Dünya Suriyeli medya şirketinin Rusya'nın dezenformasyonlarını yaydığı ortaya çıktı

Suriyeli medya şirketinin Rusya'nın dezenformasyonlarını yaydığı ortaya çıktı

05.04.2023 - 16:09 | Son Güncellenme:

BBC Küresel Dezenformasyon Ekibi, İngiltere'de kayıtlı bir medya şirketinin, Rusya tarafından yayımlanan yanlış bilgileri Arap dünyasında milyonlarca kişiye yaydığını ortaya çıkardı.

Suriyeli medya şirketinin Rusyanın dezenformasyonlarını yaydığı ortaya çıktı

Yala News adlı şirket tarafsız haber sunduğunu iddia ediyor ancak BBC'nin araştırmacıları medya kuruluşunun Rusya'da devlet destekli haber kanallarının içeriklerini yeniden yayına soktuğunu ve şirketin İngiltere değil Suriye'den faaliyet gösterdiğini tespit etti.

Haberin Devamı

Yala News'un ait olduğu Yala Group adlı şirket sosyal medyada çok belirgin bir konuma sahip.

Yaklaşık 20 Facebook sayfası olan Yala Group'un güçlü bir marka kimliği var ve iki saatte bir bu sayfalara yeni videolar yükleniyor. Haber kuruluşu, yaklaşık 3 milyon Arapça konuşan takipçisine hitap eden, ünlülerle röportajlar, komedi skeçleri ve dünya siyasetinden konulara odaklanıyor.

Yala'nın web sitesinde tarafsız ve bağımsız olduğuna dair bilgiler yer alıyor. Ancak biraz detaylı incelendiğinde bu söylemlerle çelişen bir tema yakalamak mümkün. Yala'nın platformlarında Rusya yanlısı haberlerin birçoğu Rus devlet medyasında yayımlananların neredeyse aynısı.

Yala News'un paylaşımları, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasından kısa bir süre sonra daha çok ilgi görmeye başladı

Haberin Devamı

10 Mart 2022'de Rus devlet televizyonu, ABD'nin ölümcül virüs taşıyan kuşları biyolojik silah olarak Rusya'ya karşı kullandığını iddia etti.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde bu haber Arapça'ya tercüme edilerek Rusya destekli Sputnik Arapça ve Russia Today (RT) Arapça sitelerinde yayımlandı.

İki saat sonra ise haber video olarak Yala News'un Facebook sayfasında paylaşıldı ve kullanılan içeriğin bir kısmı yazılı haberler ile birebir aynıydı. Buna benzer çok sayıda diğer örnek var.

Dezenformasyon uzmanlarıyla çalışan BBC, bir yıl boyunca Yala News'un en çok izlenen videolarını takip etti ve bunların büyük bir kısmının Kremlin'e ait veya Kremlin yanlışı haber sitelerindeki içeriklere dayandığını tespit etti.

Yala News, Ukrayna'nın Buça bölgesinde geçtiğimiz yıl yaşanan toplu sivil ölümlerinin sahte olduğuna, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Ukrayna halkına seslendiği bir videoda 'sarhoş' olduğuna ve Ukraynalı askerlerin cephe bölgelerinden kaçtığına dair içerikler paylaştı.

Bu içeriklerin tümü ilk olarak Rus devlet medya kanallarında yayımlanmış ve birkaç saat sonra Yala News platformlarında paylaşılmıştı.

BİLGİ AKLAMA

İngiltere'de Bilgi Dayanıklılığı Merkezi için Rusya üzerine araştırmalar yapan Belén Carrasco Rodríguez, Yala News'un Orta Doğu'da bir "Kremlin hoparlörü" işlevi gördüğünü söylüyor.

Haberin Devamı

Rodríguez, Yala News ile Rus haber kurumlarının haberlerindeki benzerliklere bakıldığında Yala News'un "bilgi akladığını", yani Kremlin'den gelmiş gibi görünmemesi için üçüncü bir platform aracılığıyla propaganda yaptığını düşünüyor.

Rodríguez, "Yala'nın Arap izleyiciler ile çok popüler olması nedeniyle Kremlin'e bağlı kaynaklar, haber platformunu mesajlarını yaymak için kullanıyor olabilir" diyor.

Siber güvenlik firması Protection Group International'dan Ruarigh Thornton ise insanlar Rus devlet destekli medya kanalları hakkında bilinçlendikçe bilgi aklamanın giderek yaygınlaştığını söylüyor.

SAHTE YORUMLAR

Yala Group kendisini "sosyal medya platformlarında görsel prodüksiyon" üzerine çalışan bir şirket olarak tanımlıyor. Ancak şirketin her platformu sosyal medya hesapları kadar pürüzsüz değil.

Yala Group'un web sitesinde niteliksiz metinler ve stok görseller yer alıyor. Facebook'taki beş yıldızlı yorumlarının çoğu ise sahte görünüyor. İncelediğimiz iki yorumda Yala News "tarafsız, objektif ve profesyonel" ve "harika, dürüst, şeffaf ve azimli" olarak tanımlanıyor. Yala Group Londra'nın merkezindeki bir adrese kayıtlı.

Haberin Devamı

12 YILLIK DESTEK

Aynı adreste, 12 bini aktif, toplamda 65 bin şirket daha kayıtlı görünüyor. Ancak Yala Group'un söz konusu adreste herhangi bir ofisi veya çalışanı bulunmuyor. Şirketin, Rusya'nın uzun süredir müttefiki olduğu Suriye'den faaliyet gösterdiğini düşünüyoruz.

Rusya, 12 yıllık iç savaş boyunca Devle Başkanı Beşar Esad yanlısı güçlere silah desteği vermişti.

Yerel bilgi ve coğrafi konum belirleme tekniklerini kullanarak, Yala ekibini ve ofislerini Şam'ın yemyeşil bir banliyösünde gösteren Facebook fotoğraflarını elde ettik. Eskiden şirkette çalışan bir kişi ise şirketin Suriye'de olduğu bilgisini doğruladı.