Dünya Son dakika... Yeni terör lideri aranıyor!

Son dakika... Yeni terör lideri aranıyor!

06.11.2017 - 12:00 | Son Güncellenme:

Beş aylık bir savaşın ardından işgal altındaki Marawi'yi kurtaran Filipinler ordusu, Maute örgütünün başına geçen Amin Baco'nun peşine düştü. Marawi'deki çatışmalara katılan askerler ise başkent Manila'da kahramanlar gibi karşılandı.

Son dakika... Yeni terör lideri aranıyor

Kanlı terör örgütü IŞİD'in uzantısı Maute örgütünü beş aylık bir savaşın ardından Marawi kentinden çıkaran Filipinler ordusu, şimdi örgütün yeni liderini arıyor.

Haberin Devamı

Savaş sırasında öldürülen Isnilon Hapilon'un yerine geçen Amin Baco'nun, yeni Güneydoğu Asya emiri olduğu bildiriliyor. Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, "Amin Baco'yu halen arıyoruz" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan polis şefi Ronaldo dela Rosa, bomba yapım uzmanı Baco'nun örgütün yeni lideri olduğunu gösteren bilgiler aldıklarını söyledi.

Malezya kökenli Baco'nun Marawi'de öldürüldüğü bildirilmişti ancak istihbarat raporları teröristin kaçtığını ortaya koyuyor.

Reuters'a bilgi veren ordu yetkilileri, yeni terörist başının Jolo adasının herhangi bir yerinde veya Maguindanao yakınlarında olabileceğini aktarıyor.

Son dakika... Yeni terör lideri aranıyor

Askerler başkente döndü

Haberin Devamı

Savaş sırasında enkaza dönen Marawi'de görev yapan askerler, başkent Manila'da kahramanlar gibi karşılandı.

Filipinler, on yıllardır görülen en büyük askeriyle bu yıl içinde yüzleşti.

Hapilon'u yakalamak için başlatılan operasyon fiyaskoyla bitince Mayıs ayı sonunda militanlar Marawi kentini işgal etti.

Binlerce askerin yığıldığı bölgedeki savaşta 1000'den fazla Maute teröristi öldürüldü. Çatışmalar sırasında 350 bin insan evini terk etmek zorunda kalırken, savaş sonrasında çekilen fotoğraflar Marawi'nin artık bir hayalet kente döndüğünü gösteriyor.

Maute örgütü, Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf'ın bir kolu. Örgüt, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.