Dünya Türk kahvesinin adını değiştirdiler! İsrail çıldırdı, 60 yıllık firma boyun eğdi

Türk kahvesinin adını değiştirdiler! İsrail çıldırdı, 60 yıllık firma boyun eğdi

27.12.2023 - 12:12 | Son Güncellenme:

60 yıllık İsrailli kahve firması, Türk kahvesinin adını gelen baskılar nedeniyle değiştirdi. Şirketin CEO'su ise konuyla ilgili skandal bir açıklamada bulundu.

Türk kahvesinin adını değiştirdiler İsrail çıldırdı, 60 yıllık firma boyun eğdi

İsrail'in Gazze'yi yerle bir eden işgalinde 81 gün geride kaldı. Gazze Şeridi'nde 21 bin Filistinli işgal ordusu tarafından katledildi, yaşamını yitirenlerin üçte birinden fazlası çocuk. 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nde birçok şehir ve mahalle bombardıman sonucu haritadan silinirken, 2 milyona yakın Filistinli evlerini terk edip bölgenin güneyine sığındı ancak İsrail saldırıları haftalardır güney şehirlerini yok ediyor.
Eşi benzeri görülmemiş İsrail vahşetine ABD ve Batılı müttefiklerinin çoğu sessiz kaldı, buna karşın Batılı ülkelerin başkentleri ve diğer şehirlerinde Filistin'e destek veren yüzlerce gösteriye milyonlarca insan katıldı.

Haberin Devamı

Türkiye ise en fazla İsrail protestosunun gerçekleştiği ülkelerden biri oldu. Neredeyse her şehirde Filistin'e destek gösterileri düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok kez İsrail'in bir 'terör devleti' olduğunu ilan etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya 'Gazze kasabı' diyen Erdoğan'ın açıklamaları İsrail'de büyük rahatsızlığa yol açtı.

BOYKOT ÇAĞRILARINA BOYUN EĞDİLER

İsrail'de Türk ürünlerinin boykot edilmesi için kampanyalar düzenlenirken sonrası Strauss isimli kahve şirketi bu baskılara boyun eğdi. Şirket Türk kahvesinin ismini ve amblemini değiştirdi, paketin üzerine ayrıca bir de İsrail bayrağı koydu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada ayrıca paketin üzerinde "Zafer nesli" "Birlikte daha güçlü" "İsrail halkı yaşıyor" gibi sloganların da yer alacağı bildirildi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE İLE TÜRK KAHVESİNİN BİR BAĞLANTISI YOK"

İsrail medyasına konuşan şirketin CEO'su Avi Laufer, "Savaşın başlamasından bu yana kahveye olan talep çok yüksek" dedi ve ekledi:

"Türkiye'den gelen ürünleri boykot etme çağrıları nedeniyle ürünlerin ismini 'İsrail kahvesi' olarak değiştirmemizi isteyen paylaşımlar oldu. Türk kahvesi ile Türkiye arasında hiçbir bağlantı olmadığını açıklığa kavuşturmak istedik. Kahve çekirdekleri Brezilya, Vietnam ve Etiyopya gibi ülkelerden geliyor. Türk kahvesi sadece Türkiye ve Yunanistan'da özel bir yöntemle öğütülen kahvenin adı"

Şirketin isim değişikliğine gitmesi İsrailli sosyal medya hesapları tarafından memnuniyetle karşılandı. Birçok kişi paketin üzerine yeni sloganlar da önerdi.

9 YIL ÖNCE AYNI SENARYO

Öte yandan yaşanan bu durum İsraillilerin bir ülkeye ait sembolik yemeklere yönelik öfkesinin ilki değildi. İsrailliler 9 yıl önce yine Hamas ile çıkan savaşta Türk kahvesinin isminin İsrail kahvesi olarak değiştirilmesini istedi.

Yanı sıra Haaretz gazetesinin 11 Eylül sonrasında Fransa'nın Irak işgali konusundaki tutumundan duydukları memnuniyetsizliği ifade etmek Amerikan halkı "French Fries" isimli patates yemeğin ismini "Freedom Frice" olarak değiştirmişlerdi.

Yazarlar