Dünya Rusya'nın gizli SİHA planı sızdı! Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar

Rusya'nın gizli SİHA planı sızdı! Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar

22.04.2024 - 10:39 | Son Güncellenme:

Telegram gruplarından sızan ve dünya medyasında ses getiren gelişmede Rusya'nın gizli SİHA programının detayları yer aldı. Söz konusu fotoğraflar SİHA üretim merkezinin konumunu dahi ortaya çıkardı.

Rusyanın gizli SİHA planı sızdı Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali klasik savaş taktiklerini yeniden yazdırdı. Rusya'nın kilometrelerce uzanan tank konvoylarını Bayraktar TB2 dahil çeşitli SİHA ve dronlarla havaya uçuran Kiev, Rus kanadına geri adım attırdı. Savaşta SİHA'ların önemini geç fark eden Moskova yönetimi ise çareyi İran'dan aldıkları Shaded-136'larda buldu. Rusya, bu intihar dronlarıyla Ukrayna'ya ait üslere ve enerji merkezlerine defalarca saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

"KOMMUNA" VURULDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Temsilcisi Dmitry Pletenchuk ise Ukrayna Donanmasının Kırım'da Rusya Karadeniz Filosu'na bağlı "Kommuna" yardımcı gemisini vurmayı başardıklarını bildirdi. Yaklaşık 110 yıl önce üretildiği ortaya çıkan gemi bu süreçte elbette defalarca modernize edildi. Modernize edilen bu deniz destek gemisi, denizaltıları aramak ve kurtarmak için tasarlandı ve aynı zamanda su altı araçlarının taşıyıcısı olarak da görev yapıyordu.

Rusyanın gizli SİHA planı sızdı Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar

ABD'NİN DEVASA YARDIMI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, aylar süren gecikmenin ardından 61 milyar dolarlık askeri yardım paketinin onaylanması nedeniyle ABD Temsilciler Meclisine minnetlerini sundu. Zelenskiy, yardımın binlerce yaşam kurtarabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Peki, bu paket ne işe yarayacak?

Pakette büyük ihtimalle, hava savunma sistemleri, orta ve uzun menzilli füzeler ve top mermileri bulunacak. Ukrayna’nın bu alanlarda sıkıntı çekmesi., Rus güçlerinin yüzlerce kilometrekarelik toprak ele geçirmesine neden oldu. Yardımın ulaşmasıyla, büyük ihtimalle Ukrayna Rusya’nın hava üstünlüğüne meydan okuyabilecek, ikmal hatlarını hedef alıp, ilerleyen birlikleri durdurabilecek. Kiev’de karşılaştığımız, Ukrayna Ordusu’nda görev yapan Vitaliy, pozitif yanlara odaklanmanın önemli olduğunu söylüyor. “Her setin önemi var” diyor.

RUSYA'NIN SİHA PLANI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Rusya'nın İran'dan aldığı Shaded-136 model intihar dronlarını modernleştirdiği ve daha farklı bir SİHA'ya çevirdiği ortaya çıktı. Telegram'da sızdırılan ve Rus basınında gündem olan verilere göre Rusya bu SİHA'ları ülkenin Alabuga bölgesinde modernleştiriyor. Alabuga Rusya'nın orta kesimlerinde kalan küçük bir sanayi şehri ve Tataristan'a bağlı. Bölgenin nüfusu ise yaklaşık 70 bin kişi.

Rusyanın gizli SİHA planı sızdı Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar

Dahası Moskova yönetimi sadece 50 kiloluk bir patlayıcı taşıyabilen Shaded 136'leri neredeyse 90 kiloluk bir füze takabilecek konuma getirdi. Sızıntılara göre ayrıca dron patladığı anda parçalanmasına yarayan özel bir malzeme ile kaplandı ve yangın çıkarıcı termobarik savaş başlıkları da entegre edildi.

Rusyanın gizli SİHA planı sızdı Bütün özellikleri ortaya döküldü: Termobarik savaş başlığı taktılar