Dünya Trump sırtından vuruldu! 'Trumpty Dumpty' manşetini attılar

Trump sırtından vuruldu! 'Trumpty Dumpty' manşetini attılar

10.11.2022 - 11:54 | Son Güncellenme:

Biden'dan tekrar adaylık sinyali geldi, ara seçimlerde desteklediği üst düzey adaylardan yalnızca biri ipi göğüsleyen eski ABD Başkanı Trump ise tersten esen rüzgarla yüzleşiyor.

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

Cumhuriyetçilerin bir 'kırmızı dalga' beklediği ABD ara seçimleri yalnızca bir 'kıpırtı'ya yol açtı, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin yer aldığı Kongre'deki denge halen bıçak sırtı.

Haberin Devamı

Tamamı değişen Temsilciler Meclisi'nde şimdiye kadar sayılan oylar Cumhuriyetçi Parti'nin 207, Demokrat Parti'nin ise 189 sandalye kazandığını gösteriyor. CNN International, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü sağlaması için yedi sandalyeye daha ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

Kıran kırana yarışa sahne olan Senato'da ise, durum 49'a 48 Cumhuriyetçilerin lehine. Arizona ve Nevada'da oy sayımı bitmiş değil, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığı Georgia'da seçim Aralık ayında tekrar edilecek. Kilit eyalet Georgia'da Demokrat Raphael Warnock yüzde 49,2, Cumhuriyetçi rakibi Herschel Walker ise yüzde 48,7 oy aldı. İki politikacı arasında 17 bin oy farkı bulunuyor.

CNN International 'Üç eyalet Senato'da karar verecek' derken, Arizona, Georgia ve Nevada'yı saydı.

Haberin Devamı

Oyların yüzde 76'sının sayıldığı Arizona'da Demokratlar 5 puan önde, adaylar arasında 95 bin fark var. Nevada'da da ise sayılan oyların oranı yüzde 84'ü buldu, Cumhuriyetçiler iki puandan daha az bir farkla önde. Oy sayıları arasındaki fark ise yalnızca 15 bin.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da kesin sonuçların ortaya çıkması, günlerce sürebilir.

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

BIDEN DERİN BİR NEFES ALDI

Ara seçim sonuçlarını Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden, "Demokratlar için iyi bir geceydi" dedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kırmızı dalga olarak tanımlanan bir oy patlaması yapabileceği değerlendiriliyordu. Bu yönde tahminlere karşın Demokrat Parti birçok noktada oylarını korumayı başardı.

'Kırmızı dalga'nın gerçekleşmediğini belirten Joe Biden, sonuçların derin bir nefes aldırdığını kaydetti.

Kongre'nin geleceğinin hala belirsiz olduğunu kaydeden Amerika'nın Sesi, "Sonuçlar, seçmenlerin Biden'ı yüksek enflasyonun vurduğu bir ekonomiye başkanlık ettiği için cezalandırdığını, aynı zamanda Cumhuriyetçiler’in kürtajı yasaklama ve ülkedeki oy sayım sürecine şüphe düşürme çabalarına karşı çıktığını gösterdi" dedi.

Ara seçimler, 2024 başkanlık seçimleri için de birçok işaret fişeği taşıyor. 79 yaşındaki Biden henüz 2024 için yarışma kararını resmi olarak açıklamış değil. Beyaz Saray'daki basın toplantısında da "Daha yeni başlıyoruz" deyip, "Niyetim yeniden yarışmak. Kararımızı yeni yılın ilk aylarında açıklarız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

Seçim gecesi Florida'daki evinde bir parti veren ve erkenden zafer ilan eden eski başkan Donald Trump ise, köşeye sıkışmış durumda. BBC'den Bernd Debusmann Jr, analizine "Beyaz Saray’dan ayrılmış olabilir ama Donald Trump Amerikan siyasetinde ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. Peki ufukta yeni bir başkanlık seçimi belirmişken, ara seçim sonuçları onu nasıl etkiledi?" cümlesiyle başlıyor:

"Trump, Ohio'da ona adeta tapan destekçilerine konuştuğu mitingde, 15 Kasım tarihini işaret etti ve 'Büyük bir açıklama' yapacağını söyledi. Açıklama tarihi de Cumhuriyetçilerin oy patlaması yapacağı tahmin edilen ara seçimlerden tam bir hafta sonrası için belirlenmişti. Birçok yorumcuya göre de bu seçimler onun parti seçmeni üzerindeki nüfuzunun testi anlamına geliyordu. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin kurumsal renginden üretilen 'kırmızı dalga' beklentisi yerine gelen daha çok bir 'dalgacık' oldu. Trump, bu büyük açıklamayı artık, desteklediği adaylar düşük performans göstermişken, 'Amerika'yı yeniden yücelt' hareketinin ömrü soru işaretleri altında iken yapacak."

TRUMP'IN KARIŞIK 'DESTEK' PAKETİ

Eski ABD Başkanı için belki de daha endişe verici olan şey Florida Valisi’nin ses getiren başarısı… Ron DeSantis, Trump ile olan gerilimi ortaya saçılmışken kazandığı bu başarıyı, 'nesillerce konuşulacak' ifadesiyle kutladı. Cumhuriyetçi adaylar, beklendiğinden daha başa baş geçen seçim yarışları ile karşı karşıya kalmışken, 44 yaşındaki DeSantis, Demokrat rakibine neredeyse 20 puan fark attı. Bunu yaparken de Latin kökenlerin oylarını toparladı. Karşılaştırma yaparsak, dört yıl önce yarım puandan az bir farkla Florida Valisi olmuştu.

Haberin Devamı

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

Bu başarısı, 2024 adaylığı konusunda spekülasyonları daha da çoğaltacak. Zaten, DeSantis, Tampa şehrinde zafer konuşması yaparken kalabalıktan birileri '2 yıl daha' tezahüratı yaparak, iki yıl sonraki başkanlık yarışını hatırlatıyordu.

Sıkı Trump tezahüratçıları da saf değiştirmeye başladı. Onlardan biri olan sağ görüşlü yorumcu Mike Cernovich, "Trump’ın 2024’te şansı sıfır. Bu akşamdan sonra bu tartışmaya kapandı" şeklinde bir paylaşım yaptı. Cernovich, "Ya DeSantis ya da topyekün çöküşü kabul edin" yorumunu yapıyor.

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

SES GETİREN MANŞET

Trump da DeSantis’in olası adaylığı için uyarı niteliğinde cümleler kurdu ve 'hakkında bildikleri olduğunu, adaylığın ona zarar vereceğini' iddia etti. Rakibini 'hakkında hoş olmayan şeyler açıklamak'la tehdit eden Donald Trump, "Bence hata yapar, adaylığı parti tabanının hoşuna gitmez. Onu herkesten hatta belki eşinden bile iyi tanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi bir kamuoyu araştırmacısı ve stratejist olan Patrick Ruffini, desteklediği üst düzey adaylardan yalnızca biri ipi göğüsleyen Trump'ı 'yaralı bir hayvana' benzetti.

Dört yıllık başkanlık döneminde Trump'ı amansız şekilde destekleyen New York Post gazetesinin bugünkü manşeti, dünya çapında ses getirdi. Bir kelime oyunu yapıp 'Trumpty Dumpty' manşetini atan gazete, siyasetçiyi bir duvarın üstünde otururken gösteren bir görsel de kullandı. İnternet sitesinin başlığı ise, 'Toxic Trump-Zehirli Koz' oldu. Trumpty Dumpty ifadesi, 'Humpty Dumpty' deyiminden türetilmiş. Deyim, yıkıldıktan veya kırıldıktan sonra eski haline dönemeyen kişi veya şeyleri anlatmak için kullanılıyor.

New York Post, haberinin spotunda 'Donald Trump'ın Cumhuriyetçileri ara seçimlerde nasıl sabote ettiği burada' ifadesine yer verdi.

Anketler halen Trump’ın Cumhuriyetçi parti seçmen tabanında popüler olduğunu gösteriyor. Bu DeSantis ya da başka bir olası Cumhuriyetçi adayın yüzleşmesi gereken bir gerçek.

Trump sırtından vuruldu Trumpty Dumpty manşetini attılar

The Atlantic’te editör olan David Frum "Trump’ın yerini almak isteyen biri Trump orada yokmuş gibi davranamaz" diyor:

"Karşı karşıya gelmemeye çalışmak bir seçenek olamaz. Çünkü Trump rakibi istesin ya da istemesin bunu yapacak. Karşılık vermekten başka seçenek bulunmuyor."

Amerika'nın Sesi'ndeki haberde ise, şu ifadeler dikkat çekici:

"Donald Trump'ın desteklediği bazı adayların kötü performansları da seçmenin eski Cumhuriyetçi başkanın kışkırttığı türden bir kaostan yorulduklarını gösterdi. Bu başarısızlıklar, Trump’ın 2024'te Beyaz Saray için olası başkanlık adaylığı hakkında soru işaretleri yarattı. Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerinin kendisinden çalındığı iddialarını destekleyen bir dizi aday belli görevlere seçildi, ancak eyalet düzeyinde seçimleri denetleyecek pozisyonlar için yarışanların çoğu yenildi. Aşırı sağcı sandık gözlemcilerinin oy kullanma merkezlerinde şiddet ya da kargaşa yaratacağına dair korkular da boşa çıktı."