Dünya Suu Çii’ye 'ilk' hapis kararı

Suu Çii’ye 'ilk' hapis kararı

07.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ordunun darbeyle yönetime el koyduğu Myanmar'da, görevden alınarak ev hapsinde tutulan devrik lider Aung San Suu Çii hakkında ilk mahkeme kararı verildi.

Suu Çii’ye ilk hapis kararı

Suu Çii, yargılandığı ilk davada 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski Myanmar lideri, bu mahkemede, hakkındaki "karışıklık çıkartmak" ve seçim kampanyası sırasında Kovid-19 kurallarını ihlal etmek suçlamalarından mahkum edildi. Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) müttefiki olan ve gözaltına alınan eski Devlet Başkanı Win Myint de aynı suçlamalardan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Hakkında toplam 11 suçlama bulunan Suu Çii, hayatının kalanını hapiste geçirebilir. 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 76 yaşındaki kadın lider için seçim hilesi, rüşvet, zimmetine para geçirmek, ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etmek, walkie-talkie kaçakçılığı, ulusal afet yönetimi yasasına uymamak ve Devlet Sırları Yasası’nı ihlal etmek gibi bir dizi suçlamadan toplam en az 104 yıl hapis cezası isteniyor.

Sert tepki

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve insan hakları örgütleri karara sert tepki gösterirken, Uluslararası Af Örgütü, suçlamaları 'sahte' diye niteleyerek "Ordunun Myanmar'daki tüm muhalefeti ortadan kaldırma ve özgürlükleri boğma konusundaki kararlılığının son örneği" ifadesini kullandı. Myanmar’da 1 Şubat'taki darbeden bu yana, Suu Çii ve partisinin yöneticileriyle birlikte 10 binin üzerinde kişi tutuklandı. 1300'den fazla kişiyse protestolara kolluk güçlerinin müdahaleleri sonucu yaşamını yitirdi.