Dünya Son araştırmayla ortaya çıkan gerçek! Kolon kanserine kahve ‘bariyeri’

Son araştırmayla ortaya çıkan gerçek! Kolon kanserine kahve ‘bariyeri’

25.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası bilimsel çalışmada, günde iki ila dört bardak kahve içen bağırsak kanseri hastalarında, hastalığın tekrarlama riskinin çok daha düşük olduğu belirlendi.

Son araştırmayla ortaya çıkan gerçek Kolon kanserine kahve ‘bariyeri’

Hollandalı ve İngiliz araştırmacılar tarafından Hollanda’da 1.719 bağırsak kanseri (kolon kanseri) hastasıyla yapılan araştırma, bu hastalığın tekrarlama riskini azaltmada, kahvenin önemini ortaya çıkardı. Çalışmaya göre, günde iki ila dört bardak kahve içen bağırsak kanseri hastalarında, hastalığın geri dönmesi ihtimalinin daha az olduğu tespit edildi. Kahvenin etkisinin ne kadar içildiğiyle bağlantılı olduğu, en fazla içenlerin risklerinin en düşük olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

‘TAVSİYE EDİLEBİLİR’

Uzmanlar, bulguların umut verici olduğunu ve devam eden çalışmalarda da aynı etkinin bulunması halinde, bağırsak kanseri hastalarının kahve içmeye teşvik edilebileceğini söyledi. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) tarafından finanse edilen ve 2017’de yayımlanan makaleye göre de günde en az beş bardak kahve içen hastalarda, bağırsak kanserinin yeniden ortaya çıkma olasılığı yüzde 32 daha azdı. Çalışmada ayrıca günde en az iki bardak kahve içenlerin, içmeyenlere göre ölüm riskinin yüzde 29 daha düşük olduğu da anlaşıldı.

 ‘VÜCUDU KORUYAN BİLEŞİKLERE SAHİP’

Araştırmanın ortak yazarlarından ve Londra Imperial College Halk Sağlığı Okulu’nda kanser epidemiyolojisi ve önlenmesi bölümü başkanı olan Prof. Dr. Marc Gunter şunları söyledi: “Kahve, bağırsak kanseri hastalarında prognozu (iyileşme şansı) ve hayatta kalmayı iyileştirmenin bir yolunu da işaret ettiği için umut verici. Kahve, bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilecek antioksidatif özelliklere sahip, yüzlerce biyolojik aktif bileşik içerir. Ayrıca bağırsak kanseri ilerlemesiyle bağlantılı inflamasyonu ve insülin seviyelerini de azaltır, bağırsak mikrobiyomu için faydalıdır.”

Haberin Devamı

5 HASTADAN 1'İNDE NÜKSEDİYOR

Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nde beslenme ve hastalık profesörü olan araştırma ekibi lideri Dr. Ellen Kampman, şu bilgileri verdi: “Bağırsak kanseri, beş hastadan birinde nüksediyor ve ölümcül olabiliyor. Bu çalışmanın 3 - 4 fincan kahve içerek bağırsak kanserinin nüksetme riskini azaltabileceğini göstermesi çok ilginç. Ama kahvenin etkisinin doza bağlı olduğunu gördük, ne kadar çok kahve içilirse etkisi de o kadar fazla oluyor.”