Dünya 'Türk kral'ın sonu! Dondurma kamyonları konvoy oldu, 10 milyondan fazla izlendi...

'Türk kral'ın sonu! Dondurma kamyonları konvoy oldu, 10 milyondan fazla izlendi...

29.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çocukluğundan beri dondurma sevdalısı olan ve hayalinin peşini asla bırakmayan Hasan Derviş, 20'li yaşlarının başında, ailesi ile birlikte Kıbrıs'tan İngiltere'ye göç etti. Hayalini burada gerçekleştiren Derviş'in hikâyesi, filmleri aratmayacak nitelikte.

Derleyen: Nazlı Erdol Akar / Milliyet.com.tr - Önceki hafta kasvetli bir cuma sabahında insanlar Londra'nın güneydoğusunda bir cenaze töreni için toplanmıştı. 40 yılı aşkın süredir dondurmacılık yapan ve yakın zamanda kanser nedeniyle hayatını kaybeden Hasan Derviş'e veda etmek için gelen aile ve arkadaş grubu üyeleri arasında kardeşi Savaş Türkel de vardı.

Haberin Devamı

SOKAKLARI İNLETTİLER

Sıra dışı olan ise, Türkel'in Washington Post'a yaptığı açıklamadaki detaylardı. Aralık ayındaki bu cenaze töreninde Derviş'i tanıyan ve ona hayran olan meslektaşlarının kullandığı dondurma kamyonlarından çalınan şarkılar, 62 yaşındaki "Dondurma Kralı"nın anısına sokakları inletti.

57 yaşındaki Savaş Türkel, "Önce bir tanesi geldi, ardından ikincisi ve diğerleri..." dedi ve ardından ekledi: "Onu mezarlığa kadar takip eden muhtemelen 10 dondurma kamyonu vardı. Hepsi ağabeyim için toplanmıştı."

Türk kralın sonu Dondurma kamyonları konvoy oldu, 10 milyondan fazla izlendi...

10 dondurma kamyonundan oluşan konvoya ait Twitter'da yayınlanan duygusal görüntüler, kısa süre içerisinde 10 milyondan fazla kez izlendi. Viral olan videoyu yayınlayan Louisa Davies adlı kadın, "Bir dondurmacının cenazesine tanık oldum ve tüm dondurma kamyonları gelip dayanışma içinde birbirini izledi" diye yazdı ve mesajını büyük harflerle şöyle noktaladı: "AĞLIYORUM!"

Haberin Devamı

BU BİR GELENEK

Çevredeki meraklı gözlerin ve videoyu görüp duygulanan sosyal medya kullanıcıların belirttiği gibi, "Dondurma Kralı" lakabıyla anılan Derviş'ın cenazesindeki meslektaşları, dondurma satıcıları geleneğini takip etti.

BBC'nin aktardığına göre, şubat ayında da benzer bir tören, İngiltere'nin Hampshire kentinde gerçekleşti. İtalya doğumlu popüler bir dondurmacı olan Pasquale Marucci'nin cenazesi için 10 kamyon toplandı. Yine benzer bir cenaze töreni de temmuz ayında, Wimborne Minster kentinde nesiller boyu müşterilere hizmet eden John Lennie için gerçekleşti.

20'Lİ YAŞLARINDA KIBRIS'TAN GÖÇ ETTİ

Hasan Derviş, 20'li yaşlarının başında, Kıbrıs'tan İngiltere'ye göç etti. Babası terzi, annesi de ev hanımı olan Derviş, dondurmayı oldum olası çok sevdi. Ailedeki dört kardeşten biri olan Derviş'in hayallerinde dondurma satarak insanları gülümsetmek vardı.

Kardeşi Savaş Türkel, "Hayatı boyunca dondurma ticaretiyle uğraştı" dedi. Kardeşini son yolculuğuna uğurlayan Türkel'in aktardığına göre Derviş, 1980 civarında İngiltere'ye geldikten sonra güneydoğu Londra'da kendisine iyi bir hayat kurdu ve daha sonra evlenerek iki çocuk sahibi oldu. Derviş, 2000'li yılların başında Lewisham mahallesinde bir dondurma fabrikası kurduğunda ise, artık dondurma hayalleri de gerçek olmuştu.

Haberin Devamı

MESLEĞİNE TUTKUN

Kardeşi yaptığı açıklamada, bölgede dondurma servisi yapmaya başladığı andan itibaren tatlı ikramlarla dost bir yüz oldu ve herkes tarafından çok sevildi. Türkel, “Yaptığı iş konusunda tutkuluydu. Her zaman tüm arkadaşlarına yardım etmek isterdi. Hepsine yardım etti” dedi. 57 yaşındaki Türkel, "Bu yüzden birçok insan onu sevdi. Ağabeyim gerçekten dürüst ve çalışkan bir insandı” diyerek kardeşinin bu denli çok sevilmesinin ardındaki gerçeği anlattı.

Türk kralın sonu Dondurma kamyonları konvoy oldu, 10 milyondan fazla izlendi...

Ancak Türkel, kardeşinin büyük ölçüde zayıflatan kanser teşhisinin konulmasının ardından 2019'da sağlığının daha da kötüye gittiğini söyledi. "Son iki yıldır acı çekiyordu" diyen Türkel, ağabeyinin mümkün olan tüm tedavileri aldığını söyledi.

KANSER TÜM VÜCUDUNA YAYILDI

Derviş, 12 Kasım'da hayatını kaybetti. Dördüncü evredeki kanser, tüm vücuduna yayılmıştı. Türkel, yaptığı açıklamada "Maalesef hayata tutunamadı" ifadesini kullandı. Dondurma kralının cenazesinin planlanması bir aydan daha uzun sürdü. Koronavirüs salgını nedeniyle güvenlik kısıtlamaları getirilen tören için sınırlı sayıda insan katılım gerçekleştirebildi. İşte o zaman dondurma kamyonlarından yükselen şarkılar, Derviş'in cenazesinin fon müziği oldu.

Haberin Devamı

57 yaşındaki Türkel, "Bütün arkadaşları ona son saygılarını sunmak için geldiler" diyerek kardeşini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

Cenaze alayı videoları sosyal medyada büyük ilgi çekti ve on binlerce kez paylaşıldı. Videosu milyonlara ulaşınca görüntülerden elde edilen paranın, Derviş'in ailesinin tercih ettiği bir hayır kurumuna bağışlanacağını söyledi.

Türk kralın sonu Dondurma kamyonları konvoy oldu, 10 milyondan fazla izlendi...

'HERKESİN DOSTU'

Türkel, ağabeyinin ailesi ve arkadaşlarının bu jest karşılığında çok duygulandığını ifade etti ve Derviş'in "herkesin dostu" olduğunu milyonlarca kişinin görebilmesi karşısında çok mutlu olduklarını ifade etti.

Türkel, “Pek çok şekilde pek çok kalbe dokundu” dedi ve ekledi: "Bu beni daha da çok gururlandırıyor, ağabeyimle gurur duyuyorum."