Dünya Son dakika... Sudan'da Türk uçağına ateş açıldı

Son dakika... Sudan'da Türk uçağına ateş açıldı

28.04.2023 - 10:42 | Son Güncellenme:

Başkent Hartum yakınlarındaki havalimanına yaklaşan C-130 askeri kargo uçağına paramiliter RSF güçleri tarafından ateş açıldı.

Ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) çatışmaya girmesi sonucu iç savaşa sürüklenen Sudan'dan tahliye yarışı sürüyor.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı, Sudan'daki Türkleri tahliye etmek üzere başkent Hartum yakınlarındaki havalimanına yaklaşan bir askeri kargo uçağına ateş açıldığını duyurdu.

Resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Çatışmaların devam ettiği Sudan’da mahsur kalan vatandaşlarımızı tahliye görevi için Wadi Sayidna’ya giden C-130 tahliye uçağımıza hafif silahla ateş açılmıştır. Uçağımız emniyetle inişini gerçekleştirmiştir. Personelimizde yaralanan olmamakla birlikte uçağımızda da gerekli kontroller yapılmaktadır" denildi.

Sudan ordusu ise, bu sabah yaptığı açıklamada yerel saatle 07.25'te Vadi Sayedna Havalimanı'na inen bir Türk tahliye uçağına RSF'nin ateş açtığını bildirdi. Resmi açıklamada başkent Hartum yakınlarındaki havalimanına yaklaşan uçağın yakıt deposunun hasar aldığı bilgisi verildi. C-130 askeri kargo uçağının saldırıya rağmen güvenli bir şekilde iniş yaptığı belirtilen açıklamada, Türk uçağının tamir edildiği de eklendi.

Haberin Devamı

HIZLI DESTEK GÜÇLERİ: TÜRK UÇAĞINI BİZ VURMADIK

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Sözcüsü olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, HDK’ya bağlı güçlerin dün akşam ilan edilen ateşkese ‘sıkı sıkıya’ bağlı kaldıkları vurgulanıp “Omdurman'da güçlerimizin kontrolünde olmayan ve civarda herhangi bir kuvvetimizin bulunmadığı bir bölge olan Wadi Sayedna semalarında herhangi bir uçağı hedef aldığımız doğru değildir” ifadelerini kullandı. HDK Sözcüsü açıklamasında “Geçtiğimiz günlerde misyonu koruyan ve başkentin tüm şehirlerinden tahliye eden bizken, bir Türk tahliye uçağına güçlerimizin saldırması ne kadar mantıklı olabilir?” ifadelerine yer verdi.

İç savaşın ilk haftasında RSF güçleri ABD konvoyuna ateş açmış, Washington konvoyda bulunan kimsenin yaralanmadığını duyurmuştu.

Son dakika... Sudanda Türk uçağına ateş açıldı

İLK UÇAK GECE YARISI İSTANBUL'A İNDİ

Sudan'da mahsur kalan Türklerin tahliyesi için yoğun bir çaba gösteriliyor. Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan şehrinden havalanan A-400M tipi askeri kargo uçağı, 170 Türkü gece saatlerinde İstanbul Havalimanı'na ulaştırdı.

Sudan'da yüzlerce insanın hayatını kaybettiği iç savaş, ikinci haftasını tamamlamak üzere. 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalarda taraflar, sona eren üç günlük ateşkesi, üç gün daha uzatma kararı aldı.

Haberin Devamı

Ancak ateşkese rağmen orduya ait uçaklar, başkent Hartum’da HDK’ya ait mevzileri gece boyu vurdu. Bu nedenle ateşkesin sınırlı bir etkisi oldu. Topçu birliklerinin de sesleri kentte duyuldu.

Afrika kıtasının en büyük üçüncü ülkesi olan Sudan'da başkent Hartum ve Umm Durman'da halkın yiyecek ve içme suyu bulmakta zorluk yaşadığı bildiriliyor. Ülkede internet çalışmıyor. Telefon hatları da kötü.

İç savaştan kaçan Sudanlılar komşu ülkelere gidiyor. Toplamda iki bin kişinin yer aldığı botlar Suudi Arabistan'a ulaştı.

Sudan'ın kuzey komşusu Mısır'a ise en az 14 bin Sudanlı sığındı. Bu sayı Çad için 20 bin. Binlerce insan da Güney Sudan ve Etiyopya’ya sığındı.

Türkiye'nin yanı sıra neredeyse dünyadaki tüm ülkeler Sudan'daki vatandaşlarını tahliye ediyor. ABD, İngiltere, Endonezya, Irak, Tayland, Hindistan, Tunus, Fas, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler Sudan'dan tahliye operasyonu yürütüyor.