Dünya Putin sürpriz yaptı, dünyada manşet oldu! İlk kez Ukrayna topraklarında

Putin sürpriz yaptı, dünyada manşet oldu! İlk kez Ukrayna topraklarında

19.03.2023 - 16:20 | Son Güncellenme:

Rusya lideri, haritadan silerek işgal ettikleri Ukrayna'ya ait liman kenti Mariupol'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Şehrin sokaklarında gece yarısı araç kullanan Putin'in görüntüleri, dünyada ilk haber. Uluslararası medya, ilk kez Ukrayna topraklarına adım atan Rus lider için 'Yangına körükle gidiyor' manşetleri attı.

24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya saldırı emri veren Rusya lideri Vladimir Putin, savaşın başından bu yana ilk kez işgal topraklarında göründü.

Haberin Devamı

Putin, Rus birliklerinin geçtiğimiz yıl ilkbahar mevsiminde haritadan silerek işgal ettiği liman kenti Mariupol'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Azak Denizi kıyısındaki Mariupol, Ukrayna'da hezimet yaşayan Rusya için Kırım'la kara bağlantısının kurulduğu güney cephesinde hayati bir konumda yer alıyor.

Mariupol, haftalar süren direnişin ardından Avrupa'nın en büyük demir çelik fabrikası Azovstal'daki Ukrayna güçlerinin teslim olmasıyla Mayıs ayında Rusların eline geçmişti.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Rusya lideri, önce liman kenti üzerinde helikopter ile turlayarak işgal yöneticilerinden bilgi aldı. Rus ordu televizyonu Zvezda'nın yayınladığı videoda, Putin'in Mariupol sokaklarında gece yarısı araç kullandığı ve ardından bir konser salonuna gittiği görüldü.

Haberin Devamı

Putin otomobil kullanırken, yanında Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Kuşnulin vardı. Kuşnulin, Putin’e şehrin nasıl yeniden inşa edileceğini anlattı.

Putin ayrıca, 2014 yılında el koyduğu bir başka Ukrayna toprağı Kırım Yarımadası'nı da Cumartesi günü ziyaret etti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'e bir 'iş gezisi' gerçekleştirdiği belirtildi.

TUTUKLAMA KARARINDAN BİR GÜN SONRA

Moskova, Ukrayna işgalini 'özel askeri operasyon' olarak adlandırıyor. Rus devlet televizyonu, Putin'in sohbet ettiği bazı Mariupollülerin Rus lidere bu habersiz ziyareti için teşekkür ettiklerini gösteren görüntüler de yayınladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), hafta içinde Rus lider Putin hakkında tutuklama kararı çıkardı. Savaş suçu işlemekle itham edilen Vladimir Putin'e yöneltilen suçlamalar arasında, Ukrayna'daki bazı çocukların yasa dışı şekilde Rusya'ya götürülmesi de yer alıyor.

DÜNYADA MANŞET OLDU

Putin'in ziyareti, uluslararası medyanın manşetlerinde. CNN International, 'Cüretkar Putin, Rusya'nın işgal ettiği Mariupol'ü ziyaret ediyor' derken, BBC'nin manşeti 'Putin işgal altındaki Mariupol'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor' oldu.

Amerikan Wall Street Journal 'Putin, ele geçirdiği Mariupol'e bilinen ilk resmi ziyaretini yapıyor' başlığını tercih etti, Washington Post ise başlığında Moskova'ya gelecek hafta inecek mühim konuğu öne çıkardı:

Haberin Devamı

"Putin işgal ettiği Mariupol ve Kırım'ı ziyaret ediyor, Xi Moskova yolcusu."

Washington Post ayrıca, Putin'in hakkında çıkarılan tutuklama kararını da Mariupol'e giderek kaale almadığını vurguladı.

New York Times gazetesi 'Kafa tutan Putin, Rus güçleri tarafından yerle bir edilen Mariupol'ü ziyaret ediyor' başlığını kullandı, İngiliz The Guardian 'Putin işgal altında tutulan Ukrayna'nın doğusuna ilk gezisinde Mariupol'ü ziyaret ediyor' dedi.

The Telegraph da başlığında 'defiant' kelimesini tercih etti, 'Meydan okuyan Putin Mariupol'e helikopterle uçtu' diyerek okurlarının karşısına çıktı.

Daily Mail gazetesi 'Putin yangına körükle gidiyor' başlıklı haberinde birçok yayın organı gibi Rus liderin hamlesini 'defiant' kelimesiyle ifade etti, tutuklama kararından birkaç gün sonra gerçekleşen gezinin oldukça provokatif olduğu yorumunu yaptı.

Express gazetesinin manşeti ise, 'Putin, savaş suçundan tutuklama kararı verilmesinden sonra işgal altındaki Mariupol'ü ziyaret ederek öfkeyi provoke ediyor' oldu.

Haberin Devamı

Al Jazeera 'Putin, Rus işgali altındaki Mariupol'e sürpriz bir ziyaret yapıyor' başlıklı haberinde Rus liderin ayrıca Ukrayna'daki Rus birliklerine komuta eden işgal komutanlarıyla da bir araya geldiğini aktardı.

Putin sürpriz yaptı, dünyada manşet oldu İlk kez Ukrayna topraklarında

Rusya'nın Ukrayna işgali, aylardır doğudaki Donbas'ta yer alan Bakhmut'taki çatışmada kilitlenmiş durumda. Rus paralı asker grubu Wagner, kilit şehir Bakhmut'ta binlerce kayıp vermesine rağmen adım adım ilerledi ancak henüz kentin kontrolünü ele geçiremedi. 

Son haftalarda Rus ordusuyla arasındaki çatışma aşikar hale gelen Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigozhin, 30 bin paralı askeri daha cepheye sürmeye hazırlanıyor. Rusya'daki 42 şehirde asker alımları için kayıt merkezi açacaklarını duyuran Prigozhin, Mayıs ayına kadar 30 bin kişinin Ukrayna'daki savaşa dahil olacağı bilgisini verdi.

ABD gizli servisi, 2023'ün ilk günlerinde Wagner'in 40 bini eski mahkum 50 bine yakın askerinin savaşta hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yıllarca Wagner Grubu'nu kurduğunu inkar eden ve nihayet geçtiğimiz yıl sonbaharda paralı asker grubunun kurucusu olduğunu söyleyen Yevgeny Prigozhin, günler öncesinde ise bir cezaevi avlusunda azılı suçlulara Ukrayna'ya savaşmaya gitmeleri halinde af teklif ederken görüntülenmişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, dünyayı geri dönülemez şekilde kökünden değiştirdi. Vladimir Putin'in birkaç günde Kiev'i ele geçirip Ukrayna'da kukla bir yönetimi iş başına getirme hayali, suya düştü. Kiev çevresinden ikinci ayda çekilmek zorunda kalan Rus birlikleri, yaz mevsimi sonunda Ukrayna'nın karşı taarruzuyla yüzleşti. Ukrayna ordusu doğudaki Harkov'u birkaç günde Rus işgalcilerden temizledi, peşinden Vladimir Putin'in en utanç verici hamlesi hayata geçti. Yaklaşık 30 bin Rus askeri, Ukraynalıların Herson ve Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprüleri havaya uçurması nedeniyle mahsur kaldı. Ukrayna ordusunun adım adım Herson'a yaklaşması üzerine, Putin ele geçirebildikleri tek bölgesel başkentten ordusunu geri çekmek zorunda kaldı.

Ukrayna'ya işgalin başından itibaren silah yağdıran Batılı ülkeler ise, savaşın gidişatını belirledi. Silah yardımında başı çeken ABD'nin uzun menzilli HIMARS füze sistemini Ukrayna'ya vermesi, Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu. Cephedeki denklemi alt üst eden HIMARS'ları ünlü hava savunma sistemi Patriotlar izledi. 2023'e girilmesiyle, bu kez tank tabusu kırıldı. Alman Leopard ve Amerikan Abrams tankları haftalar içinde cepheye sürülecek.

Batılı ülkelerin halihazırdaki gündemi ise, Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesi. Birçok Avrupa ülkesi, Amerikan F-16'larını Ukrayna'ya göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

Rusya'nın neredeyse on üçüncü ayı dolmak üzere olan Ukrayna işgalinde 200 bin askerini kaybettiği tahmin ediliyor.