Dünya Son dakika... Skripal'in zehirlenmesinde üçüncü Rus ajan!

Son dakika... Skripal'in zehirlenmesinde üçüncü Rus ajan!

28.09.2018 - 08:49 | Son Güncellenme:

İngiltere baba ve kızı Noviçok sinir gazıyla zehirleyen iki Rus ajana yardım eden üçüncü bir kişi daha olduğu ortaya çıkarıldı. Telegraph gazetesi, Rus gizli servis üyesinin saldırganlara yardım ettiğini bildiriyor.

Son dakika... Skripalin zehirlenmesinde üçüncü Rus ajan

İngiltere, eski ajan Sergey Skripal'i zehirleyen üçüncü Rus askeri gizli servis üyesinin kimliği belirlendi.

Haberin Devamı

The Telegraph gazetesi, Salisbury kentinde Mart ayında gerçekleşen olayda rol alan Rus ajanın Alekandr Petrov ve Ruslan Boşirov adlı saldırganlara yardım ettiğini bildiriyor. Gazeteye göre, üçüncü Rus gizli servis üyesi Noviçok sinir gazının İngiltere'ye sokulmasını planladı.

İngiltere ve Batılı ülkeler ile Rusya'yı karşı karşıya getiren olayda, dün de yeni bir gelişme yaşanmıştı.

Araştırmacı internet siteleri Bellingcat ile Insider, saldırgan Boşirov'un gerçek kimliğini tespit etti.

Buna göre, Boşirov aslında Rus albay Anatoliy Çepiga. Çeçenistan Savaşı gazisi olan albay Çepiga, Rus istihbarat servisi GRU mensubu.

Araştırmacılar Çepiga'nın Rusya'nın doğusundaki Amur bölgesinde Nikolaevka Köyü'nde 5 Mayıs 1979'da doğduğunu ve 18 yaşında askeri okula kaydolduğunu gösteren belgeler yayınladı.

Haberin Devamı

Ajanın kimliğinin Anatoliy Çepiga olduğu doğrulanırsa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki şüphelinin de 'sivil' oldukları iddiası çürütülmüş olacak.

66 yaşındaki eski çift ajan Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia, 4 Mart'ta Salisbury'de bir bankta bilinçlerini yitirmiş bir halde bulunmuştu.

Hastaneye kaldırılan baba ve kızın Rus yapımı Noviçok adlı kimyasal maddeyle zehirlendiği belirlendi.

İngiliz polisi, Eylül ayında saldırganların isimlerini açıkladı. Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov'un, Rusya'nın askeri istihbarat görevlileri olduğuna inanıldığı duyuruldu. Putin ise, söz konusu iki kişinin sadece siviller olduğunu savundu.

Rusya'nın resmi yayın organı Russia Today (RT) Televizyonu'na konuşan ikili, İngiltere'yi yalnızca 'turist' olarak ziyaret ettiklerini ileri sürdü.

Batılı ülkelerle Rusya arasında son yılların en büyük krizine yol açan olay sonrasında, taraflar birbirine yaptırımlar uyguladı. ABD ve Avrupalı ülkeler, Rusya'ya karşı İngiltere'ye büyük destek veriyor.