Dünya Suriye üzerinden İran-İsrail savaşı!

Suriye üzerinden İran-İsrail savaşı!

11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail, Golan Tepeleri’ne roket saldırısı düzenlendiğini açıkladı ve Suriye’ye büyük bir operasyon gerçekleştirdi. İran yanlısı milislerin hedef alındığı operasyon bölgede gerginliği iyice artırdı. Operasyonun, Trump’ın İran’la imzalanan anlaşmadan çıkma kararının ardından gelmesi dikkat çekti

Suriye üzerinden İran-İsrail savaşı

Suriye semaları önceki gece bir kez daha İran ile İsrail arasındaki gerginliğin askeri çatışmaya dönüşmesine sahne oldu. İsrail, Golan Tepeleri’ne roket saldırısı düzenlemekle suçladığı Suriye’deki İran’a bağlı milis güçlerinin mevzilerini gece boyu hedef aldı. İsrail ordusu, “İran güçlerinin, İsrail’e yaklaşık 20 roket atması üzerine Suriye’deki İran hedeflerinin gece saatlerinde vurulduğunu” açıkladı. Açıklamada ayrıca Suriye topraklarından İsrail’e yönelik her saldırı girişiminden Beşar Esad rejiminin sorumlu tutulduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamalarda, roket saldırısı emrini İran Devrim Muhafızları’nın özel kuvvetleri Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin verdiği iddia edildi. Açıklamada roketlerin “Demir Kubbe” hava savunma sistemi sayesinde önlendiği de ifade edildi. Bu açıklamadan birkaç saat sonra da, sabaha karşı, ordudan yeni bir açıklama yapılarak

Esad da Trump’ı suçladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Başkanı Trump’ın tutarsız davrandığını söylerken, “Bugün söylediğinin yarın tam tersini yapıyor” dedi. Yunanistan’da yayınlanan “Kathimerini” gazetesine konuşan Esad, “Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir araya gelmeye hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump ile siz de yüz yüze görüşecek olsanız, ona ne derdiniz?” sorusuna “İlk önce böyle bir görüşmenin mantığının olup olmadığını sormalıydınız. İkinci soruysa; seçim kampanyası boyunca söylediklerinin tam tersini yapan birisiyle nasıl bir sonuç elde edebilirim? Öyle biri ki bugün bir şey söylüyor ve yarın; hatta aynı gün içinde bu söylediğinin tam tersini yapıyor” yanıtını verdi.

Bu arada ellerindeki kimyasal silahların, 2013’ten sonra yok edildiğini savunan Esad, “Kimyasal silahımız yok, ancak olduğunu ve kullandığımızı varsaysak bile, bu saldırıda öyle söylendiği gibi yalnız 45 kişi mi hayatını kaybederdi? Yalnız çocuk ve kadınlar mı etkilenirdi?” diye sordu. Esad, saldırıya ilişkin olduğu belirtilen görüntülerin, Beyaz Miğferliler tarafından kurgulandığını savundu.

Ülkenin yeniden yapılanması için 200-400 milyar dolar arasında bir kaynak gerekeceğini söyleyen Beşar Esad, çatışmaların sona ermesinden sonra kendisinin devlet başkanlığını sürdürüp sürdürmeyeceğine “Suriye halkının karar vereceğini” de vurguladı. Esad, “Geçmişte yaptığım hataların bilincindeyim ancak son sözü Suriye halkı söyleyecek” diye konuştu.

Suriye’deki İran askeri mevzilerinin vurulduğu duyuruldu. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Suriye’deki “neredeyse tüm İran altyapısının vurulduğunu” söyledi. Liberman, “Eğer İran bizi yağmurla vurmaya kalkarsa, biz de onları selle vururuz” ifadesini kullandı. Londra merkezli Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi, saldırıda 5’i Suriye askeri, 18’i yabancı savaşçı olmak üzere 23 hükümet yanlısı savaşçının öldüğünü öne sürdü.

Haberin Devamı

En büyük operasyon

İsrail’in saldırısı, son yıllarda İranlı hedeflere yönelik düzenlediği en büyük askeri operasyon oldu. Suriye ordusu, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik saldırısında 3 kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, İsrail’in saldırısında bir radar istasyonunun ve bir cephaneliğin yok edildiği, bir dizi hava savunma sisteminin de zarar gördüğü belirtildi.

Bununla birlikte Suriye hava savunma sistemlerinin, İsrail’in attığı füzelerin “büyük kısmını” düşürdüğünü de iddia edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, İsrail’in Suriye’ye ateşlediği 70 civarındaki füzenin yarıdan fazlasının engellendiğini bildirdi. Zarar ve kayıp konusunda herhangi bilginin bulunmadığı ifade edilen açıklamada, saldırılara F-15 ve F-16 tipi 28 İsrail savaş uçağının katıldığı aktarıldı. Bu uçakların yaklaşık 60 füze attığı, 10’dan fazla füzenin de karadan atıldığı bildirilen açıklamada, saldırıların yarıdan fazlasının Suriye hava savunma sistemleri tarafından engellendiğine dikkat çekildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Suriye’deki gelişmelere yönelik değerlendirmesinde “İran ile İsrail arasındaki gerilimin tırmanması çok endişe verici bir eğilimdir. Bütün sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Rusya ülkelere itidal çağrısı yaptı. İsrail’in hava saldırısı öncesi Rusya’yı bilgilendirdiği de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Yeni bir evre’

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’in saldırısının “Şam’a yönelik saldırganlıkta yeni bir evre” olduğunu açıkladı. Ülkenin resmi ajansı SANA’nın aktardığına göre, açıklamada, “Doğrudan çatışma Şam’a yönelik saldırganlıkta yeni bir evreye geçildiğinin sinyalini veriyor. İsrail’in saldırgan davranışı, bölgede tansiyonu artırmaktan başka bir şeye yol açmayacak” denildi.

Bununla birlikte İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Muhammed Cevad Cemali, Suriye’den İsrail’e düzenlenen roket saldırısının İran güçleri tarafından yapıldığı yönündeki iddiaları reddetti. İsrail’in Suriye’ye iç savaş boyunca düzenlediği saldırılar, ülkenin güneyinde İran destekli grupların konuşlu olduğu alanlarda yoğunlaşıyor. İsrail’in, İran güçlerinin konuşlu olduğu toplam 26 noktayı füze ve topçu saldırısıyla vurduğu ifade ediliyor. Öte yandan, önceki geceki saldırıların ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararının ardından gelmesi dikkati çekti. Trump’ın kararının ardından İran ve İsrail’in bölgede daha büyük bir çatışmaya sürüklenmesinden endişe ediliyor.