Dünya ‘Sosyal medyada röntgenci misin?’

‘Sosyal medyada röntgenci misin?’

19.12.2023 - 08:31 | Son Güncellenme:

Yeni bir çalışma, sosyal medyada sürekli gezinmenin buna karşın hiçbir şeyi beğenmemenin ve yorum yapmamanın sağlıksız bir zihnin göstergesi olduğunu savundu.

‘Sosyal medyada röntgenci misin’

Sosyal medya röntgencileri” olarak tanımlanan pasif kullanıcıların, yaşadıkları sosyal kaygı nedeniyle alışılmadık durumlara karşı toleranslı olmadığı, bunun da kişiyi bir akıl sağlığı sorunu riskiyle karşı karşıya bıraktığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Central China Normal Üniversitesi’nin araştırması, sosyal medyayı ‘pasif’ kullanan kişilerin, sosyal endişelerden daha fazla muzdarip olduğunu belirledi.

Çalışmada, sosyal medyada başkalarını gözlemek şeklinde değerlendirilen pasif kullanım için şu yorum yapıldı: “Sosyal ağları pasif kullananların daha kıskanç olduğu, özgüvenlerinin düşük olduğu biliniyor. Pasif kullanım, sosyal kaygı semptomlarını da tetikleyebilir. Bu tür kullanıcılar kendilerini başkalarına açmaktan, güçlü iletişimden yoksundur. Bu da başkalarıyla ilişki kurmayı ve geliştirmeyi engeller.”​​

'KENDİNE GÜVENEN AKTİF KULLANIYOR'

Araştırmada, aktif sosyal medya kullanıcıları hakkında da yorum var. Bazı aktif kullanıcıların da kendilerini sürekli iyi, güzel, gurur verici bir şekilde göstermesinin, doğallıktan uzaklaşmasının takipçilerini “pasif kullanım”a itebileceği vurgulanıyor. Ayrıca aktif kullanıcıların yüksek özgüvene ve olumlu benlik algısına sahip oldukları, kendilerini tanıtarak sosyal sermaye edinmeye ve geri bildirim almaya önem verdikleri vurgulanıyor.