Dünya Trump 'gizli belgeler' soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkıyor

Trump 'gizli belgeler' soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkıyor

13.06.2023 - 08:49 | Son Güncellenme:

Devlete ait gizli belgeleri kendi şahsi konutunda tutmak ve yetkililerin belgeleri geri almasını engellemeye çalışmakla suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump bugün Miami'de hakim karşısına çıkacak.

Trump gizli belgeler soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkıyor

Trump mahkeme öncesi geceyi geçirmek üzere New Jersey'den Miami yakınlarındaki Trump Doral resorta geçti.
Trump, bazıları nükleer sırları da içeren devlete ait gizli belgelere yasa dışı şekilde el koymakla ilgili bir dizi suçlamayla karşı karşıya.

Haberin Devamı

49 sayfalık iddianame Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı'nca hazırlandı. ABD Adalet Bakanlığı'nca dağıtılan görüntülerde belgelerin karton kutular içinde Trump'ın evinde tuvalet, balo salonu, yatak odası gibi yerlerde tutulduğu görülüyor.

Trump'a yönelik 37 suçlamanın bulunduğu iddianame, 100'den fazla gizli belgenin geçen Ağustos'ta Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago konutunda bulunmasının ardından hazırlanmıştı.

Trump bu belgelere yasa dışı şekilde el koyma ve yardımcısıyla birlikte komplo teorilerine başvurarak hükümetin bu belgeleri geri almasını engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

Belgelerin ABD ve diğer ülkelerin savunma ve silah kapasitelerine, ve olası bir dış saldırıya verilecek karşılıklara dair bilgiler içerdiği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Trump ayrıca avukatından belgeleri "saklamasını ya da yok etmesini" isteyerek, FBI'ın soruşturma yapmasını engellemeye çalışmakla da suçlanıyor.

BIDEN DETAYI

Trump kendisini ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın eski ofisinde ve Delawere'deki evinde de gizli belgeler bulunduğunu hatırlatarak savunuyor.

Beyaz Saray Biden'ın belgelerin bulunmasıyla birlikte yetkililerle iş birliğine gittiğini, Trump'ınsa aksine yetkililerin belgelere ulaşmasını engellemeye çalıştığını söylüyor. Biden'ın gizli belgeleri şahsi ofis ve konutunda tutmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

NEYLE SUÇLANIYOR?

Trump Nisan ayında da New York'ta görülen bir ceza davasında da hakim karşısına çıktı. Trump bu davada, 2016'da başkan seçildiği seçimler öncesinde, eski porno yıldızı Stormy Daniels'a gizlilik anlaşması karşılılığı para ödediği suçlamasıyla yargılanıyor.