Dünya Takasla bırakılan 'ölüm taciri'nden Putin'e destek

Takasla bırakılan 'ölüm taciri'nden Putin'e destek

11.12.2022 - 17:43 | Son Güncellenme:

ABD ve Rusya'nın tutuklu takası anlaşmasıyla 8 Aralık'ta ülkesine iade edilen silah tüccarı Viktor Bout, Rus devlet televizyonu RT'ye verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal harekatına "tam destek verdiğini" söyledi.

Takasla bırakılan ölüm tacirinden Putine destek

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından terk edilen havaalanlarından uçak ve uçuş ekipleri toplayarak 1990'larda Afganistan'dan Afrika ve Güney Amerika'ya kadar birçok iç savaş bölgesine silah satan Bout, kendisine yönelik ABD yaptırımlarının bir "deneme" olduğunu öne sürdü. Bu nedenle, Rusya'nın şubatta başlattığı Ukrayna savaşı nedeniyle Batı ülkelerinin aldığı yaptırım kararlarına şaşırmadığını belirten Rus silah tüccarı, Ukrayna'nın doğusunun 2014'te işgal edilmiş olması gerektiğini savundu:

Haberin Devamı

"Yapabilsem yeteneklerimi paylaşır ve sahiden gönüllü olurdum."

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de kendisiyle aynı anda serbest bırakılan ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ın elini sıkmak istediğini ve oldukça "pozitif" olduğunu anlatan Bout, Amerikan profesyonel basketbol ligi WNBA oyuncusunun şubatta uyuşturucu suçundan tutuklandığını televizyondan izlerken bir hapishane arkadaşının "İşte senin eve dönüş biletin" dediğini söyledi.

Bout, Tayland'da 2008'de tutuklandıktan sonra ABD'ye gönderilince yerleştirildiği hapishanelerde ayda sadece bir kez telefon hakkı verildiğini, yemeklerin "insana yakışmayacak" kadar kötü olduğunu ve gece güçlü ışıkları açık tutmak gibi "Nazi yöntemlerinin" kullanıldığını iddia etti.

Takasla bırakılan ölüm tacirinden Putine destek

Haberin Devamı

ABD ve Alman basınında yayımlanan, Afganistan'daki Taliban hareketine 200 tank sattığı haberlerine tepki gösteren Bout şöyle dedi:

"Taliban'la hiçbir ilişkim yoktu. Taliban benim başıma ödül koydu. Nasıl Taliban'la iş yaptığımı söyleyebilirler? Sovyet propagandası bile sınırını biliyordu. En azından birkaç gerçek şey söylemelisiniz."

Rus tacir, avukatının yönlendirmesiyle 25 yıl hapis cezası karşılığında anlaşma yaptığını ifade etti.

Hakkında "Ölüm Taciri" başlıklı kitap yayımlanan Bout'un hayat hikayesi, ABD'li aktör Nicholas Cage'in başrolünde oynadığı "Savaş Tanrısı" filmine ilham kaynağı olmuştu.

ABD ve Rus basınına göre, Moskova ve Washington arasında ABD'li eski asker Paul Whelan'ın serbest kalması için de takas pazarlığı devam ediyor. 

Kaynak: Independent Türkçe