Dünya Son dakika haberler... Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

Son dakika haberler... Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

12.06.2023 - 13:27 | Son Güncellenme:

AC Milan futbol kulübünün başına geçmesiyle tüm İtalya ve dünyanın tanıdığı siyasetçi, tam dört dönem başbakanlık koltuğunda oturdu. Il Cavaliere (Şövalye) lakaplı Berlusconi, skandallar ve yolsuzluklarla lekelenen kariyerine rağmen 2017'de siyaset sahnesine bir kez daha geri dönüş yaptı ve halihazırda koalisyon hükümetinin ortaklarından biriydi.

İtalya'nın yakın tarihine damga vuran en önemli figürler arasındaki Silvio Berlusconi, 86 yaşında öldü. Skandallar ve yolsuzluk suçlamalarıyla yıllardır gündemden düşmeyen eski İtalya Başbakanı, bir süredir lösemi (kan kanseri) hastalığıyla mücadele ediyordu.

Haberin Devamı

Futbol kulübü Milan'ın da eski başkanı olan milyarder medya patronu Berlusconi, Milano'daki San Raffaele Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluslararası haber ajanları AFP ve AP'nin servis ettiği fotoğraflarda, San Raffaele Hastanesi'nin önünde bir medya ordusu ile insanların toplandığı görüldü.

1994 yılında ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Silvio Berlusconi, 2011 yılına kadar dört kez hükümet kurdu. İtalya'nın en gösterişli politikacılarından biri olan Silvio Berlusconi, skandalları, sayısız yolsuzluk iddiası ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla lekelenen bir kariyere rağmen 2017'de siyasi arenaya yeniden geri dönüş yaptı.

Il Cavaliere (Şövalye) lakaplı Berlusconi, İtalyan siyasetinde genellikle 'belirleyici aktör' olarak görüldü. Halihazırda Forza Italia Partisi'nin (Haydi İtalya) liderliğini yürüten tecrübeli politikacı, mevcut iktidar koalisyonunun küçük ortaklarından biriydi.

Haberin Devamı

'BİR DEVİR KAPANIYOR, ELVEDA SILVIO'

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, iktidar ortağı Berlusconi'nin ardından paylaştığı video mesajda "İtalya tarihinin en etkileyici adamlarından biri" ifadesini kullandı.

Eski İtalya Başbakanı Matteo Renzi,  Facebook hesabından "Birçok kişi onu sevdi, birçok kişi ise ondan nefret etti. Bugün herkes onun siyasi ve aynı zamanda ekonomi, spor ve televizyon yaşamı üzerindeki etkisinin emsalsiz olduğunu kabul etmeli" mesajını paylaştı.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun mesajı ise hayli duygusaldı:

"Büyük, çok büyük bir acı. Harika olduğu için büyük bir boşluk bırakıyor. Bir devir kapandı, bir devir kapanıyor. Onu çok sevdim. Elveda Silvio."

'HAYATIMIN EN TEHLİKELİ SINAVIYDI'

Silvio Berlusconi son yıllarda bir dizi sağlık sorunu yaşadı. 1997’de prostat kanseri nedeniyle ameliyat geçiren eski başbakan, 2016’da bir kalp ameliyatı oldu. 2020’de geçirdiği Covid-19’u ise "Hayatımın en tehlikeli sınavıydı" diye anlattı.

Son olarak bu yılın Nisan ayında bir türlü geçmek bilmeyen löseminin yol açtığı gizli kalmış akciğer enfeksiyonu nedeniyle yeniden San Raffaele hastaneye yattı ve bir buçuk ay sonra taburcu oldu. Berlusconi, Mart ayı sonunda da aynı hastanede üç gece kaldıktan sonra 30 Mart’ta taburcu edilmişti.

Son dakika haberler... Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

BUNGA BUNGA'LARIN ORGANİZATÖRÜ

Siyasetin dışında medya ve spor da dahil birçok alanda aktif olan Berlusconi ailesi İtalya’nın en zenginleri arasındaydı. 1936'da Milano'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Berlusconi, İtalya'nın en büyük ticari yayıncısı Mediaset'i kurmadan önce kariyerine emlak geliştirme alanında başladı. 

Haberin Devamı

Silvio Berlusconi, İtalyan siyasetine liderlik ettiği sürenin uzunluğunun yanı sıra bu süre boyunca adının karıştığı skandallar ve davalarla da özel bir yere sahip.

'Bunga bunga' diye anılan sansasyonel yetişkin partileriyle dünya çapında manşetlere taşınan Berlusconi, söz konusu partilere dair fuhuş ve rüşvet gibi suçlamalarla birden çok davada yargılandı. Tecrübeli politikacı 2013’te vergi dolandırıcılığından mahkum oldu ve Senato üyeliğini kaybetti. Siyasete 2017 yılında geri dönen ve Ekim 2022 seçimlerinde tekrar aday olma şansı yakalayan Berlusconi, Senato’ya geri döndü.

Boşanmayla biten iki evliliğinden beş çocuk sahibi olan Berlusconi, 2022'de kendisinden 53 yaş küçük sevgilisi Marta Fascina ile 'nikahsız düğün' yaptı ve partide birlikteliklerini kutladı.

Haberin Devamı

Son dakika haberler... Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

HAYATININ DÖNÜM NOKTASI: AC MILAN

Berlusconi, 1986 yılında ünlü futbol kulübü Milan'ın başına geçince bütün İtalya ve dünya tarafından tanındı. The Rossoneri'yi (kırmızı ve siyah) satın aldığında futbolcuları helikopterle şehir meydanına indiren Berlusconi, 2017 yılına kadar AC Milan futbol kulübünün sahibiydi.

Son dakika haberler... Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

Milan, Silvio Berlusconi döneminde 5 Şampiyonlar Ligi, 8 Serie A Ligi şampiyonluğu, Kulüpler Dünya Kupası, 5 UEFA Süper Kupası, 1 İtalya Kupası, 6 İtalya Süper Kupası, 2 Intercontinental Cup kazandı.