Dünya Son dakika... Yunanistan'da seçimi kaybeden Çipras istifa etti

Son dakika... Yunanistan'da seçimi kaybeden Çipras istifa etti

29.06.2023 - 14:25 | Son Güncellenme:

Yunanistan'da ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, partisi Syriza'dan istifa ettiğini açıkladı.

Son dakika... Yunanistanda seçimi kaybeden Çipras istifa etti

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından hiçbir partinin hükümeti kurma görevini kabul etmemesi sonrası ikinci kez düzenlenen genel seçimleri Başbakan Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) Partisi kazandı. Bu sonuçlarla birlikte ND ülkedeki oyların yüzde 40,5’ini aldı.

Haberin Devamı

SYRİZA YÜZDE 17,8'DE KALDI

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak’ı (SYRIZA) oyların yüzde 17,8’ini alarak 47 sandalye, Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) oyların yüzde 11,8’ini alarak 32 sandalye, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) oyların yüzde 7,6’sını alarak 20 sandalye, Spartalılar Partisi oyların yüzde 4,6’sını alarak 13 sandalye, Helen Çözümü (EL) oyların yüzde 4,4’ünü alarak 12 sandalye, NİKİ oyların yüzde 3,7’sini alarak 10 sandalye ve Özgürlük Rotası oyların yüzde 3,1’ini alarak 8 sandalye kazandı.

Son dakika... Yunanistanda seçimi kaybeden Çipras istifa etti

ÇİPRAS GÖREVİ BIRAKTI

Seçimleri kaybeden Çipras ise gün içerisinde partiden istifa ettiğini duyurdu. Yunan basınının 'Bomba' olarak nitelendirdiği gelişme için 'Tarihi bir sayfa kapandı' ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Çipras istifa açıklamasında parti ve muhalefetin yeni yüzlere ihtiyacı olduğunu belirtti ve aldığı kararın 'ani' olmadığını bildirerek 'Yeniden örgütlenmeliyiz' dedi.

Çipras açıklamalarının devamında şöyle dedi: 

'Birlikte çıktığımız yolculuk heyecan vericiydi. Küçük bir parti, ülkemizdeki ilericiliğin bel kemiği oldu. Ülkenin ilk solcu başbakanı olduğum için şanslı ve onurluyum. Toplumun harabeye döndüğü ve ekonominin iflas ettiği inanılmaz zor koşullarda görev yaptık. Bu yolculuk, her günü savaş günü olan bir yolculuktu'

NAZIM HİKMET DİZELERİYLE VEDA ETTİ

Çipras, halkın sorunlarını daha iyi anlayacak yeni bir SYRIZA’nın kurulması için elinden gelen bütün gayreti göstereceğini söylerken çok sevdiği Nazım Hikmet’in 'En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır' şiirindeki mısrasına atıfta bulundu.

Çipras, istifa kararını açıkladığı konuşmasında, henüz 34 yaşında iken yüzde 3,5 oy oranındaki radikal sol SYRIZA’yı 2015 yılında yüzde 36 oy oranına getirdiğini ve iflasın eşiğindeki ülkenin yönetimine geldiğini anımsattı.

Çipras, SYRIZA hükümetinin 2015-2019 yılları arasındaki “başarılarından” söz ederken 'En büyük başarılarımızdan biri de, yıllardır çözüm bulamayan Makedonya sorununu çözmekte gösterdiğimiz cesaret oldu' dedi.