Dünya Son dakika! Yeni Zelanda açıklarında şiddetli deprem

Son dakika! Yeni Zelanda açıklarında şiddetli deprem

04.03.2021 - 18:02 | Son Güncellenme:

Gelen bir son dakika haberine göre; Yeni Zelanda açıklarında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Pasifik Deprem Kuşağı'nda oluşan deprem, 10 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Son dakika Yeni Zelanda açıklarında şiddetli deprem

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) geçtiği son dakika bilgisine göre; saat 16.27'de Yeni Zelanda açıklarında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Haberin Devamı

YİNE PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ

10 kilometre derinlikte olduğu öğrenilen depremin, Pasifik Ateş Çemberi'nde gerçekleştiği öğrenildi. 

Son dakika Yeni Zelanda açıklarında şiddetli deprem

DÜNYADAKİ DEPREMLERİN YÜZDE 90'I BU BÖLGEDE GERÇEKLEŞİYOR

Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'i "ateş çemberi" olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı'nda meydana geliyor. Tektonik depremler, deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde gerçekleşen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor.

Mart ayının ilk haftası, deprem bilincinin oluşturulması ve bu felakete karşı hazırlıklı olunması amacıyla Türkiye'de çeşitli etkinliklerle "Deprem Haftası" olarak kutlanıyor.

Depremler, oluşumlarına göre tektonik, volkanik ve çöküntü olmak üzere toplam üç kategoriye ayrılırken, tektonik sarsıntılar, şiddet ve büyüklük bakımından en yıkıcı deprem çeşidi olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Son dakika Yeni Zelanda açıklarında şiddetli deprem

TEKTONİK DEPREMLER

Yer kabuğunda fay adı verilen kırıklarda meydana gelen hareketler, dünya genelinde gerçekleşen depremlerin tamamına yakınını oluşturuyor.

Yer kabuğundaki kırılmalar nedeniyle ani ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması yoluyla meydana gelen depremler, yer kabuğunu oluşturan yaklaşık bir düzine irili ufaklı levha sınırında oluşuyor.

Dünyadaki en yoğun tektonik deprem kuşağını, büyük depremlerin yaklaşık yüzde 80’inin meydana geldiği Pasifik Deprem Kuşağı oluşturuyor.

ŞİLİ'DEN YENİ ZELANDA'YA KADAR UZANIYOR

Aktif volkanların yüzde 75'inin de bulunduğu, Büyük Okyanus Havzası’nı çevreleyen deprem kuşağı, "Pasifik Ateş Çemberi" olarak biliniyor. Bu kuşak, Büyük Okyanus'un Asya ve Amerika kıtalarına komşu olan levha sınırlarını temsil ediyor.

Yaklaşık 40 bin kilometre uzunluğundaki kuşak, Şili'den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD’nin batı kıyıları ve Alaska’nın güneyinden Aleut Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelanda’ya kadar uzanıyor.

İkinci büyük deprem kuşağı, Endonezya’dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na kadar uzanıyor ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı adıyla biliniyor. Türkiye’nin büyük bir bölümü bu deprem kuşağında yer alıyor.

Haberin Devamı

Küresel Deprem Tehlikesi Değerlendirme Programı'nın (GSHAP) deprem haritasına göre, Asya ve Amerika yeryüzündeki tüm depremlerin yüzde 90'ına yakınının meydana geldiği Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alıyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda, sismik açıdan zıt ülkeler olarak biliniyor. Avustralya kıtasında genel olarak deprem riski düşük veya orta derecedeyken, küçük ada komşusu Yeni Zelanda dünyadaki aktif deprem bölgelerinden biri üstünde yer alıyor.

Diğer altı kıta ile karşılaştırıldığında, Antarktika sismik hareketin en az olduğu kıta konumunda bulunuyor. Bunun nedeni, kıtadaki kara kütlelerinin çok azının, kıta levhaları ile sınır oluşturması veya yakınında yer alması olarak dikkati çekiyor.

Güney Amerika'daki, Antarktik (Güney Kutbu) levhasının Skotya levhasıyla karşılaştığı Tierra del Fuego civarındaki bölge, bu durumun tek istisnası durumunda bulunuyor.