Dünya Trump'ın ilk ceza davası başlıyor! Tarih belli oldu

Trump'ın ilk ceza davası başlıyor! Tarih belli oldu

15.02.2024 - 19:08 | Son Güncellenme:

ABD'de Trump için karar verildi. Eski Başkan Donald Trump, yetişkin film oyuncusu Daniels'e seçimlerde sus payı ödediği gerekçesiyle ceza davası açılmıştı. Davanın ilk duruşması 24 Mart'ta olacak.

Trumpın ilk ceza davası başlıyor Tarih belli oldu

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla hakkında açılan ceza davasının ilk duruşması 24 Mart olarak belirlendi.

Haberin Devamı

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, hakkında açılan dört ceza davasından ilkinin duruşma tarihi belli oldu. Trump’ın, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla hakkında açılan ceza davasının ilk duruşması Yargıç Juan Merchan tarafından 24 Mart olarak belirlendi.

Duruşmada gergin anlar yaşandı. Trump'ın avukatı Todd Blanche, diğer davalarla ilgili zamanlama sorunlarını gerekçe göstererek, Merchan'a duruşmayı 25 Mart'ta yapma kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. Blanche, "Ortada hiçbir neden yokken Manhattan'daki bu mahkeme salonunda oturacağınızı söylemek tamamen seçime müdahaledir" dedi.

Merchan ise, "Aynı anda birden fazla ceza davasında bulunmayacak. Lütfen sözümü kesmeyi bırakın" cevabını verdi. Yargıç Merchan, Trump’ın davanın düşürülmesine yönelik talebini reddederek, eski bir ABD Başkanı’nın ilk kez yargılanmasının önünü açtı.

Haberin Devamı

Duruşma öncesinde Trump, davanın siyasi amaçlı olduğu yönündeki iddialarını yineleyerek, "Başkanlığa adaylığımı koymasaydım ve seçim kampanyam iyi gidiyor olmasaydım hiçbir şekilde bu yaşanmazdı” dedi.

"SUS PAYI" SORUŞTURMASI

Yetişkin film oyuncusu Daniels, Trump ile yaşadıkları ilişki konusunda sessiz kalması için 2016 yılında 130 bin dolar ödeme karşılığında bir anlaşmaya imza attığını ifade etmişti. Daniels, anlaşmanın Trump tarafından imzalanmadığı gerekçesiyle geçersiz olduğunu savunmuştu. Trump ise Daniels'ın iddialarını yalanlamıştı.

Ancak Trump’a 2016'daki seçim kampanyasından önce avukatlık yapan Michael Cohen, Daniels'a Trump adına kendi hesabından 130 bin dolar ödeme yaptığını doğrulamıştı. Cohen, daha sonra kendisine Trump’ın şirketleri tarafından ikramiyelerle birlikte yaklaşık 420 bin dolar geri ödeme yapıldığını iddia etmişti. Cohen, Trump'ın seçim kampanyasına yönelik yürütülen soruşturmada "vergi kaçırma" ve "Kongre’ye yalan söyleme" suçlamalarıyla gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemede kampanya finansmanı ihlalleri de dahil olmak üzere 9 federal suçlamayı kabul etmiş, Aralık 2018’de 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

34 SUÇLAMANIN TÜMÜNÜ REDDETMİŞTİ

Trump, geçtiğimiz sene 4 Nisan’da söz konusu ödemeyi örtbas etmek için mali kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlandığı dava kapsamında hakim karşısına çıkmış ve duruşmada kendisine yöneltilen suçlamaları dinledikten sonra 34 suçlamanın tümünü reddetmişti.

SEÇİMLERE MÜDAHALE DAVASINDA FLAŞ GELİŞME

Donald Trump’ın 2020 Georgia seçimlerine müdahale etmekle suçlandığı dava için görevlendirdiği savcı ile ilişki yaşadığı ortaya çıkan Fulton Bölge Savcısı Fani Willis ve iddiaların odağındaki diğer isim Nathan Wade mahkemede ifade verdi. İkilinin ilişkisi, Trump’a yönelik davanın gidişatını etkileyebileceği gerekçesiyle etik dışı olmakla eleştirilmişti.

Eski ABD Başkanı ve iş insanı Donald Trump’ın 2020 Georgia seçimlerine müdahale etmekle suçlandığı davaya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Trump’ın mahkum edilmesini sağlamak için görevlendirdiği özel savcı ile ilişki yaşadığı kamuoyuna yansıyan Fulton Bölge Savcısı Fani Willis ve iddiaların odağındaki diğer isim olan özel savcı Nathan Wade, Fulton County Adliyesi’nde yapılan duruşmada ifade verdi. Willis ile romantik ilişkisinin 2022 yılının başlarında başladığını ve önceki evliliği süresince kimseyle cinsel birliktelik yaşamadığını savunan Wade, “2015 yılında evliliğim geri dönüşü olmayacak şekilde yıkılmıştı ve duygusal bir ilişki yaşamakta özgürdüm” dedi. Yaptıkları seyahatlerin masraflarını paylaştıklarını iddia eden Wade, “Bayan Willis tarafından size nakit ödeme yapıldığına dair iddialarınızı doğrulayacak veya destekleyecek tek bir para yatırma makbuzunuz yok mu?” şeklindeki soruya “Hayır, bir tane bile yok” yanıtını verdi. Willis ile ilişkisinin 2023 yazında sona erdiğini söyleyen Wade, “Şu an çok iyi arkadaşız. Muhtemelen bu saldırılar nedeniyle her zamankinden daha yakınız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYORDUM”

Wade, çapraz sorgusu sırasında Willis ile ilişkilerinin ne zaman başladığına dair soruları da yanıtladı. Eski bir savcılık çalışanının ilişkilerinin 2019 yılında başladığı yönündeki ifadesi hatırlatılan Wade, “2020'de ve 21'in bir bölümünde kanserle mücadele ediyordum. Bu da steril olmayan ortamları terk etmemi engelledi. Aklımda sağlığım vardı” dedi. Wade, Willis ile 2022 yılına kadar “yakın” bir ilişkiye başlamadığını ifade etti.

Haberin Devamı

 

NAKİT ALIŞKANLIĞINI ANLATTI

Willis ise, mahkemede ifade vermek için sabırsızlandığını belirterek, “Bu yüzden mahkeme salonuna koşarak geldim” diyerek sözlerine başladı. Wade ile birlikte çıktığı tatil ve gezileri ayrıntılarıyla anlatan ve her şey için nakit kullandığını söyleyen Willis, bazı seyahatler için ise Wade'e geri ödeme yaptığını ifade etti. Neden hep nakit kullandığı sorulan Willis, evinde “bazen binlerce doları bulan” nakit para bulundurduğunu belirterek “Biz büyürken babamın evde üç kasası vardı. Bu yüzden babam bana da bir kilitli kasa aldı ve ben de evde nakit para tutuyorum” şeklinde konuştu.

WILLIS: “KİMSENİN FATURALARIMI ÖDEMESİNE İHTİYACIM YOK”

İlişkileri döneminde Wade ile “eşitlik” konusunda çetin tartışmalarının olduğunu vurgulayan Willis, “Bir erkekten hiçbir şey istemiyorum. Bir erkek bir proje değildir. Bir erkek bir yol arkadaşıdır. Bu yüzden ilişkimizde her zaman gerginlik vardı ve ona parasını geri verirdim. Kimsenin faturalarımı ödemesine ihtiyacım yok. Faturalarımı tamamen karşılayabilecek tek erkek babamdır” ifadelerini kullandı.

YARIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Fulton County Bölge Savcısı Fani Willis'in Georgia seçimlerine müdahale davasından azledilip edilmeyeceğine ilişkin davanın duruşması, Willis ve Nathan Wade'in ilişkileri ve birlikte çıktıkları tatillerde yaptıkları ödemeler hakkında ifade vermelerinin ardından sona erdi. Duruşmanın yarın devam etmesi bekleniyor.

ELEŞTİRİLERE NEDEN OLMUŞTU

Willis ve Wade'in yaşadığı ilişki Trump’ın 2020 Georgia seçimlerine müdahale etmekle suçlandığı davanın gidişatına etki edebileceği gerekçesiyle “etik dışı” eleştirilerine neden olmuştu. Willis'in ofisinin Wade'e büyük miktarlarda ödeme yaptığı ve Wade'in ikilinin tatili için Willis'in yaptığı harcamalardan uygunsuz şekilde yararlandığı iddia edilmişti. Trump destekçileri ise Willis'in davadan alınması çağrısında bulunmuştu.