Dünya Tahran yönetiminden Akdeniz tehdidi...

Tahran yönetiminden Akdeniz tehdidi...

24.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran yönetimi, Washington’a, Akdeniz’i kapatma tehdidi yöneltti. Beyaz Saray ise , İran’ın Husiler’in Kızıldeniz’deki ticari gemileri hedef alan saldırılarının planlanmasına doğrudan dahil olduğunu ifade etti.

Tahran yönetiminden Akdeniz tehdidi...

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kızıldeniz’de İran destekli Husilerin Kızıldeniz’deki tehdidi sürerken, İran da, Washington yönetimine, Akdeniz’i kapatma tehdidi yöneltti.

Haberin Devamı

Orta Doğu’da Irak’tan Suriye’ye, Lübnan’dan Yemen’e birçok ülkede vekil güçleriyle etkinliği bulunan İran, ABD’yi Akdeniz’i kapatmakla tehdit etti. Tasnim haber ajansının bildirdiğine göre, İran Devrim Muhafızları ordusu generallerinden Muhammed Rıza Nakdi, ABD ve müttefiklerinin Gazze’deki suçlarına devam etmeleri halinde Akdeniz’i kapatabileceklerini söyledi. Nakdi, “Onlar yakında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer su yollarının kapanmasını beklemeliler” derken, Akdeniz’in nasıl kapatılacağına dair bir ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise, İran’ın Husiler’in Kızıldeniz’deki ticari gemileri hedef alan saldırılarının planlanmasına doğrudan dahil olduğunu ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Yemen’deki Husiler tarafından Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı ticari gemilere gerçekleştirilen saldırılara değindi. Sözcü Watson, “Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasına İran’ın doğrudan müdahil olduğunu biliyoruz. Bu, kolektif eylem gerektiren uluslararası bir zorluktur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘İran olmadan zor!’

İran’ın Kızıldeniz’deki saldırılar için silah, finansman, eğitim ve “taktik istihbarat” sağladığını söyleyen Watson, “İran’ın desteği, Husiler’in İsrail’e ve deniz hedeflerine karşı saldırılar başlatmasının önünü açtı. Ancak İran operasyonel karar alma yetkisini Husiler’e bıraktı” diye konuştu. Watson, İran’ın Husiler’e İsrail ile bilinen hiçbir bağlantısı olmayan ticari gemiler de dahil olmak üzere deniz taşıtlarına ve İsrail’e yönelik saldırılarda kullanılan insansız hava araçları sistemleri, kara saldırısı füzeleri ve balistik füzeler dahil gelişmiş silah sistemleri verdiğini iddia etti. İran’ın desteği olmadan Husilerin ticari gemileri etkili şekilde izleme ve vurma konusunda zorluk yaşayacağını belirten Watson, “İran’ın Husileri bu pervasız davranıştan caydırmaya çalıştığına inanmamız için hiçbir sebep yok” dedi.

İran yönetimi ise Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarına karıştığı yönündeki söz konusu iddiaları reddediyor. İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz’de İsrail’le bağlantılı ticari gemileri hedef almaya başlamıştı. Bunun üzerine pek çok uluslararası dev şirket, nakliye yolunu değiştirme kararı almış, bu da teslimat sürelerinin uzaması ve nakliye maliyetlerinin artmasına neden olmuştu.

Haberin Devamı

Husilerin artan saldırılarına karşı ABD’nin öncülüğünde ortak koalisyon kurulmuş, bu koalisyonda ilk olarak ABD’nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Yunanistan, Seyşeller ve İspanya’nın yer aldığı açıklanmıştı.