Dünya Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

21.04.2022 - 08:43 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Ukrayna toprağı Donbas'taki Lugansk bölgesinin yüzde 80'ini kontrol eden Rus ordusu, Rubizhne ve Popasna'ya saldırıyor. Moskova, haftalardır kuşatma altında tutulan Mariupol'ün ele geçirildiğini ancak halen 2 bin Ukraynalı savaşçının Azovstal fabrikasında olduğunu duyurdu.

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

Rusların haftalardır işgal etmek için bombaladığı liman kenti Mariupol'den arka arkaya son dakika haberleri geliyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol'ün ele geçirildiğini Devlet Başkanı Putin'e söyledi. Şoygu'nun verdiği bilgiye göre, Azovstal fabrikasında halen 2 bin Ukraynalı savaşçı bulunuyor. Rus yetkili ayrıca 1478 Ukraynalının da silah bıraktığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Şoygu, Rusya'nın Mariupol'den 142 bin sivili tahliye ettiğini de iddia etti.

Rus medyası, Putin'in Mariupol'ün işgal edimesi nedeniyle Şoygu'yu tebrik ettiğini bildiriyor. Şehirdeki sanayi bölgesine düzenlenen saldırıların durdurulmasını talimatını veren Putin, ablukanın ise devam etmesini istedi.

Interfax'a göre Putin fabrikaya saldırılmaması, bunun yerine kuşatma altında tutulması talimatı verdi ve "Bu yeraltı mezarlarına girmemize ve fabrikanın altındaki labirentlerde savaşmamıza gerek yok. Bölgenin bir sineğin bile dışarı çıkamayacağı şekilde kuşatılması yeterli" dedi.

Rusya Azovstal fabrikasında kalan Ukraynalı güçlerin silahlarını bırakıp teslim olmalarını istedi, Putin silahsız dışarı çıkanların can güvenliğinin garanti edileceğini aktardı.

Haberin Devamı

CNN Internatinoal'a göre, Sergey Şoygu Putin'e Azovstal tesislerinin ele geçirilmesinin üç dört gün süre alabileceğini söyledi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereschcuk ise Moskova'dan acilen Azovstal'daki siviller ve yaralı askerlerin tahliye edilmes için bir insani koridor talep etti. Vereshchuk, "Ordaa 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin Azovstal'dan çıkarılmaya ihtiyaçları var" dedi.

Rus ordusunun havadan ve karadan vurduğu şehirde sıkışıp kalan on binlerce sivil bulunuyor. Ukraynalı müzakereci Mykhailo Podolyak ise, Mariupol'de mahsur kalan siviller ve askerlerin kurtarılması için Rusya ile önkoşulsuz görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Podolyak, Mariupol için özel olarak gerçekleşmesini istedikleri müzakerelerin bire bir ya da ikiye iki olabileceğini kaydetti. Moskova'dan Podolyak'ın teklifine henüz bir yanıt gelmiş değil.

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

Milislerini Mariupol'e gönderen Çeçen lider Ramazan Kadirov, Avrupa'nın en büyük demir çelik fabrikası Azovstal'ın bugün ele geçirileceğini ve Mariupol'ün tamamen işgal edileceğini söylemişti.

Neredeyse tüm binaların yıkıma uğradığı ve bir hayalet şehri andıran Mariupol, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana işgal ettiği en büyük kent. Azak Denizi kıyısındaki liman kentinde savaştan önce yaklaşık 500 bin insan yaşıyordu.

Haberin Devamı

Kentin ele geçirilmesi, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'la Rusya ve Ukrayna'nın doğusundaki Rus işgali altındaki bölgeler arasında kara bağlantısı sağlanması açısından büyük öneme sahipti.

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

DONBAS'TA YENİ HEDEFLER

Rus ordusunun hafta başında yeni bir taarruza giriştiği Lugansk ve Donetsk'te ise patlama sesleri kesilmiyor. Lugansk valisi Sergey Haidai, bölgenin yüzde 80'inin Rusya tarafından kontrol edildiğini açıkladı. 24 Şubat'ta başlayan işgalden önce Ukrayna bölgenin yüzde 60'ını kontrol ediyordu.

Vali, birkaç gün önce kaybedilen Kreminna'dan sonra Rus işgalcilerin yeni hedefinin Rubizhne ve Popasna'yı ele geçirmek olduğunu belirtiyor.

Vali Haidai, "Düşman Rubizhne'ye batıdan ve kuzeybatıdan girmeyi denedi ancak başarısız oldu" deyip ekledi: "Novotoshkivske yönünden düzenledikleri saldırı püskürtüldü. Popasna'daki saldırı devam ediyor."

ABD BUGÜN AÇIKLIYOR

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

Batılı müttefikleriyle birlikte Ukrayna'ya silah göndermek için zamana karşı yarış veren ABD ise bugün yeni yardım paketini açıklıyor. Bizzat Başkan Joe Biden tarafından duyurulacak pakette ağır silahların bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya savaş uçağı temin edildiğini dünyaya ilan etmişti.

Başkan Biden, Ukraynalıların Rusya lideri Vladimir Putin'e karşı direnişinin kendisini hayrete düşürdüğünü söyledi. Ukrayna ordusunun sergilediği mücadeleyi 'çetin' olarak niteleyen Biden, NATO'nun birlikteliği, odaklanması ve enerjisinin Putin'i şoka uğrattığını belirtti.

ABD lideri, ordunun en üst düzey generalleriyle gerçekleştirdiği toplantıda Biden, "Düşündüğümden daha sert ve gururlular. Sizin yardımınızla yaptıkları inanılmaz. Putin'in bunun bizi birarada tutabileceğini düşündüğünü sanmıyorum" dedi.

ABD'DEN UKRAYNA ASKERLERİNE HAVAN TOPU EĞİTİMİ

Ukrayna'ya şimdiye kadar sağladığı askeri yardım 3 milyar doları bulan ABD, Ukrayna ordusuna havan topu eğitimi veriyor. Bir Pentagon yetkilisi, bir Avrupa ülkesinde verilen eğitime 50 Ukraynalı askerin katıldığını ve 155mm obüs atışlarının gösterildiğini aktardı.

RUSYA'DAN NATO ŞARTI

Son dakika... Rusya: Mariupol işgal edildi

Donbas'ta yeni bir savaşa girişen Rusya'dan ise Ukrayna'daki askeri faaliyetlerin ancak NATO tehdidinin durmasıyla mümkün olabileceği açıklaması geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Alexey Polishchuk, Moskova'nın 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin NATO'nun Ukrayna topraklarından Rusya'yı tehdit etmeyi bırakmasıyla sona ereceğini söyledi. Ancak Polischuk NATO'nun Ukrayna topraklarından Rusya'yı nasıl tehdit ettiğine ilişkin bir detay vermedi.

Haberin Devamı

ABD VE ÇİN ARASINDA UKRAYNA GÖRÜŞMESİ

ABD, Ukrayna işgalinin başından beri birçok kez Rusya'ya yardım etmemesi yönünde uyarılarda bulunduğu Çin'le yakın temasta. ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile Çinli mevkidaşı Wei Fenghe ile görüştü.

Ukrayna işgalinin gündemi belirlediği randevuda ayrıca bölgesel güvenlik konuları da ele alındı.

Austin ve Fenghe'nin görüşmesi, Joe Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana savunma bakanlarının ilk görüşmesi oldu.

Pentagon, Austin'in Çinli mevkidaşına Rusya'ya silah yardımı yapmaması konusundaki uyarıyı yinelediğini açıkladı.

Çin lideri Xi Jinping ise, son yaptığı açıklamada bugüne kadar kınamadıkları Ukrayna işgalinde Batılı ülkelerin Rusya'yı hedef alan yaptırımlarına karşı olduklarını tekrarladı.