Dünya ‘Sorun artık İsrail ve Filistin’i aşıyor’

‘Sorun artık İsrail ve Filistin’i aşıyor’

09.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’deki son duruma ilişkin “Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor. O yüzden bölgesel devletler sorunu sahiplenmeli ve sorumluluklarını bilerek hareket etmeli” dedi.

‘Sorun artık İsrail ve Filistin’i aşıyor’

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle birlikte Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze meselesinin giderek bölgesel bir krize dönüşmeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

İki devletli çözüm

Gazze meselesinin izole bir şekilde ele alınamayacağını anlatan Fidan, özellikle ABD’nin son dönemde sıkça dile getirdiği “çatışmalar bittikten sonraki ilk gün senaryolarının” kendilerinin öncelikli yaklaşımı olmadığını belirtti.

Fidan, şöyle devam etti: “Şu an İsrail’in yaptıklarını, Gazze’deki durumu, oradaki zulmü ve insani acıları görüyoruz. Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor. O yüzden bölgesel devletler, sorunu sahiplenmeli ve sorumluluklarını bilerek hareket etmeli. Biz Temas Grubu olarak mevcut problemlerin kalıcı çözümü noktasında iki devletli çözümü destekliyoruz.”

Filistinli Bakan’a skandal kısıtlama

ABD’nin, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Temas Grubu’nun üyesi Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin Washington temasları sırasında açıklama yapmasına izin vermediği belirtildi.

Haberin Devamı

Temas Grubu üyeleri, Washington ziyareti kapsamlarında Four Seasons Oteli’nde basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin el-Maliki’ye soru sormak istemesinin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan söz aldı.

Bin Ferhan, “Sayın el-Maliki sizin sorunuza cevap veremiyor. ABD hükümeti, Sayın el-Maliki’ye kısıtlama getirdi. Kendisi basının sorularına cevap veremiyor” ifadelerini kullandı.