Dünya Son dakika... Ukrayna'da helikopter düştü! İçişleri Bakanı öldü

Son dakika... Ukrayna'da helikopter düştü! İçişleri Bakanı öldü

18.01.2023 - 11:21 | Son Güncellenme:

Başkent Kiev yakınlarındaki Brovary'de gerçekleşen kazada helikopter çocuk yuvası ve apartmanın yanına çakıldı. Kazada Ukrayna İçişleri Bakanı, yardımcısı ve 16 kişi hayatını kaybetti. Helikopterin rotası ortaya çıktı.

Rusya'nın işgaline karşı savaşan Ukrayna'da bugün bir helikopter kazası yaşandı. Başkent Kiev yakınlarındaki Brovary şehrinde bir helikopter bir çocuk evi ve apartmanın yanına çakıldı. Yetkililer, kaza sırasında yuvada çocukların bulunduğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı

İlk gelen bilgiler kazada bir kişinin hayatını kaybettiği, en az beş kişinin de yaralandığı yönündeydi. Ancak dakikalar sonra yapılan açıklama, şok etkisi yarattı. Ukrayna İçişleri Bakanı, yardımcısı ve bir müsteşarın kazada yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrskiy ve Yardımcısı Yevgeniy Yenin'in öldüğünü dünyaya 'son dakika' koduyla geçti. Bakan Denys Monastyrsky, 24 Şubat 2022'de başlayan Rus işgalinden bu yana yaşamını yitiren en üst düzey Ukraynalı yetkili oldu. 2021'de İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Monastyrsky, 42 yaşındaydı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

Kazada bakan ve yardımcısının yanı sıra 16 kişinin daha öldüğü belirtiliyor. Hayatını kaybedenler arasında, iki çocuk da var.

Haberin Devamı

Hastanelere taşınan 29 yaralıdan 15'i çocuk. 

FECİ GÖRÜNTÜLER

Kaza yerinden gelen ilk görüntülerde, alev topuna dönmüş kreş ve apartman yer aldı. Zeminde ise birçok cesedin battaniyelerle üstünün örtüldüğü görüldü. Videolarda alevlerin sardığı kaza yerinden çığlıkların yükseldiği de duyuldu.

AFP'nin olay yerinden servis ettiği ilk fotoğraflarda, helikopter parçalarının patlamanın etkisiyle küle döndüğü göze çarptı.

Son dakika... Ukraynada helikopter düştü İçişleri Bakanı öldü

Kiev bölge valisi Oleksiy Kuleba, kazanın ardından kreşteki tüm çocuklar ve öğretmenlerin tahliye edildiğini söyledi. Yetkililer, kaza sırasında çocuklar ve öğretmenlerin okulda olduğunu da ekledi.

Ukrayna Ulusal Polis şefi Igor Klymenko, kazada yaşamını yitirenlerden dokuzunun helikopterle seyahat ettiği bilgisini verdi.

ROTA BELLİ OLDU

Helikopterin düşüş nedeni henüz bilinmiyor. Resmi açıklamaya göre kazanın nedeni araştırılıyor. Açıklamada, sabotaj, arıza ya da uçuş güvenliği gibi ihtimallerin değerlendirildiği aktarıldı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı Denys Monastyrskyi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin cephe hattına doğru uçtuğu bildirildi. Zelenskiy, helikopter kazasını 'korkunç bir trajedi' olarak niteledi.

Ukrayna'yı yaklaşık 11 aydır işgal etmeye çalışan Moskova'dan da henüz bir yorum yok.

Haberin Devamı

Başkent Kiev'e 20 kilometre mesafede bulunan Brovary'de, işgalden önce 90 bin insan yaşıyordu. Rus ordusunun Kiev'i kuşattığı işgalin ilk haftalarında, başkentin kuzeydoğusundaki Brovary yoğun çatışmaların gerçekleştiği adreslerden biriydi.

Mart ayı içerisinde Rus tanklarının Brovary yakınlarında pusuya düşürüldüğü görüntüler, dünya çapında yankı bulmuştu. İnsansız hava araçlarının koordinatlarını verdiği tanklar peş peşe vurulurken, işgal birlikleri ağır bir hezimet yaşamıştı.

Nisan ayında ise Rus işgalcilerin utanç verici şekilde Kiev çevresinden çekilmesiyle, Brovary'deki bir evin bodrumunda çok sayıda ceset bulunmuştu.

AVRUPALI SİYASETÇİLERDEN UKRAYNA'YA TAZİYE MESAJLARI

Kazanın ardından içlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in de bulunduğu çok sayıda Avrupalı siyasetçi taziye mesajı yayınladı.

AB'den art arda taziye mesajı geldi

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky'i "Avrupa Birliği'nin harika bir dostu" olarak nitelendirirken, "Brovary'deki trajik helikopter kazasının ardından acı içindeyiz" açıklamasında bulundu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, savaşın parçaladığı Ukrayna'nın kalbinde trajedi yaşanıyor ifadelerini kullanırken, "Brovary'deki helikopter kazasının ardından yürekten taziyelerimi kurbanların ailelerine, Zelenskiy'e ve tüm ülkeye gönderiyorum. Sizlerle birlikte yastayız" sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya hesabından Ukrayna için paylaşım yapmayı unutmadı. Brovary'deki helikopter kazasının çok sayıda kişinin hayatına mal olan korkunç bir trajedi olduğunu belirten Borrell, "Bu acılı anında Ukrayna halkının yanındayız ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Avrupalı liderlerden taziye mesajları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky'in trajik ölümünden dolayı üzgünüm. Tüm düşüncelerim, anaokulu yakınında meydana gelen bu kötü olayda hayatını kaybeden çocuklar ve aileleri ile birlikte" ifadelerini kullandı.
Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Scholz da kazanın ardından yaptığı paylaşımda, "Bu üzücü günde düşüncelerimiz, kurbanların ve yaralıların aileleri ve bugün İçişleri Bakanını kaybeden Zelenskiy ile birlikte" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da çok sayıda Ukraynalı siyasetçinin öldüğü kazaya ilişkin, "Kiev yakınlarında bir helikopterin düştüğü ve aralarında Ukrayna İçişleri Bakanının da bulunduğu çok sayıda kişinin öldüğü haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim" sözlerine yer verdi.