Dünya Trump, hakkındaki 4 suçlamayı reddetti

Trump, hakkındaki 4 suçlamayı reddetti

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak’taki Kongre baskınında oynadığı rol ve 2020’de kaybettiği seçimin sonuçlarına müdahale ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Trump, duruşmada kendisine yöneltilen 4 suçlamayı da reddetti.

Trump, hakkındaki 4 suçlamayı reddetti

ABD’de birçok suçlamayla yargılanan eski başkan Donald Trump, dün son 4 ay içinde farklı davalar kapsamında 3’üncü kez hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen 4 suçlamayı da kabul etmeyen Trump, tutuksuz yargılanacak. 

Haberin Devamı

Başkent Washington DC’deki duruşma öncesi çok sayıda Trump yanlısı eylemci mahkeme önünde toplanırken, çok yoğun güvenlik önleminin alınmış olması dikkat çekti. Dava, Trump hakkında açılan üçüncü ve en ciddisi. 6 Ocak 2021’de Trump taraftarlarının ABD Kongresi’ni basması ve onu çevreleyen olaylara odaklanıyor.

Trump hakkındaki 45 sayfalık iddianamede, eski başkanın, 2020’deki başkanlık seçimlerinde sonuçları tersine çevirmeye yönelik geniş çaplı girişimlerde bulunduğu, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınları soruşturması ile ilgili sahtekârlık, dolandırıcılık, hile kullanarak dolandırma ve komplo kurma ile ilgili 4 suçlama ile karşıya kaldığı belirtildi.

Tutuksuz yargılanacak

Trump 2020’de Demokrat Parti adayı Joe Biden’a karşı kaybettiği seçimin sonucunu kendi lehine çevirmeye çalışmakla suçlanıyor. Soruşturma kapsamında Trump’a, “ABD’yi yanıltmak için komplo kurma”, “resmi süreci engellemek için komplo kurma”, “resmi süreci engellemeye teşebbüs” ve “seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma” suçlamaları yöneltildi.

Haberin Devamı

Trump, geniş güvenlik önlemleri altında Washington DC’deki mahkeme binasına geldi. Gözaltı uygulaması gereği içeride önce parmak izi alınan Trump, ardından hakim karşısına çıktı. Yaklaşık yarım saat süren duruşmada Trump, kendisine yöneltilen 4 suçlamayı da reddetti. Trump, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, sonraki duruşma 28 Ağustos’ta yapılacak. 

Trump, hakkındaki 4 suçlamayı reddetti
Obama Biden’ı uyardı

Eski ABD başkanı Barack Obama’nın, halefi Joe Biden’ı Donald Trump’ın 2024 seçimlerindeki tehdidi konusunda uyardığı ifade ediliyor. Washington Post’un haberine göre, Haziran ayında gerçekleşen görüşmede Obama, Biden’a Trump’ın oldukça zor bir rakip olacağı konusunda uyarıda bulundu. Obama’nın ayrıca Başkan Biden’a yeniden seçilmesi için tüm desteğini vereceğini belirttiği de ifade edildi.

Hapis cezası çıksa bile başkan olabilir

Donald Trump’ın bu davada suçlu bulunması halinde hapis cezası alması mümkün. Bununla birlikte ABD yasalarına göre, hakkında cezai sürecin işliyor olması, hatta cezaevinde bile olmak, bir kişinin başkan adayı olmasına engel oluşturmuyor. Daha önce hüküm giymiş en az iki kişinin ABD başkanlığına adaylığını koyduğu biliniyor. Trump’ın başkan seçilmesi durumunda kendisi için ‘af’ çıkarabileceği, ya da davanın düşürülmesini talep edebileceği ifade ediliyor.