Dünya Trump'tan dava sonrası ilk röportajında itiraf: 'Gevezeliği avukatlarının işini zorlaştırabilir'

Trump'tan dava sonrası ilk röportajında itiraf: 'Gevezeliği avukatlarının işini zorlaştırabilir'

21.06.2023 - 14:48 | Son Güncellenme:

Devlete ait gizli belgeleri Miami'deki malikanesi Mar-o-Lago'da yasa dışı olarak saklama suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, televizyonda yayınlanan bir röportajında hakkındaki suçlamalara ilişkin yorumlar yaptı.

Trumptan dava sonrası ilk röportajında itiraf: Gevezeliği avukatlarının işini zorlaştırabilir

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, federal suçlarmalarla hakim karşısına çıkmasından bu yana verdiği ilk demeçte, kendisinden istenmesine rağmen elindeki belgeleri teslim etmeyi geciktirdiğini kabul etti. Trump'ın bu "konuşma tutkusunun" avukatlarının işini zorlaştırabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Ceza davalarında sanıklara, haklarındaki suçlamalara ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları tavsiye ediliyor. Ancak Eski ABD Başkanı Trump televizyonda yayınlanan bir röportajında davanın gidişatını etkileyebilecek açıklamalarda bulundu. 

İstenen belgeleri vermeyi geciktirdiğini kabul eden Trump, kendi davası ile diğer siyasetçiler hakkındaki gizli belge soruşturmaları arasında gerçeklere dayanmayan paralellikler kurdu ve iddianamede yer alan Pentagon saldırı planının aslında kendisinde olmadığını iddia etti.

Bu yorumlar, avukatlarının işini zorlaştırarak  yapmak isteyebilecekleri savunmaları potansiyel olarak engelleyebilir veya müvekkillerinin iddialarıyla tutarlı kalmak için onları belirli argümanlara sıkıştırabilir.

Haberin Devamı

Trump'ın açıklamaları ayrıca, Adalet Bakanlığı'na dava ilerledikçe Trump'ın düşünceleri hakkında ikna edici ve kabul edilebilir bilgiler verebilir ve savcıların Trump'ın yapmak isteyeceği savunmalara karşı önceden hazırlanmasına olanak tanıyabilir.

'BAYILABİLİRDİM'

Washington'da bir ceza avukatı olan Jeffrey Jacobovitz, "Eğer bir müvekkilim televizyona çıkıp Trump'ın söyledikleri söylese, bayılabilirdim." şeklinde konuştu. 

Eski bir Adalet Bakanlığı yetkilisi ve savunma avukatı olan Richard Serafini ise "Müvekkillerinize genellikle 'Herhangi bir açıklama yapmayın. İnsanları bana yönlendirin' dersiniz. 'Dava hakkında yorum yapmayı kibarca reddedin ve sizin adınıza yorum yapmayı avukatlarınıza bırakın.' uyarısında bulunursunuz." değerlendirmesi yaptı.

Adalet Bakanlığı özel danışmanı Jack Smith tarafından hazırlanan iddianamede Trump, gizli belgeleri Mar-a-Lago'da yasa dışı bir şekilde saklamak, müfettişlerin ziyaretinden önce bir yardımcısından belgelerin bulunduğu kutuların yerini değiştirmesini istemek ve avukatına büyük jüri celbiyle talep edilen belgeleri saklamasını ya da imha etmesini önermek de dahil olmak üzere hükümetin bu belgeleri kurtarma çabalarını engellemekle suçlanıyor.

SAKLAMA HAKKINI KULLANDI

Trump pazartesi günü Fox televizyonunda yayınlanan röportajında, Başkanlık Kayıtları Yasası uyarınca Beyaz Saray'dan yanında götürdüğü belgeleri saklama hakkına sahip olduğunu öne sürerek kutuları teslim etmeyi geciktirdiğini çünkü önce müfettişlerin dosyalarla karıştığını söylediği kişisel eşyalarını çıkarmak istediğini kabul etti

Haberin Devamı

Donald Trump geçtiğimiz hafta, Miami'deki malikanesi Mar-o-Lago'da yasa dışı olarak gizli belge saklama suçlamasıyla hakkında açılan davada Florida eyaletindeki federal mahkemede hakim karşısına çıkmıştı.