Dünya Son dakika... 'Türklerden İskoç duşu!' Yunanistan'dan Ankara'ya yeni mesaj

Son dakika... 'Türklerden İskoç duşu!' Yunanistan'dan Ankara'ya yeni mesaj

17.06.2022 - 14:38 | Son Güncellenme:

Atina-Ankara hattında gerilimin düşmesini 'İskoç duşu'yla tanımlayan Yunan medyası, Miçotakis'in Güney Kıbrıs'tan sarf ettiği 'Sakin sulara döneceğiz' cümlesini manşetten veriyor.

Son dakika... Türklerden İskoç duşu Yunanistandan Ankaraya yeni mesaj

Mayıs ayı ortasında tırmanan gerilimden bu yana en üst düzey temasın Perşembe günü kurulduğu Türkiye-Yunanistan hattında, bugün tüm gözler Güney Kıbrıs'a çevrildi.

Haberin Devamı

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleşen savunma bakanları toplantısı, bugün Yunan medyasının manşetinde. Kathimerini gazetesi, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'la Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos arasındaki görüşmede Ankara ve Atina'nın anlaştığını bildiriyor. Habere göre, taraflar iletişim kanallarının açık olması için uzlaştı ve Atina halen iyimserliğini muhafaza ediyor.

Proto Thema internet sitesi Bakan Akar'ın kurduğu "Yunanistan'la iletişim kanallarının açık tutulması önemli" cümlesini manşetine taşırken, pozitif gündeme odaklanılması ve gerilimin düşürülmesi vurgusunu öne çıkardı.

'Türklerden İskoç duşu' manşetiyle okurlarının karşısına çıkan Ta Nea ise, gerilim tonunun düşmesine rağmen Atina'nın temkinli olduğunu yazdı. Gazete, Bakan Akar'ın şakalar yapmasına rağmen Türkiye'nin 'maksimalist' taleplerini daha nezih bir şekilde yansıttığını ileri sürdü. İskoç duşu, sıcak suyun birden soğuğa dönmesini anlatıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'Yİ ANMADAN MESAJ

Yunan medyasının öğle saatlerinde manşetleri ise Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyarete döndü. Miçotakis, Rum kesiminin lideri Nikos Anastasiadis'le buluşmasında Türkiye'ye 'ılımlı' mesajlar verdi.

CNN Yunanistan, Başbakan Miçotakis'in sarf ettiği "İletişim kanallarını açık tutarak yakında sakin sulara döneceğiz" cümlesini manşetten verdi. Kathimerini ve To Vima gazeteleri de CNN Yunanistan'la aynı başlığı tercih etti.

Son dakika... Türklerden İskoç duşu Yunanistandan Ankaraya yeni mesaj

To Vima, Yunan Başbakanı'nın komşuya bu kez Kıbrıs'tan yeni bir mesaj gönderdiğini vurguladı.

Kathimerini gazetesi ise, Miçotakis'in Anastasiadis'le yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin adını anmadan söz konusu mesajı verdiğini kaydediyor.

'Ankara'ya yeni mesaj' üst başlığını kullanan Ta Nea gazetesi, Yunan Başbakanı'nın açık iletişim kanallarını muhafaza etmenin önemine vurgu yaptığını aktardı.

Son dakika... Türklerden İskoç duşu Yunanistandan Ankaraya yeni mesaj

GÖZE ÇARPAN TON FARKLILIĞI

Atina yönetimiyle yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi ise, Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'ye Rum tarafından sakinlik, kararlılık ve soğukkanlılık mesajı verdiğini yazdı.

Yunan medyası Miçotakis'in 28 Haziran'daki NATO zirvesinde Türkiye'yi şikayet etmeye hazırlandığını yazmıştı ancak bugün verilen mesajlardaki ton farklığı göze çarpıyor.

Son dakika... Türklerden İskoç duşu Yunanistandan Ankaraya yeni mesaj


Haberin Devamı

3 YA DA 4 DAKİKALIK İLK TEMAS

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Washington ziyareti, aylardır sakin seyreden Türkiye ilişkilerini dinamitledi ve Mayıs ayı ortasından itibaren yeni bir dönem başladı.

Atina ABD'nin ardından Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne de şikayet etti, AB zirvesinden bir gün sonra konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan ve müttefiklerine yanıt verdi. Erdoğan, "İkide bir uçaklarınla bize gösteri yap. Kendine gel, tarihten hiç ders almıyor musun? Türkiye ile dans etmeye kalkma" dedi.

Haftalardır gerginliğin düşmediği Ankara-Atina hattında ilk doğrudan temas, Perşembe günü savunma bakanları düzeyinde gerçekleşti. Toplu fotoğraf çekimine katılan Bakan Akar ile mevkidaşı Panagiotopoulos, daha sonra tokalaşıp uluslararası haber ajanslarına poz verdi. İki bakan, süresi üç veya dört dakikayı bulan bir sohbet gerçekleştirip vedalaştı.


Son dakika... Türklerden İskoç duşu Yunanistandan Ankaraya yeni mesaj



ATİNA'NIN BEKLEDİĞİ İKİ HAMLE

Yunan medyasında son günlerde çıkan haberlerde, Ege Denizi'nde sıcak bir yaz mevsiminin beklendiği kaydediliyor. Atina'nın yaz aylarında gerilimin artmasına neredeyse kesin gözüyle baktığını yazan Yunan medyası, Ankara'nın muhtemel iki adım atabileceğini aktardı.

Haberin Devamı

Haberlere göre, Türkiye uluslararası anlaşmalara göre silahsız olması gereken Ege Denizi adalarının 'statüsü'nü Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıyarak 'resmi bir meydan okuma'ya girişebilir.

Girit ve Rodos adaları arasına Türkiye tarafından bir araştırma gemisinin gönderilmesi ise muhtemel ikinci hamle olarak bekleniyor. Ankara'nın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) 28'inci meridyenin batısında yeni bir arama ruhsatı verebileceği Atina'da konuşuluyor. Kathimerini gazetesine göre, Türkiye söz konusu adımla Kaş'ın karşısında yer alan Meis Adası çevresinde dile getirdiği kıta sahanlığı ya da münhasır ekonomik bölge haklarını daha da ileriye taşımış olacak.

CNN Yunanistan'a göre ise, Atina'nın asıl hedefinde NATO zirvesi var ve Türkiye ittifak üyelerine şikayet edilecek. Yunanistan tarafının merak ettiği en önemli başlık ise, ABD Başkanı Joe Biden'ın Madrid'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşüp görüşmeyeceği. CNN Yunanistan'a göre, Biden NATO zirvesinde Yunan Başbakan Miçotakis ile bir araya gelebilir.

 

Yazarlar