Dünya 'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı

'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı

18.03.2024 - 15:36 | Son Güncellenme:

Bulgar medyasında çıkan haberlerde KAAN, F-35 ve S-400'lere dair geniş çaplı bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde KAAN'a yönelik övgü dolu sözler kullanılırken F-35 ve S-400 denkleminin de çözümüne yönelik detaylara yer verildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz haftalarda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi.

Haberin Devamı

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi. Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.

BULGAR DERGİSİNDEN KAAN ANALİZİ

KAAN'ın ilk uçuşu sonrası Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Asya medyası sık sık beşinci nesil uçaklarla karşılaştırmalarını yaptı. Son olarak BulgarianMilitary dergisi konuyla ilgili bir analiz yayınladı. Analizde KAAN'ın F-35 ile rekabet kurabileceğini belirten dergi, KAAN'ın üretim sayısının ve diğer ülkelere satışlarının artması durumunda Washington'un, Ankara'ya 100 adet F-35 uçağını yeniden vermeyi düşünebileceğini yazdı.

Haberin Devamı

Türkler ilk savaşı kazandı Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400leri yazdı

S-400 KONUSU

ABD kanadının F-35 satışı için ortaya koyduğu şartlardan biri de S-400 konusu. Washington, S-400 Hava Savunma Sistemlerinin devre dışı bırakılması halinde Türkiye'nin F-35 programına dönebileceğini belirtiyor. BulgarianMilitary, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise S-400'leri milli güvenliğin temel noktası olarak gördüğünü hatırlatarak Erdoğan'ın "Topraklarımızı savunmalıyız" sözlerine atıfta bulundu.

İki tarafın ortak noktada buluşabileceği tek nokta ise şimdilik hem ABD hem de Türk uzmanların kurduğu bir komisyonla S-400 sistemlerinin milli savunmadan bağımsız bir birim olarak çalışması yönünde.

"İLK KAZANAN TÜRKİYE"

Türkiye'nin ABD'den modernize edilmiş F-16'lar dahil çeşitli füze ve silahları sipariş ettiğini hatırlatan dergi, "Bu, Erdoğan'ın ilk zaferine işaret ediyor" ifadesini kullandı. ABD ayrıca Türkiye'ye F-35 programından çıkartıldığı için 1 milyar doların üzerinde bir ödeme de yapacak.

KAAN MI F-35 Mİ?

Bulgaristan merkezli dergi, KAAN hakkında "Oyunu kaderini değiştiren" benzetmesini yapıyor ve F-35 karşı Türk üretimi 5. nesil savaş uçağını zorlu bir rakip olarak görüyor. Öte yandan Türkiye'nin olası bir F-35 alımında ise Türk Hava Kuvvetleri bölgede adeta rakipsiz bir hale gelecek.