Dünya Sudan karıştı!

Sudan karıştı!

16.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında çatışmalar başladı. Yaşanan olay “darbe girişimi” olarak nitelendirildi.

Sudan karıştı

DIŞ HABERLER - Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında son günlerde artan gerilim, silahlı çatışmaya dönüştü. Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Nabil Abdallah, RSF’nin, başta başkent Hartum olmak üzere pek çok noktada bulunan ordu kamplarına saldırdığını bildirdi. Ordu, yanıt olarak hava saldırıları düzenleyerek Hartum’daki iki RSF üssünü yok ettiğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Görgü tanıkları, Hartum’un kardeş şehri Omdurman’daki devlet medya binası çevresinde de çatışmalar yaşandığını bildirirken, El Faşir ve Nyala’da da çatışmalar olduğu açıklandı.  Doktorlar Birliği, Hartum havaalanı ve Kuzey Kordofan eyaletinde olmak üzere 3 sivilin öldüğünü, en az 9 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

RSF ise cumhurbaşkanlık sarayının yanı sıra Hartum havaalanının kontrolünü ele geçirdiğini söylerken, ordu bu iddiaları yalanlandı. Ordu, paramiliterleri havaalanında sivil uçakları yakmakla suçlarken, Suudi Arabistan’ın bayrak taşıyıcısı havayolu şirketi Saudia Havayolları, içinde yolcu ve mürettebatın bulunduğu bir “Airbus A330” uçağının başkent Riyad’a hareketinden önce vurulduğunu, bu yüzden bir sonraki duyuruya kadar ülkedeki tüm uçuşların askıya alındığını duyurdu. Mısır’ın ulusal havayolu “EgyptAir” da Hartum’a gidiş ve dönüş uçuşlarını 72 saat süreyle askıya aldı. Çad ise Sudan sınırını kapattı.

Haberin Devamı

Sudan karıştı

‘Pes etmeyeceğiz!’

RSF’nin başındaki komutan Mohamed Hamdan Daglo, “Al Jazeera”ye yaptığı açıklamada pes etmeyeceklerini belirterek, “Ordudaki tüm üsleri ele geçirene ve silahlı kuvvetlerin onurlu üyeleri bize katılana kadar savaşmayı bırakmayacağız” dedi. 

İki taraf da birbirlerini çatışmayı başlatmakla suçladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Arap Ligi, bölgesel blok Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Avrupa Birliği ve Rusya Dışişleri Bakanlığı, ateşkes çağrısında bulundu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da yaşanan çatışmalardan endişe duyulduğu belirtilirken ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına evlerinde kalmaları söylendi. 

Sudan’ın eski “sivil” başbakanı Abdullah Hamduk ise Twitter’da yayınladığı videoda, gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu. Çatışmalar, 2021’de darbeyle hükümetin kontrolünü ele geçiren general Abdülfettah el-Burhan ile Daglo arasında, RSF’nin düzenli orduya entegrasyonu planı konusunda süren gerilimin ardından yaşandı. Bu, ülkeyi sivil yönetime geri döndürecek ve Sudan’da ekonomik krizi tetikleyen 2021 darbesinin yol açtığı krizi sona erdirecek bir anlaşmayı sonuçlandırmak için yapılan müzakerelerin kilit unsuruydu. Ordu, eski yönetimde Darfur’daki isyancılara karşı savaşmak için kurulan RSF’nin 2 yıl içinde orduya entegre olması konusunda ısrar ederken, RSF bunun 10 yıla yayılmasında ısrar ediyordu.