve en önemlisi düzensizlik içinde olduğunu söyleyerek FBI'ı karalamayı seçti. Bunların hepsi yalandı" "Benim değerlendirmem, Rusya soruşturmasından dolayı işime son verildiği şeklindedir" "Açıkçası Trump'ın, görüşmemizin doğası hakkında yalan söyleyebileceği konusunda endişeliydim, dolayısıyla bunları kayıt altına almamın önemli olduğunu düşündüm" "Hakkında soruşturma devam eden General Flynn, yasal olarak tehlike altındaydı. Hakkında devam eden bir FBI soruşturması vardı. Bundan dolayı Trump'ın talebini çok rahatsız edici buldum" "Rusya'nın seçimlere siber saldırı ile müdahale ettiğine ilk günden beri şüphem yok"

Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trumpı yerin dibine soktu Bomba açıklamalar

ABD Başkanı Donald Trump tarafından 9 Mayıs'ta görevden aldığı FBI Direktörü James Comey, Senato İstihbarat Komitesi'nde tarihi bir ifade verdi. Comey, senatörlerin Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahil olduğuna dair iddialarla ilgili sorularını halka açık şekilde yanıtladı. Eski FBI Başkanı'nın, Trump'la konuşmalarını özenli bir şekilde not aldığı daha önce ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Comey’nin ifadesi Amerikan futbolunun ünlü şampiyonluk maçıyla eş tutuluyor ve ‘Washington’ın Super Bowl’u olarak nitelendiriliyor. Canlı blog yayını başlatan BBC, merakla beklenen dakikalar için 'Patlamış mısırınızı alın gelin' başlığını attı.

"Trump yönetimi FBI hakkında yalan söyledi"

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) eski Direktörü James Comey, ABD Kongresindeki ifadesinde, Donald Trump yönetiminin "görevine son verildikten sonra kendisini karaladığını" ve "FBI hakkında yalan söylediğini" öne sürdü.

Comey, 10 Mayıs'ta ABD Başkanı Trump tarafından görevine son verilmesinin ardından ilk kez halka açık bir oturuma katılarak Senato İstihbarat Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtladı.

Ağırlıklı olarak Trump ile farklı zamanlardaki özel görüşmeleri ve Rusya soruşturmasının bu görüşmelerdeki yerine ilişkin sorulara Comey, görevine son verilmesinin ardından Trump yönetiminin hakkındaki açıklamalarından rahatsız olduğu yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Comey, Trump'ın Rusya soruşturması kapsamında hiçbir zaman adının geçmediğini, bunu kendisine birkaç kez ifade ettiğini kaydetti.

"Yönetim beni ve FBI'ı karalamayı seçti"

Trump'ın, kendisini Rusya soruşturmasıyla ilgili hususlardan dolayı kovduğunu savunan Comey, "Benim değerlendirmem, Rusya soruşturmasından dolayı işime son verildiği şeklindedir." ifadesini kullandı.

"FBI Direktörünü kovmak için yasal bir sebebe ihtiyaç olmamasına rağmen yönetim, daha sonra beni ve en önemlisi düzensizlik içinde olduğunu söyleyerek FBI'ı karalamayı seçti. Bunların hepsi yalandı, basit ve sade." diyen Comey, Trump'ın kendisi hakkındaki açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Comey, Trump'ın kendisinden "Rusya soruşturmasını sona erdirmesi" talebinde bulunmadığını, ancak eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmanın sona erdirilmesini istediğini söyledi.

"Talebini rahatsız edici buldum"

Trump'ın, Flynn hakkındaki soruşturmanın sona erdirilmesi isteği karşısında şaşırdığını söyleyen Comey, FBI'daki meslektaşlarının da bu taleple ilgili endişe duyduğunu anlattı. Comey, "General Flynn, yasal olarak tehlike altındaydı. Hakkında devam eden bir FBI soruşturması vardı. Bundan dolayı (Trump'ın talebini) çok rahatsız edici buldum." dedi.

Haberin Devamı

Comey, Trump'ın Flynn ile ilgili sözlerini bir talimat gibi değil, ne yapması gerektiğini söyleyen bir istikamet olarak gördüğünü dile getirdi, ancak yaptıkları değerlendirme sonucunda Flynn soruşturmasını sürdürme kararı aldıklarını vurguladı.

"Kendimi savunmam gerekebilir diye not aldım"

Önceki başkanlar George W. Bush ve Barack Obama dönemindeki özel görüşmelerle ilgili bilgi notu tutma ihtiyacı duymadığını anlatan Comey, ancak Donald Trump ile görüşmelerini "bir gün kendisini ve FBI'ın bütünlüğünü savunması gerekebilir" diye kayıt altına aldığını belirtti.

"Açıkçası onun (Trump), toplantımızın doğası hakkında yalan söyleyebileceği konusunda endişeliydim, dolayısıyla bunları kayıt altına almamın önemli olduğunu düşündüm." diyen Comey, dolaylı olarak Trump'a güvenmediğini kamuoyu önünde beyan etmiş oldu.

Haberin Devamı

"Kayıtları arkadaşıma verdim"

Trump ile görüşmesinin kayıtlarını, medyaya ulaştırması talebiyle bir arkadaşına verdiğini, böylece Rusya soruşturmasına özel savcı atanmasının yolunun açılabileceğine inandığını söyleyen Comey, senatörlerin sorularını yanıtladı.

Söz konusu kayıtları neden üçüncü bir şahıs aracılığıyla medyaya ilettiğinin sorulması üzerine Comey, medyanın kendisini ve ailesini rahatsız etmesini istemediğini, bu sebeple bir arkadaşı aracılığıyla ilgili bilgi notlarını aktarmanın daha doğru olacağına inandığını belirtti.

"Rusya'nın müdahalesinden şüphem yok"

"Rusya'nın seçimlere siber saldırı ile müdahale ettiğine ilk günden beri şüphem yok." diyen Comey, bununla beraber bu saldırıların seçim sonuçlarını etkilemediğini vurguladı. FBI'ın yürüttüğü soruşturmanın yerinde bir soruşturma olduğunu kaydeden Comey, bu saldırıların boyutu ve yöntemine ilişkin olan biteni tam olarak anlamaları gerektiğini ifade etti.

Comey'nin, halka açık oturumun ardından kapalı oturumda senatörlerin Rusya soruşturmasıyla ilgili sorularını yanıtlamaya devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Eski FBI başkanı Comey'nin açıklamalarından dikkat çeken cümleler şöyle:

- Başkan brifingin sonuna doğru odadaki diğer yetkililere teşekkür ederek benimle yalnız konuşmak istediğini herkese söyledi. Ben koltuğumda otururken, Adalet Bakanı koltuğumun yanına yaklaştı ancak Başkan ona da teşekkür ederek benimle yalnız konuşmak istediğini tekrarladı. Odadan son çıkan kişi Jared Kushner'di (Trump'ın damadı). Kapı kapanıp yalnız kaldığımızda, Başkan bana 'Flynn hakkında konuşmak istiyorum' dedi. Flynn bir gün önce istifa etmişti. Başkan, Flynn'in Ruslarla konuşarak yanlış bir şey yapmadığını ancak Başkan Yardımcısı'nı yanlış yönlendirdiği için onu görevden almak zorunda kaldığını söyleyerek konuşmaya başladı. Başkan, Flynn hakkında bazı başka endişeleri olduğunu söyledi ama bunlar hakkında detay vermedi. Sonrasında Başkan problem ile ilgili uzun bir değerlendirme yaptı.

-Flynn hakkındaki konuşmada buz kestim.

-Trump'ın tweetlerini gördüm. Umarım dediği gibi görüşmelerimizi kaydetmiştir.

-Trump'ın yalan söyleyeceği endişesi taşıyordum, bu yüzden aramızdaki buluşmayı kayıt altına aldım. Ben Bush ya da Obama ile konuşurken kayıt altına alma gereği duymadım.

-FBI çalışanları Trump'tan gelen Mike Flynn dosyasının kapatılması talebi karşısında şoke oldu.

-Trump dedi ki, 'Bunlar basit ve sade yalanlar... Her zaman olan şeyler.'

-Trump yönetimi görevime son verdikten sonra beni karaladı ve FBI hakkında yalan söyledi.

-Başkanlık seçimlerinde oylar değiştirilmedi

-2015 yazının sonunda Rusya'nın siber atağının farkına varmaya başladık. Ardından yılın veri hırsızlığı olduğunu gördük."

-Rusya araştırması yüzünden kovulduğuma inanıyorum.

-Trump ile görüşmemin kayıtlarını, medyaya ulaştırması talebiyle bir arkadaşıma verdim. Böylece Rusya soruşturmasına özel savcı atanmasının yolunun açılabileceğine inanıyorum.

Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trumpı yerin dibine soktu Bomba açıklamalar

Yazılı ifade paylaşılmıştı

ABD Senatosu Comey'nin dün verdiği yazılı ifadeyi paylaşmıştı. İfadede Comey Başkan Trump'ın kendisine 'senden sadakat bekliyorum' dediğini belirtmişti. Comey ayrıca, Trump’ın kendisinden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmayı sona erdirmesini istediğini iddia etti.

Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trumpı yerin dibine soktu Bomba açıklamalar

Comey'nin bugün kongredeki ifadesinde de Başkan Trump'ın kendisinden 'sadakat' istediğini söylemesi bekleniyor.

James Comey'nin 27 Ocak'ta Beyaz Saray'da Başkan Trump ile baş başa yedikleri yemeğin içeriğine dair konuşacağı ve Donald Trump'ın yemekte kendisiyle "karşılıklı çıkar ilişkisi kurmaya çalıştığını" söyleyeceği de belirtiliyor.

Esk FBI Direkötrü Comey, ayrıca Başkan Trump'ın kendisinden görevden ayrılan Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn'e ilişkin soruşturmayı düşürmesini istediğini de söyleyecek.

Dört ayda dokuz kez görüştüler

James Comey'nin yedi sayfalık ifadesine göre Comey ABD Başkanı ile ilk kez 6 Ocak'ta Trump Towers'taki bir konferans salonunda bir araya geldi.

Comey bu toplantıda Trump hakkındaki iddiaları dile getirdi. Eski bir İngiliz ajanı tarafından hazırlanan belgelerde, Rus istihbarat yetkililerinde Donald Trump'ın özel hayatına dair şantajlık belge ve görüntüler olduğu iddia edilmişti.

Son dakika: Kovulan FBI Başkanı, Trumpı yerin dibine soktu Bomba açıklamalar

Comey ifadesinde ABD Başkanı'nın suçlamaları reddettiği ve suçlamalardan iğrendiğini söylediğini belirtiyor.

14 Şubat'ta istihbarat şeflerinin de katıldığı Beyaz Saray'daki toplantının sonunda Trump, Comey'nin biraz daha kalmasını istiyor ve'Mike Flynn hakkında konuşmak istiyorum' diyor.

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn Rus Konsolos ile görüşmelerine ilişkin yanlış beyan verdiğinin ortaya çıkması üzerinde görevde 24 gün kaldıktan sonra istifa etmişti.

Comey bugünkü ifadesinde Trump'ın kendisine "Umarım bunun peşine düşmezsin, umarım Flynn'in peşinde düşmezsin. O iyi biri" dediğini ancak kendisinin bu yönde bir söz vermediğini söyleyecek.

Comey ayrıca Trump'ın kendisini 30 Mart'ta telefonla arayarak Rusya soruşturmasının "Ülke adına hareket etme kabiliyetini sınırlayan bir gölge olduğunu" söylediğini belirtecek.

Eski FBI Başkanı, Donald Trump'ın kendisine Rusya ile hiçbir bağının olmadığını söylediğini aktaracak.
Comey Trump'a 6 Ocak, 27 Ocak ve 30 Mart'ta kendisinin soruşturma geçirmediğine yönelik güvence verdiğini de söyleyecek.

Trump buna karşılık "Bunu kamuoyuna duyurmamız lazım" diyor. Comey ifadesine 14 Nisan'da Trump'ın bu konuda baskı kurmak için kendisini tekrar aradığını ve bunun son görüşmeleri olduğunu söylüyor.
Comey bu konuda Trump'a Adalet Bakanlığı ile iletişime geçmesini tavsiye ediyor.

Eski FBI Başkanı, kendisinin ve eski ABD Başkanı Barack Obama'nın görevde olduğu üç yıl boyunca sadece 2 kez konuştuklarını not ediyor.

Ancak Donald Trump ile dört ayda 3 kez karşılıklı, 6 kez de telefonda olmak üzere toplamda 9 kez konuştuklarını belirtiyor.

'Trump'ın görevden alınması için süreci başlatacağım'

Yazılı ifadenin yayınlanmasının ardından, Trump’ı Rusya soruşturmasını örtmeye çalışmakla suçlayan Temsilciler Meclisi Üyesi Al Green, başkanın görevden alınması için resmi süreci başlatmaya kararlı olduğunu vurguladı:

Green “Nihayet görevden alma tasarısı hazırlanmalı. Bu tasarının hazırlanma sürecinde doğrudan yer alacağım. Eğer hiçkimse yapmazsa, ben bizzat Donald J. Trump’ın görevden alınması için tasarıyı hazırlayıp Kongre’ye sunacağım” açıklamasını yaptı.

Trump yeni adayını açıkladı

ABD Başkanı Trump, sün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yeni FBI Direktörü olarak Christopher Wray'i aday göstereceğini açıklamıştı. Trump, Wray'in mükemmel bir sicili olduğunu söylemişti. Şu anda bir hukuk firmasıdna çalışan Christopher Wray 2003 - 2005 yılları arasında Adalet Bakanlığı'nda savcı yardımcılığı görevini yerine getirmişti.