Dünya 'Süper Güçler'in beden dili! Putin gergin, Xi, baskı altında

'Süper Güçler'in beden dili! Putin gergin, Xi, baskı altında

23.03.2023 - 15:18 | Son Güncellenme:

Çin Devlet Başkanı Xi, Moskova'da Putin ile yaptığı temaslar sonrası ülkeden ayrıldı. Dünyada gündem olan görüşme sonrası iki liderin beden dili analizi yapıldı, ortaya çıkan sonuçlar ise bir hayli ilginç.

Süper Güçlerin beden dili Putin gergin, Xi, baskı altında

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü Moskova'ya uçtu. İşgal sonrası Rusya'ya inen ilk lider olarak kayıtlara geçen Xi, Putin'e çıkan tutuklama kararı sonrası onunla görüşen ilk devlet başkanı olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

İkili Pazartesi günü 'resmi olmayan' basına kapalı bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası kaynaklar iki liderin samimi bir şekilde konuştuğunu belirtti. Dün ise Kremlin'de devlet bazında ilk resmi temaslar gerçekleştirildi. Ukrayna'nın işgali, batılı ülkelerin politikaları ve iki ülkenin ekonomik anlaşmaları masaya yatırıldı.

12 MADDELİK BARIŞ PLANI

Görüşme sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Putin konuşmasında Çin’in 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sonlanmasında temel alınabileceğini söyledi. Rus lider planının devreye girebilmesi için “Kiev ve Batı’nın” buna hazır olması gerektiğini savundu.

Çin'in önerdiği maddeler şöyle:

1) Bütün ülkelerin egemenliğine saygı, BM anlaşmasına uyulması
2) Soğuk savaş zihniyetinden vazgeçilmesi ve bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin aleyhine önlemlerle sağlanmaması prensibine saygı
3) Askeri çatışmaların sona ermesi, gerilimi artırıcısı adımlardan kaçınılması, Rusya ve Ukrayna'nın diyaloğa davet edilmesi
4) Barış görüşmelerinin yeniden başlaması
5) İnsani krizin çözülmesi
6) Sivillerin ve savaş esirlerinin korunması
7) Nükleer santrallerin korunması
8) Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silah kullanma tehdidine karşı durulması
9) Tahıl koridoru anlaşmasının desteklenmesi
10) Tek taraflı yaptırımlara son verilmesi
11) Üretim ve sevkiyat zincirlerinin istikrarının sağlanması
12) Çatışma sonrası yeniden yapılanmaya destek olunması

Haberin Devamı

PUTİN VE Xİ'NİN BEDEN DİLLERİ GÜNDEM OLDU

Tüm bu gelişmeler yaşanırken iki liderin görüşmesi sırasında objektiflere yansıyan kareler gündem oldu. Liderlerin beden dili analizini ise İngiliz medyasında gündem oldu. Vücut dili analizcileri o kareleri tek tek yorumladı.

Süper Güçlerin beden dili Putin gergin, Xi, baskı altında

PUTİN: GERGİN

Uzmanlar Putin'in, Xi ile olan görüşmesinde gergin olduğunu belirtti. Özellikle Kremlin'de yaşanan görüşmede ikilinin yürüdüğü anlar için konuşan uzmanlar, Putin'in görüşmeyi oldukça ciddiye aldığına vurgu yaparken Xi'nin Putin'e bakmadığı anlar için Putin'e yönelik yapılan bir 'kontrol' olarak değerlendirildi.

Süper Güçlerin beden dili Putin gergin, Xi, baskı altında

EL SIKIŞTIKLARI AN

İki liderin el sıkıştığı kareler ise Çin-Rusya işbirliğini yansıttı. Xi'nin vücut dili itibariyle biraz 'baskı altında' olduğuna dikkat çekilen karede liderlerin 'arkadaş' olduğuna vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Süper Güçlerin beden dili Putin gergin, Xi, baskı altında

PUTİN MEMNUN AYRILDI

Öte yandan görüşmeler sonucu yapılan anlaşmaların kopyaları liderlerde kaldı. Burada Putin ve Xi el sıkışarak yine poz verdi. Xi'nin elinin Putin'in elinin üzerinde olması 'Çin'in kontrolü' olarak yorumlanırken Putin'in alınan kararlardan ötürü memnun olduğu belirtildi.

Süper Güçlerin beden dili Putin gergin, Xi, baskı altında