Dünya Son dakika... Savaşın ayak sesleri! 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Son dakika... Savaşın ayak sesleri! 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

01.02.2022 - 12:12 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Ukrayna ordudaki asker sayısını 100 bin daha artıracağını açıkladı, cephe hattından ABD'li ve İngilizleri gösteren fotoğraflar servis ediliyor. Rusya'nın Washington Büyükelçiliği ise günün açıklamasını sosyal medya üstünden paylaştı. İngiliz The Times gazetesi ise, hangi ülkenin kaç Ukraynalı mülteciye hazırlık yaptığını yazdı.

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Rusya ve ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bir kez daha kozlarını paylaşmasının ardından, gözler iki ülkenin dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmeye çevrildi. The Washington Post, ABD Dışişleri Antony Blinken'ın BM'deki gerilimin ardından Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bugün bir kez daha diplomasiyi deneyeceğini bildiriyor. ABD ve Rusya'nın bir numaralı diplomatlarının randevusu, tarafların birbirine sert suçlamalar yöneltmesinden saatler sonra gerçekleşecek.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden halihazırda 100 bin askerini Ukrayna çevresinde bekleten Rusya'nın yığınağa devam etmesi nedeniyle Washington'ın her türlü senaryoya hazır olduğunu belirtiyor.

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

YAPTIRIM YANITI FACEBOOK'TAN

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nden dikkat çeken bir Facebook mesajı paylaşıldı. Mesajda, ABD ve müttefiklerinin yaptırım tehditlerine karşın Moskova'nın geri adım atmayacağı açık şekilde dile getirilip "Gerginliği körükleyen Moskova değil Washington. ABD'nin yaptırım tehditlerini dinlerken geri çekilmeyeceğiz" denildi.

Facebook mesajında sözü edilen yaptırımların bu hafta içinde netleşmesi bekleniyor. Senato'da hafta içinde gündeme gelmesi beklenen yaptırım paketinde, Rusya'nın uluslararası SWIFT sisteminden çıkarılması da var.

Haberin Devamı

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Rus lider Vladimir Putin'in Aralık sonunda birdenbire talep ettiği güvenlik garantileri için ABD Ocak ayı içerisinde yazılı bir teklif sunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD'nin teklifine yazılı yanıt verildiği haberlerini yalanladı. Ria'ya konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Moskova'nın herhangi bir yanıt vermediğini açıkladı.

UKRAYNA ASKER SAYISINI ARTIRIYOR

Uluslararası haber ajanslarının günlerdir sivillerin aldığı sivillerin fotoğraflarını servis ettiği Ukrayna, ordudaki asker sayısını 100 bin daha artırmayı planlıyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelensky, parlamentoda yaptığı konuşmada önümüzdeki üç yıl içerisinde asker sayısının 100 bine ulaşacağını söyledi.

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Cephe hattından geçilen diğer fotoğraflarda ABD ve İngiliz askerlerin Ukrayna ordusuna füze eğitimleri verdiği görülüyor. ABD, binlerce tanksavar Juvenil füzesini Ukrayna'ya birkaç hafta içinde sevk etti. 200'e yakın ABD askerinin Ukrayna ordusuna eğitim verdiği biliniyor.

POLONYA 1 MİLYON UKRAYNALI GÖÇMEN İÇİN HAZIR

İngiliz The Times gazetesi, Rusya ile Batı Avrupa arasındaki tampon bölgede yer alan Polonya'nın 1 milyon mülteciye hazırlık yaptığını yazdı. Habere göre, muhtemel bir Rus işgaliyle birlikte Ukrayna'dan kaçacak sivillerin yöneleceği rotalardan biri, batı sınırındaki Polonya olacak.

Haberin Devamı

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Kiev yönetimi, işgalde üç ila beş milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kalacağını tahmin ediyor. Halihazırda bunlardan 1,5 milyonu zaten ülkenin doğusundaki çatışmalardan kaçarak başka yerlere göç etti.

Ukrayna ile yaklaşık 530 kilometrelik bir sınıra sahip Varşova yönetimi ise, 1 milyon göçmenin Polonya'ya kaçmasını bekliyor. Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Wasik, "Hükümet olarak en kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız, 1 milyondan fazla insan gelebilir" ifadesini kullandı.

The Times, Ukrayna'nın diğer komşuları Slovakya ve Çekya'nın da on binlerce göçmenin gelmesini beklediğini yazdı.

DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE KOZLARINI PAYLAŞTILAR

Pazartesi akşamı gerçekleşen BMGK toplantısının gündemi, Rusya'nın Ukrayna sınırına konuşlandırdığı on binlerce askerdi. Washington'ın çağrısıyla gerçekleşen toplantıda Amerikalı ve Rus diplomatlar arasında sert tartışmalar yaşandı.

ABD'nin BM Güvenlik Konseyi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield, askeri hareketliliğin onlarca yıldır Avrupa'da görülen en büyük yığınak olduğunu kaydetti. Rus Büyükelçi ise, ABD'yi histeriyi körüklemek ve Rusya'nın iç işlerine kabul edilemez bir müdahalede bulunmakla suçladı.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde ek ambargolar konulacağını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ambargolarla ilgili yasal düzenlemede şu anda bireylere ve Kremlin'e yakın işletmelere uygulanan ambargolardan daha geniş bir kapsamı olacağını belirtti.

Son dakika... Savaşın ayak sesleri 1 milyon Ukraynalı göçmen bekleniyor

Bir Amerikalı yetkili ise Washington'ın ambargolarının, Kremlin'e yakın isimlerin uluslararası finans sisteminden çıkartılması anlamına geleceğini açıkladı.

Ukrayna sınırında 100 bin Rus askerinin yanı sıra tanklar, topçu birlikleri ve füzeler bulunuyor.

Güvenlik Konseyi toplantısında, Rus Büyükelçi Vasili Nebenzya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir askeri harekat planladığına dair bir kanıt olmadığını ve asker yığınağının da BM tarafından teyit edilmediğini vurguladı.

Rusya'nın kendi topraklarında sık sık askeri birlikler konuşlandırdığını söyleyen büyükelçi, bunun Washington'ı hiç ilgilendirmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

RUSYA TOPLANTININ YAPILMASINI ÖNLEYEMEDİ

Rusya, toplantının gerçekleşmesini de engellemeye çalıştı ancak ikiye karşı 10 oyla öneri reddedildi.

Nebenzya, "Biden yönetiminin gerilimi artırdığını" söylerken "Bu, devletimizin iç işlerine kabul edilemez bir müdahale ve aynı zamanda uluslararası toplumu bölgedeki gerçek durumla ve mevcut küresel gerilimlerin nedenleri hakkında yanıltma girişimi" diye konuştu.

ABD'li Büyükelçi Thomas-Greenfield ise ABD'nin bir diplomatik çözüm olduğuna inanmaya devam ettiğini belirtti, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde ABD'nin kararlılıkla harekete geçeceğini ve bunun "korkunç" sonuçları olacağını belirtti.

Amerikalı Büyükelçi "Bu onlarca yıldır Avrupa'daki en büyük askeri hareketlilik. Şu anda konuştuğumuz sırada bile Rusya, yeni birlikler gönderiyor" dedi.

ABD'li diplomat ayrıca, Moskova'nın Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'taki asker sayısını 30 bine çıkartmayı planladığını ifade etti.

Moskova, Batı'nın Ukrayna'nın asla NATO ittifakına katılmayacağına dair tahhütte bulunmasını istiyor. Ancak ABD bu talebi reddetti.

NATO'nun 30 üyesi arasında ABD, Türkiye ve İngiltere'nin yanı sıra Livanya, Letonya ve Estorya gibi Rusya'yla sınırı bulunan eski Sovyet cumhuriyetleri de var. Kremlin, Doğu Avrupa'daki NATO birliklerini güvenliğine doğrudan bir tehdit olarak görüyor.

Putin, uzun süredir ABD'nin 1990 yılında verdiği NATO'nın doğuya doğru genişlemeyeceğini vaat ettiğini ve bu sözünü yerine getirmediğini savunuyor. Tam olarak neyin vaat edildiği konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.

Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Kırım Körfezini 2014'te ilhak etmişti. Kremlin, daha sonra doğudaki Donbas bölgesinde geniş bir alanı ele geçiren isyancılara destek veriyor. Buradaki çatışmalarda şu ana dek 14 bin kişi hayatını kaybetti.