Dünya Suriye’deki şiddetin altında Türkiye de var

Suriye’deki şiddetin altında Türkiye de var

29.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallim, isyandan sonra Batı’ya verdiği ilk röpotajında ülkesindeki şiddetten ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ı sorumlu tuttu

Suriye’deki şiddetin altında Türkiye de var

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, isyan başladıktan sonra ilk röportajını İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’e verdi. Ofisten duyulan patlama sesleri altında son derece yavaş konuştuğu İngilizcesi ile röportaj veren Mualim şunları söyledi:
* Ülkedeki şiddetin yüzde 60’ının arkasında yabancı ülkeler, Türkiye, Katar Suudi Arabistan ve diğer herkesi etkileyen ABD var. ABD’nin Suriye karşısındaki ana aktör olduğuna inanıyoruz, diğerleri araç.
* Avrupalılara dedim ki: “Suriye halkının refahına karşı 17 kararı desteklerken Suriye halkının refahı için slogan atmanızı anlamıyorum.” Amerikalılara dedim ki: “Afganistan ve Somali’de ne yaptığınızı iyi okumalısınız. Suriye’deki terörizmi desteklerken uluslararası terörle savaşma konusunda sloganlar atmanızı anlamıyorum.”
* Bakan olmaktan önce ben bir Suriye vatandaşıyım. İki yıl önceyle karşılaştırıp Suriye’de olanları görünce üzülüyorum. Benim gibi Suriye’yi güvenliği ile övündüğü eski günlerinde görmek isteyen çok fazla Suriyeli var.
* Eğer Suriye düşerse, komşu ülkeler de düşer.
* Eğer Suriye’nin kimyasal silahları olsaydı, kendi insanlarına karşı asla kullanmazdı.