Dünya Tartışmalı patlama

Tartışmalı patlama

04.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kremlin yanlısı bir askeri blog yazarının, konuşmacı olarak katıldığı kafede patlama sonucu ölmesi, Moskova ile Kiev arasında tartışma yarattı. Baş şüpheli ise yakalandı.

Tartışmalı patlama

Rusya’nın St. Petersburg kentinde savaş yanlısı ünlü Rus bloogerın hayatını kaybetmesine, 32 kişinin de yaralanmasına neden olan patlama, tartışma yarattı. Kremlin, patlamadan Ukrayna ve muhalefeti suçlarken, sorumlu tutulan Aleksey Navalni’nin ofisi, olayla ilgilerinin olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

Rusya’nın St. Petersburg kentinde önceki gün, blog yazarlarının toplantı yaptığı bir kafede patlama meydana geldi. Patlamada, Vladimir Putin yanlısı savaş muhabiri ve askeri blog yazarı Vladlen Tatarskiy hayatını kaybetti. Rusya Soruşturma Komitesi, yaptığı açıklamada, saldırının şüphelisi olarak gösterilen Darya Trepova adlı şahsın yakalanıp gözaltına alındığı belirtildi. Trepova’nın St. Petersburg’daki evine polisler tarafından baskın düzenlendiği, annesi ve kız kardeşinin de sorguya çekildiği ifade edildi.

Tartışmalı patlama

St. Petersburg’daki kafede bir kişi, gerçek ismi Maxim Fomin olan Vladlen Tatarskiy’e, içine patlayıcı yerleştirilmiş bir heykel hediye etmiş ve patlama meydana gelmişti. Olay yerinde incelemelerde bulunan polis yetkilileri, patlamanın uzaktan ateşleyici bir cihazla gerçekleştirildiğini ifade etti. Tatarskiy’ye vermek üzere heykeli kafeteryaya getiren kişinin, Darya Trepova olduğu öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Yakalanan şüpheli Trepova’nın, daha önce İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesine alındığı belirtiliyor. Darya’nın tanıdıkları ise,verdikleri ifadelerde, genç kızın Puşkin’de bir lisede okuduğunu söyledi.

Cepheye gitmişti

Blogger Maksim Fomin, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerini destekleyen içerikler üretmesiyle biliniyordu. Tatarskiy, Ukrayna’da savaş alanında silahlanmıştı. Tatarskiy’nin geçen yıl Kremlin’in içinde çektiği video da ünlenmesinde rol oynamıştı. Videoda, “Herkesi yeneceğiz, herkesi öldüreceğiz, herkesi gerektiği gibi soyacağız. Canımızın istediği gibi” demişti. Öte yandan St. Petersburg merkezli haber sitesi “Fontanka”nın bildirdiğine göre, Pazar günü hedef alınan kafenin eski sahibi, Rus paralı asker grubu Wagner’in başkanı Yevgeny Prigozhin.

Bahmut’un kimde olduğu muamma!

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigozhin, Ukrayna’nın doğusunda şiddetli çarpışmaların yaşandığı Bahmut’ta belediye binasına Rus bayrağı çektiğini, şehrin kontrolünü ele geçirdiklerini iddia etti. Prigozhin, Telegram kanalında yayınladığı gece çekilen ve elinde Rus bayrağının görüldüğü videoda, güçlerinin, bayrağı belediye binasına diktiğini söyledi. Ancak, videoyu propaganda olarak nitelendiren Kiev, kuvvetlerinin Bahmut’u hala elinde tuttuğunu savundu. Rusya Savunma Bakanlığı da, birliklerinin Bahmut’ta ilerleme kaydettiği yönünde bir açıklama yapmadı.