Dünya Trump rekor kırdı

Trump rekor kırdı

13.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’de Trump’ın Meksika sınırına yapılmasını istediği duvar konusunda geri adım atmaması üzerine başlayan kriz hâlâ devam ediyor. Bütçede anlaşmaya varılamaması üzerine, 23 gündür kapalı olan federal hükümet, bu konuda ülkede bir rekor kırdı.

Trump rekor kırdı

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örme projesinden geri adım atmayışı federal hükümete kapanma rekoru kırdırdı. Kongre ile duvar için ayrılacak ödenek konusunda uzlaşmaya varamayan Trump, 5.7 milyar dolarlık ödenek talebinde ısrarcı olurken, yaşanan bütçe krizi nedeniyle ABD’de federeal hükümet 22 Aralık’tan bu yana kapalı. Federal hükümetin kapalı kaldığı süre bugün itibariyle 23’üncü gününe girdi. Bu da ülke tarihinde federal hizmetlerin verilemediği, hükümetin kısmen kapandığı en uzun süre olarak kayda geçti. Önceki rekor 1995’te Bill Clinton döneminde 21 günlük kapanmaya aitti. Clinton’ın Kongre’yi bütçeyi dengeleyecek bir plan sunmaya zorlaması nedeniyle federal hükümet 21 gün kapalı kalmıştı.

Haberin Devamı

Maliyet büyüyor

Trump’ın Meksika sınırına yaptırmak istediği duvar konusunda ülkedeki tartışma da sürüyor. Trump önceki gün Beyaz Sray’da sınır güvenliği konusuyla ilgili bir toplantı yaptı. Trump, Meksika sınırına duvar inşası amacıyla talep ettiği bütçeyi çıkarmak için acil durum ilan etme seçeneğine şimdilik başvurmayacağını söyledi. Trump, acil durum ilanının kendisi için “kolay çözüm” olacağını, ancak bunun yerine Kongre’nin görevini yaptığını görmeyi tercih ettiğini belirtti. Uzmanlar, federal hükümetin kısmen kapanmasının ülke ekonomisine maliyetinin, sürecin uzamasıyla daha da büyük olacağı görüşünde. Zira bu durum yaklaşık 320 milyonu aşkın kişiye hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

NYT: FBI Trump’ı soruşturdu

New York Times gazetesi, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ABD Başkanı Donald Trump’ın gizlice Rusya adına çalışıp çalışmadığını soruşturduğunu iddia etti. New York Times’ın adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, FBI’dan istihbarata karşı koyma yetkilileri, Trump’ın ulusal güvenliğe zarar verip vermediği, Moskova adına çalışıp çalışmadığı veya Kremlin’in etkisinde kalıp kalmadığı hakkında soruşturma yürüttü. Gazete, FBI’dan uzman yetkililerin Trump’ın Rusya ile ilişkilerinin 2016 yılındaki seçim kampanyası sırasında ilerdiğini aktardığını ancak böyle hassas bir konuda soruşturma yürütecekleri konusunda emin olmadıkları için Trump’a karşı bir soruşturma yapmaktan çekindiklerini yazdı. Ancak Trump’ın Mayıs 2017’de FBI Başkanı James Comey’i görevden alması istihbarata karşı koyma birimini bir soruşturma açması için harekete geçirdi. 2017 yılına kadar FBI’da görevli James A. Baker gazeteye, Trump’ın, Comey’i Rusya ile ilgili soruşturmayı durdurması için görevden almasının ABD’nin ulusal güvenliği ile ilgili bir konu olacağını çünkü bu durumda FBI’ın Rusyanın 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediğini veya Amerikalıların bu müdahaleye karışıp karışmadıklarını araştırma sürecinin zedeleceğini söyledi. Başkan Trump’ın Rus hükümet yetkilileri ile gizlice kontak kurduğu veya onlardan talimat aldığı konusunda kamuoyuna hiçbir bir kanıt sunulmadı. FBI sözcüsü ise konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Beyaz Saray’dan da konuyla ilgili açıklama Sözcü Sarah Sanders’tan geldi. Sanders, gazeteyi eleştirirken, ‘bu absürtçe’ dedi.

Haberin Devamı

Duvar için toplanan paralar iade edildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına istediği duvarın finansmanı amacıyla GoFundMe sitesi üzerinde başlatılan kampanya sona erdirilirken, site yönetimi bağış yapan isimlere paralarının iade edileceğini duyurdu. Trump’ın Kongre’den konuyla ilgili bütçe onayının alamamasının ardından eski bir asker tarafından başlatılan kampanyada 20 milyon doların üzerinde para toplandı. Ancak Brian Kolfage Jr isimli adamın hükümete iletmeyi planladığı parayı daha sonra kar amacı gütmeyen bir kurum üzerinden duvar yapımına harcamaya karar vermesi üzerine kampanya site yönetimi tarafından sonlandırıldı. Kampanyaya 337 binden fazla kişi katılmıştı.