Dünya Tayfun'a karşı 'fırtına'! Yunanistan hayal gördü

Tayfun'a karşı 'fırtına'! Yunanistan hayal gördü

07.11.2022 - 16:01 | Son Güncellenme:

Yunan televizyonunda ABD'nin Atina Büyükelçisi'ne 'Türkiye Yunanistan'a saldırırsa Washington ne yapacak?' diye soruldu. Türkiye'nin Tayfun'dan sonraki balistik füzesinin menzilini aktaran medya, Tayfun'a karşı sahaya sürülen silahı yazdı.

Tayfuna karşı fırtına Yunanistan hayal gördü

Atina yanlısı açıklamalarıyla bilinen ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis, bir yerel televizyona verdiği röportajda Ege Denizi'nin iki yakasındaki komşuların sorunlarını diyalog yoluyla çözmeleri gerektiğini söyledi. ANT1 televizyonuna konuşan Büyükelçi Tsounis, "Başka seçenek yok" deyip ekledi: "Çok şey tehlikede!"

Haberin Devamı

Yunanistan ve Türkiye'nin barış aradığını kaydeden ABD'li diplomat, barışın ancak diplomatik yollarla inşa edilebileceğini vurguladı.

Röportajda Yunanistan'ın bir saldırıya uğraması halinde yalnız kalıp kalmayacağı da, Büyükelçi Tsounis'e soruldu. "Yunan ordusu vatanını koruyabilir" diyen Tsounis, ABD'nin barış için usanmadan çalışacağını kaydetti:

"NATO müttefiklerimizi aralarındaki farklılıkları diplomatik kanalları kullanarak çözmeleri için teşvik etmeye devam edeceğiz. Söz konusu farklılıklar, benzersiz değil ve çözülebilir. Yakın gelecekte mevcut farklılıkların diplomasi yoluyla çözüleceğini umuyorum."

Tayfuna karşı fırtına Yunanistan hayal gördü

To Vima gazetesi, röportajı 'Eğer Türkiye Yunanistan'a saldırırsa, ABD ne yapacak? Tsounis yanıtlıyor' başlığıyla sayfasına taşıdı. Ankara'nın hem Doğu'dan hem de Batı'dan kazanmak istediği yorumunu yapan gazete, halihazırda Türkiye'nin meydan okumalarının bir savaş ihtimali doğurmadığını ancak tatbikatların güçlük çıkarabileceğini aktardı. Ege Denizi'nde sonuçları tahmin edilemeyen bir 'kaza' olasılığının bulunduğunu yazan To Vima, "Diplomasi tek yol, başka seçenek yok" ifadesini öne çıkardı.

Haberin Devamı

Ethnos gazetesi, 'Tsounis: Yunan ordusu vatanını koruyabilir! ABD Türk-Yunan savaşında ne yapacak' başlığını attı, Ta Nea'nın başlık seçimi 'Söylediği her şey-Tsounis: Eğer Türkiye Yunanistan'a saldırırsa ABD ne yapacak?' oldu.

Tayfuna karşı fırtına Yunanistan hayal gördü

CNN TÜRK'TEN ALINTI YAPTILAR

Ta Nea gazetesi, ayrıca, 'Tayfun'dan sonra Ankara 800 kilometre menzilli füze testine hazırlanıyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. CNN Türk televizyonunun Cenk ve Gezgin adlı füzelerin bilgilerini ekrana getirdiğini kaydeden Ta Nea, yeni güdümlü füzelerin Türkiye'ye denizden karaya taarruz kabiyeti sunacağını bildirdi. "Türk donanması için en kritik planlardan biri" diyen Ta Nea, Gezgin'in ABD'nin ünlü Tomahawk'larına eşdeğer olacağını ifade etti.

'EGE DENİZİ VE DOĞU AKDENİZ'DE FIRTINA ÇIKARACAK'

CNN Yunanistan ise, 'Hava kuvvetlerinin yeni 'fırtına'ları geliyor' başlıklı haberinde, Yunan ordusunun Tayfun balistik füzesine karşı Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'nde 'fırtına çıkaracak' iki güçlü savaş uçağını sahaya süreceğini bildirdi. Haberin başlığında 'Ριπές' kelimesini kullanan CNN Yunanistan, Yunan Hava Kuvvetleri'nin yarın 'Başmelek Mikail' bayramını kutlayacağını aktarıp Fransa'dan satın alınan iki yeni Rafale F3Rs'in Tanagra Hava Üssü'ne inmesinin beklendiğini duyurdu. Rafale jetleri ayrıca başkent Atina'nın sembolü Akropolis'in üstünden uçacak.

Haberin Devamı

Tayfuna karşı fırtına Yunanistan hayal gördü

İki yeni Rafale'in eklenmesiyle Yunanistan'ın elindeki Fransız savaş uçağı sayısı sekize çıkacak. Rafale jetlerinin 'ölümcül' Meteor füzeleri taşıdığını hatırlatan televizyon kanalı, füzelerin 60 kilometrelik menzildeki tüm 'düşman uçakları'nın kabusu olduğunu ileri sürdü.

Sahip olduğu radarlar ve diğer silahlarla Rafale jetlerinin 'Gökyüzünün yırtıcısı' olduğunu savunan CNN Yunanistan, bir Yunan F-16'sıyla Flisvos semalarında gerçekleşen 'it dalaşı'nın benzersiz bir şekilde sonuçlandığını bildirdi.

CNN Yunanistan, Yunan jetlerinin yarın tüm büyük şehirler ve adaların üstünden geçeceğini, bir caydırıcılık mesajı vereceğini de izleyicilerine aktardı.

Haberin Devamı

Tayfuna karşı fırtına Yunanistan hayal gördü

'ANKARA NEDEN 25'İNCİ MERİDYENE DÖNÜYOR?'

Kathimerini gazetesi, 'Ankara neden 25'inci meridyene dönüyor?' başlıklı haberinde Türkiye'nin dile getirdiği tezlerin son iki ayda Ege Denizi'ndeki adaların silahsızlandırılması üzerine kurulu olduğunu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen haftaki açıklamasında ise bir yenisini gündeme getirdiğini yazdı.

Gazeteye göre, ünlü 25'inci meridyen tezi, Ege Denizi'ndeki kaynakların Yunan adalarını devre dışı bırakarak paylaşılması üstüne kurulu. Hat, İskeçe'den başlayıp Limni'den geçen, güneye doğru ilerleyip Girit Adası'nın doğusunda sona eriyor. Kathimerini, teoriye göre, hattın doğusundaki Midilli, Sakız, Samos, tüm 12 adaların tamamı ve Mikonos'un Türk kıta sahanlığı içinde kalacağını belirtiyor.

'Onlar, paylaşmak istiyorlar' diyen gazete, Atina'da son haftalarda tartışılan Türkiye'nin Libya ile ortak hidrokarbon sondajına başlama ihtimaline karşı Girit Adası'nın kıta sahanlığının 12 mile çıkarılma adımını hatırlatıyor. Halihazırda iki ülkenin savunma bakanları Hulusi Akar ve Nikos Panagiotopoulos arasında bir iletişim kanalı bulunduğunu belirten Kathimerini, Ankara'nın Birleşmiş Milletler nezdinde tezlerinin üstüne bir taş daha ekleyecek yeni bir hamleye girişmesinin beklendiğini kaydetti. Libya tarafından Birleşmiş Milletler'e sunulacak kıta sahanlığı sınırlarının yanı sıra araştırma görevinin Türkiye'ye verilme ihtimalinin Girit'in güneyinde 'acil bir krizi' tetikleyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Libya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya BM, ABD'den, Mısır'dan ve İsrail'den tepkilerin geldiğini dile getiren Kathimerini, "Ankara'ya ulaşan mesajlar cesaretlendirici değil" yorumunu yaptı. Kahire ve Ankara arasındaki temasların kesildiğini aktaran gazete, Binyamin Netanyahu'nun başbakanlık koltuğuna oturmasıyla Ankara-Tel Aviv arasındaki yakınlaşmanın yavaşlayabileceğini belirtti. Kathimerini, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gelecek birkaç ayın kritik olduğunu yazdı.