Dünya SPD’den koalisyona ‘yeşil ışık’

SPD’den koalisyona ‘yeşil ışık’

22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) olağanüstü kurultayında, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon görüşmelerine geçilmesine karar verildi. Almanya’nın Bonn kentindeki World Conference Center’da düzenlenen kurultayda karar, 642 delegeden 362’sinin “Evet”, 279’unun “Hayır” oyuyla alındı. Bir delege ise çekimser oy kullandı. Ülkede uzun süredir kurulamayan hükümet için büyük koalisyon kurulması konusunda ilk adım böylece atılmış oldu.

SPD’den koalisyona ‘yeşil ışık’

DW Türkçe’nin haberine göre koalisyon görüşmelerine başlanmasından yana olanlarla büyük koalisyon hükümetinin devam ettirilmesine karşı olanlar kürsüye gelerek gerekçelerini açıkladılar. Partinin hemen bütün önde gelenleri Hristiyan Birlik partileriyle koalisyon hükümeti kurulmasından yana olduklarını açıkladılar. Oylama öncesinde bir konuşma yapan Genel Başkan Martin Schulz “bu fırsatı kaçırmanın büyük ihmalkârlık olacağını” belirtti. Schulz, oylamanın aynı zamanda “Almanya ve Avrupa için yol tayini anlamına da geldiğini” söyledi. SPD’nin korkmadan sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Schulz “cesaret yolunu seçmenin daha doğru olacağına inandığını” belirtti. Schulz koalisyon görüşmeleri başlaması halinde karşı tarafa isteklerinin daha fazlasını kabul ettirmeyi vaat etti.

Haberin Devamı

‘Canımızı acıtır’

Almanya’nın yeni hükümetinin bir “SPD hükümeti olması gerektiğini” ifade eden Schulz, Başbakan Angela Merkel’in azınlık hükümetine karşı olması nedeniyle geriye sadece “koalisyon hükümeti ve erken seçim” seçeneklerinin kaldığını söyledi. CDU/CSU ile hükümet ortaklığına karşı çıkan SPD gençlik kolları başkanı Kevin Kühnert ise, oylama sonucunun “SPD’nin
canını acıtacağını ve büyük kesimleri hayal kırıklığına uğratacağını” söyledi.