Dünya Son dakika... New York'ta metroda silahlı saldırı! Çok sayıda kişi vuruldu

Son dakika... New York'ta metroda silahlı saldırı! Çok sayıda kişi vuruldu

12.04.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:

Şehir itfaiyesi, ABD'nin New York kentinde bir metro istasyonunda silahlı saldırı gerçekleştirildiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı. Tren seferleri askıya alındı. Polis, işçi yelekli ve gaz maskeli bir şahsın arandığını duyurdu. New York İtfaiye Departmanı Sözcüsü Amanda Farinacci, New York’taki metro saldırısında yaralı sayısının 16’ya yükseldiğini açıklayarak, 8’inin silahla vurularak yaralandığını aktardı. Saldırı, Biden'ın yeni silah kontrol tedbirlerini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Yetkililer, Brooklyn metro istasyonundaki platformda çok sayıda kişinin vurulduğunu ve kentte kamu güvenliğine ilişkin korkuların arttığını belirtti. Bir güvenlik yetkilisi, ilk bulgulara göre beş kişinin vurulduğunu açıkladı. Bir emniyet yetkilisi de polisin gaz maskeli ve turuncu inşaat yelekli bir adamı aradığını söyledi. Polis Departmanı sözcüsü, D, N ve R hatlarının geçtiği 36. Cadde metro istasyonuna polis memurlarının saat 08.30 sıralarında çağrıldığını, ayrıca istasyonun içinde duman olduğuna dair de şikayetler aldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

YARALI SAYISI 16'YA YÜKSELDİ

ABD'nin New York kentindeki metro istasyonunda düzenlenen silahlı saldırının terörle ilişkilendirilmediği ifade edilerek, saldırıda yaralananların sayısının 16'ya yükseldiği ve 10’unun silahla vurulduğu aktarıldı.

ABD'nin New York kentindeki Brooklyn metro istasyonunda bu sabah düzenlenen silahlı saldırı hakkında açıklama yapan New York Polis Departmanı (NYPD), saldırının terör eylemi olarak soruşturulmadığını aktardı. NYPD, “New York’ta bu sabah 36’ıncı Cadde metro istasyonunda meydana gelen bir silahlı saldırı olayını soruşturuyoruz. Metrolarımızda şu anda bilinen hiçbir patlayıcı cihaz bulunmadığına dair halkı temin etmek istiyoruz. Bu olay terör olayı olarak soruşturulmuyor" dedi.

Haberin Devamı

Saldırganın kimliğinin henüz belirlenemediğini belirten NYPD, saldırganın trende "gaz maskesine benzeyen bir şey" taktığını ifade ederek, daha sonra çantasından çıkardığı bir kutuyu trene atmasıyla trenin dumanla dolduğunu ve ardından saldırganın silahla ateş ettiğini belirti. Polis, saldırganı yaklaşık 165 santimetre boyunda yeşil işçi yeleği ve gri kapüşonlu bir sweatshirt giyen siyahi bir erkek olarak tanımladı. Polis, kimliği tespit edilemeyen saldırganın henüz yakalanamadığını aktararak, halkı saldırgan konusunda tedbirli olması uyardı.

Saldırının arkasındaki nedenin henüz bilinmediğini ifade eden NYPD, saldırıdaki yaralı sayısının 16'ya yükseldiğini aktararak, 10'unun sağlık durumunun iyi olduğunu, 5’inin sağlık durumunun ise "kritik ancak stabil" olduğunu belirtti.

New York İtfaiye Departmanı Komisyon Üyesi Vekili Laura Kavanagh, saldırıda 10 kişinin ateşli silahla yaralandığını belirterek, "Bu hastalardan 10’u şu anda ateşli silah yaralanmasından mustarip ve 5’inin durumu stabil, ancak kritik durumda" dedi. Kavanagh, ateşli silah yaralanmasının dışında kalan mağdurların ise, dumandan ve kaçmaya çalıştıkları sırada yaralandıklarını aktardı.

 

BIDEN VE İÇ GÜVENLİK BAKANI BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Başkan Joe Biden'ın New York metrosu saldırısıyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirildiğini söyledi. Psaki, Beyaz Saray üst düzey personelinin New York Belediye Başkanı Eric Adams ve Polis Komiseri Keechant Sewell ile temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi. Adalet Bakanlığı sözcüsüne göre, Başsavcı Merrick Garland bir ön brifing aldı ve Brooklyn'deki durumu izliyor. Bakanlık sözcüsü, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'ın da bilgilendirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

ÇEVRE OKULLAR 'SIĞINAK' DÜZENİNE GEÇTİ

Bir Eğitim Bakanlığı sözcüsü, Brooklyn yakınlarındaki tüm okulların "sığınak" düzenine geçildiğini, yani kimsenin binadan çıkmasına izin verilmediğini ve yalnızca öğrencilerin içeri girmesine izin verildiğini açıkladı. Sözcü, kaç okul olduğunu veya alanın ne kadar geniş olduğunu açıklamadı.

SİS BOMBASI

New York valisi Kathy Hochul, kendisine durum hakkında bilgi verildiğini söyledi ve "İlk yardım ekipleri olay yerinde. Soruşturma devam ederken güncellemeleri öğrenmek için polis departmanı için polis departmanı ile birlikte çalışacağız" diye tweet attı. ABC News, polisin bir duman cihazının patlatılıp patlatılmadığını araştırdığını ve şüpheliyi aradığını bildirdi. NBC'nin emniyet yetkililerine ve üst düzey kolluk kuvvetlerine dayandırdığı haberine göre, gaz maskesi ve turuncu inşaat yeleği giyen bir adam, yoğun saatlerde kalabalığın dikkatini dağıtmak için platforma bir sis bombası atmış olabilir. Saldırı, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni silah kontrol tedbirlerini duyurmasından bir gün sonra geldi. Tedbirler, evde monte edilebilen ve izi sürülmesi zor olan "hayalet silahlar" üzerindeki kısıtlamaları artırıyor. 

Haberin Devamı

GÜVENLİK UZMANI: HER HALİYLE SON DERECE KRİTİK BİR EYLEM

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, saldırıyla ilgili CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada 'bunun terör saldırısı olduğu kesin' diyerek şu ifadelere yer verdi: "Burada en önemli olan şey silahlı saldırganın bunu hangi niyetle, maksatla gerçekleştirmiş olduğu ve bağlantısı. Bunlar son derece önemli çünkü dünya çok kritik bir eşikte. Bir doğrusallık mı var işin içerisinde yoksa daha önce çok sık karşılaştığımız asimetriyle mi karşı karşıyayız. Gerçekten her haliyle son derece kritik bir eylem bu."

Haberin Devamı

SALDIRININ ARKASINDA KİM VAR?

Olayın birden çok sebebi olabileceğini kaydeden Ağar, şu noktaların altını çizdi: "Bir şekilde düşünceleri yönlendirmeye ve yönetmeye çalışan, buna soyunan manipülatif bir eylem olabilir. Öte yandan dünyada bu oluşa çıkan, ötekileşen bir toplumun ferdi de yapmış olabilir. Bir takım ırkçı eylemlerin, profillerin yükseldiğini görüyoruz. Fransa'da Le Pen gibi bir figür iktidara oynayabilecek bir performans ortaya koyabiliyor. Putin'in siyasetini bir Rus milliyetçiliği üzerine inşa etmeye çalıştığını görüyoruz. Bu açılardan bakıldığı zaman bir savaşın yaşanmış olduğu bir dönemde bir evrede, ABD'nin tam kalbinde böylesine bir eylem ABD merkezi aklını da etkilemeyi amaçlamış olabilir.  Açıkçası tehlikeli bir eşikte birilerinin bir düğümü vurduğunu görüyoruz."

ABD VE RUSYA ARASINDAKİ RESTLEŞME

"Şu an bir savaş var. Taraflar birbirlerine tehditler savurdular. Yani diyorlar ki, 'Mütekabil eylemler yapabiliriz.' Örneğin; Rusya, 'Benim karşı karşıya kaldığım bu fiili durumdan sorumlu olan ülke. Bir şekilde Ukrayna'ya silah gönderen ülkeleri kendi alanlarında cezalandıracağız' gibi son derece iddialı açıklamalar yaptı. Bir diğer taraftan Biden, 'Kimyasal saldırı olursa bunun karşılığını veririz' gibi cümleler kurdu. Bunlar son derece önemli restleşmelerdi."

Yazarlar