Dünya Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi!

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi!

09.04.2022 - 13:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna birlikleri güneydeki Herson'u Rus işgalcilerden kurtarmak için ilerliyor, Mariupol'de ise Ruslar şehrin merkezini halen ele geçirebilmiş değil. Donbas'taki Rus askerlerinin Rubizhne, Popasna ve Marinka'yı almayı denediğini aktaran ISW'ye göre, cephe hattından dönen Rus taarruz güçleri yeniden savaşa katılmayı reddediyor. Putin'in katıldığı cenaze töreninde katedral tamamen boşaltıldı, korumalarının elinde ise nükleer çanta vardı. Görüntü, Rus ordusunun resmi televizyonu tarafından yayınlandı.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde bugün bir buçuk ay doluyor, Rus lider Vladimir Putin cephedeki hezimetin ardından işgal güçlerinin komutanını değiştirdi. Rus birliklerinin haftalardır yoğun bombardımana tuttuğu Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinin merkezi halen Ukrayna güçlerinin elinde. Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Rus saldırılarının Mariupol çevresinde devam ettiğini ancak liman şehrinde kontrolün Ukrayna'da olduğunu bildiriyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın güneyindeki bir başka şehir Herson'da ise misilleme saldırısı sonuç veriyor. Ukrayna birlikleri, savaşın başında Rusya'nın eline geçen şehri kurtarmak için saldırıyor ve Rus işgalciler tehdit altında.

Karadeniz kıyısındaki Ukrayna'nın en stratejik kenti Odesa'da Cumartesi akşamdan Pazartesi akşamına kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Odesalı yetkililer, Rusya'nın füze saldırıları düzenleyebileceğini söylüyor.

İngiltere, bu sabah yayınladığı bilgi notunda Rus ordusunun Ukrayna'nın güneyi ve doğusunda hava saldırılarını artırmasını beklediğini kaydetti. İngiltere'ye göre, Ruslar özellikle güneydeki Mariupol ve Mykolaiv'e odaklanmış durumda.

Doğudaki İzyum çevresinde Rus saldırıları sürüyor ancak Rusya bölgede henüz yeni toprak kazanabilmiş değil.

Haberin Devamı

Donbas'taki Rus askerlerinin Rubizhne, Popasna ve Marinka'yı ele geçirmeye çalıştığını aktaran ISW'ye göre, cephe hattından dönen Rus taarruz güçleri yeniden savaşa katılmayı reddediyor.

İSTASYONDA CAN KAYBI 52'YE ÇIKTI

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi
Planet Labs, Rus füzelerinin cehenneme çevirdiği tren istasyonundaki saldırıdan sonra yükselen siyah dumanların uydu fotoğrafını yayınladı.


Cuma günü Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehrindeki tren istasyonunu vuran füze saldırısında can kaybı 52'ye çıktı. Savaştan kaçmak için tahliye edilmeyi bekleyen binlerce insanın bulunduğu tren istasyonu, Ruslar tarafından atılan Tochka-U füzesiyle hedef alındı.

Kramatorsk'da katliamda yaşamını yitirenlerden beşi çocuk. Rusya Savunma Bakanlığı ve Kremlin yanlısı Telegram kanalları, sivillerin öldüğü ortaya çıkmadan Donbas'taki tren istasyonlarına saldırı düzenlediklerini kabul etmişti.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, istasyon saldırısını 'Rusya'nın bir başka savaş suçu' ve 'sınırsız kötülük' olarak tanımladı. ABD Başkanı Joe Biden ise, 'dehşet verici bir gaddarlık' ifadesini kullandı.

 

 

NÜKLEER ÇANTA CENAZEDE

 

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

Uzun süredir başkanlık ofisi dışında görülmeyen Rusya lideri Putin, aşırı milliyetçi Rus siyasetçi Vladimir Jirinovski'nin cenazesinde görüntülendi. Moskova'daki cenaze töreninde Putin, Jirinovski'nin tabutuna çiçek koyarken ve eliyle haç işareti yapıp başıyla saygı selamı yaparken görüldü.

Haberin Devamı

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

Putin'in Jirinovski'ye veda ettiği sırada Kurtarıcı İsa Katedrali tamamen boşaltıldı ve hiç kimsenin içeri girmesine izin verilmedi. Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda, Putin'in katedraldeki görüntülerini ekrana getirdi.

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

Görüntülerde Putin'in yanındaki yakın korumalarının taşıdığı çanta dikkat çekti. İngiliz medyası, takım elbise giyen ve kırmızı kravat takan korumaların 'nükleer çanta' taşıdığını yazdı.

Son dönemde Putin'e muhalif gibi gözüken ancak aslında Putin'in çok yakın çevresinde yer alan 75 yaşındaki Jirinovski'nin Çarşamba günü Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

Putin, son aylarda belli başlı durumlarda insanların içinde görüntü veriyor. 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali sonrası ilk kez başkanlık ofisinin dışına, 18 Mart'ta Moskova'daki bir stadyumda savaş yanlısı bir mitinge katılmak için çıkmış ve buradan görüntü vermişti.

PUTİN YENİ KOMUTAN ATADI

 

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

Kremlin'in ilk kez hafta içinde Ukrayna'da verilen ağır kayıpları kabul ettiği Rusya'da, Vladimir Putin işgal güçlerinin komutanını değiştirdi. General seviyesinde en az yedi komutanını kaybeden ve öldürülen askerlerinin beşte birinin subay olduğu Rus ordusunu artık Ukrayna'da Alexander Dvornikov yönetecek.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan batılı bir yetkili, Rus ordusunun Ukrayna'ya tekrar saldırmak için yeniden organize olduğunu, General Alexander Dvornikov'un ise Suriye'de çok fazla savaş tecrübesi bulunduğunu söyledi. BBC'nin haberine göre, Putin Rusya'da 9 Mayıs'ta kutlanacak Zafer Günü öncesi Ukrayna'da bazı başarılar elde etmeyi hedefliyor.

Son dakika... Putin cenazeye nükleer çanta ile geldi

ABD ve Batılı ülkeler Donbas'ta başlaması beklenen yeni savaş öncesi Ukrayna'ya silah ulaştırmak için zamanla yarışırken, Rus ordusunun da Kiev ve Çernigiv'den çektiği birlikleri Donetsk ve Lugansk'a kaydırdığı biliniyor.

Rusya şimdiye kadar resmi olarak Ukrayna'da yalnızca 1351 askerinin öldüğünü açıkladı. Ancak Ukrayna 10 bin Rus askerinin öldürüldüğünü belirtiyor. ABD ve NATO ise Mart ayı bitmeden Rus güçlerinin en az 7 bin kayıp verdiğini, bu kaybın 15 bine kadar çıkabileceğini duyurmuştu.