Dünya Türkiye seçimleri dünya gündeminden düşmüyor: 'Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo'

Türkiye seçimleri dünya gündeminden düşmüyor: 'Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo'

09.03.2023 - 11:26 | Son Güncellenme:

Financial Times, Kılıçdaroğlu'nun 'hantal bir koalisyon'la acil bir meydan okumaya giriştiğini yazdı, Erdoğan için 'kurnaz bir kampanyacı' dedi. CNN International 'Belki de Türkiye'nin modern tarihindeki en önemli seçim'in yapılacağını belirtip anket sonuçlarına yer verdi. Yunan Kathimerini ise, Türk seçmenlerin yalnızca bir cumhurbaşkanı seçmeyeceği yorumunu yaptı.

Türkiye seçimleri dünya gündeminden düşmüyor: Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo

Altılı koalisyonun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi ve Türkiye'deki son anketler, dünya medyasının gündeminden düşmüyor. İngiliz Financial Times, Amerikan CNN International ve Yunan Kathimerini, Ankara'da yaşananları odak noktasına aldı.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: 'HANTAL BİR KOALİSYON'

'Türk muhalefetinin adayı Erdoğan'a meydan okumak için çetin bir mücadeleyle yüzleşiyor' diyen İngiliz Financial Times, Altılı Masa'daki partilerin ortak aday için aralarındaki şiddetli rekabeti bir kenara koyduğu yorumunu yaptı.

Financial Times, hafta başında adaylığı ilan edilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu ise CHP ile iki referandum ve daha da kötüsü arka arkaya dört genel seçim yenilgisi almış, alçak sesle konuşan bir ekonomist olarak tanımladı.

Türk seçmeninin belki de daha sıkıcı cumhurbaşkanına hazır olduğunu savunan gazete, Kılıçdaroğlu'nun muhalif bloktaki partiler tarafından aday seçilmesini ise 'karmaşık' olarak niteledi.

13 yıldır Türkiye'nin ana muhalefet partisini yöneten Kılıçdaroğlu tercihinin ıstırap veren müzakerelerin ardından geldiğini kaydeden Financial Times, muhalif blok için "İçerisinde İslamcılar, milliyetçiler ve daha liberal eğilimli yer aldığı 'hantal' bir koalisyon" cümlesini kurdu. CHP liderinin bir araya getirdiği söz konusu koalisyonla bu noktada acil bir meydan okumaya giriştiğini aktaran gazete, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in geçen hafta masayı terk etmesiyle Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin şüphelerin duyurulmadan önce ortalığa saçıldığını yazdı.

Haberin Devamı

Akşener'in İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı vaadiyle masaya döndüğünü bildiren Financial Times, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için ülkenin en tanınmış politikacılarından ikisi tanımını kullandı.

74 yaşındaki Kılıçdaroğlu ve ortaklarının Türkiye'yi yeniden parlamanter sisteme döndürme arayışında olduğunu vurgulayan gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yükselen fiyatlar ve TL'deki değer kaybına rağmen muhafazakar ve dindar seçmen arasında popülerliğini koruduğunu aktardı. Erdoğan için 'kurnaz bir kampanyacı' ifadesini kullanan gazeteye konuşan analistlere göre, halihazırda seçmenlerin yüzde 10-15'lik bölümü kararsız.

Türkiye seçimleri dünya gündeminden düşmüyor: Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo

CNN: ERDOĞAN'IN ZIT KUTBU

CNN International, 'Erdoğan'ın zıt kutbu, Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak onun yerine geçmek istiyor' başlığıyla Ankara'daki siyasi fırtınayı okuyucularına aktardı. Türk muhalefetinin pazartesi günü adayını ilan ettiğini hatırlatan CNN, seçimlerin ülkenin gidişatını değiştirebileceği yorumunu yaptı. "Belki de Türkiye'nin modern tarihindeki en önemli seçim" diyen Amerikan televizyonu, sandıkların 14 Mayıs'ta kurulmasının beklendiğini yazdı.

Haberin Devamı

CNN International, Kemal Kılıçdaroğlu'nu seküler ve merkez sol CHP'nin lideri olarak tanımladı, soyadının nasıl telaffuz edileceğini (Ke-lich-dar-ou-loo) okurlarıyla paylaştı.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nu kıyaslayan Amerikan televizyonu, CHP liderinin yaygın şekilde 'Erdoğan'ın olmadığı her şey' olarak görüldüğünü savundu. Altı parti arasında üç gün süren siyasi didişmenin ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun nihayet aday gösterildiğini aktaran CNN, muhalif adayın belirlenmesinin aylar aldığını ve sert eleştirileri beraberinde getirdiğini kaydetti. CNN'e göre, bazı analistler aday belirleme sürecinin Erdoğan'ın şansını artırabileceği yorumunu yaptı.

69 yaşına giren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarını üçüncü on yıla uzatmayı umduğunu dile getiren CNN, Erdoğan'ın seçimlerde şimdiye kadarki en şiddetli muhalefetle karşı karşıya olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Yapılan anketlere göre adaylar arasında sıkı bir yarış bulunduğunu aktaran televizyon, "Erdoğan'ın 20 yıldır sıkıca tuttuğu gücünü kırmayı uman gözlüklü ve biraz yaşlı rakip kim?" sorusunu yöneltti. 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010 yılında CHP'nin başına geçtiğini ve partinin yedinci lideri olduğunu hatırlatan CNN International, 2011 genel seçimlerinde Erdoğan ve partisi AK Parti'ye karşı kaybettiğini yazdı.

CHP ve AK Parti'nin Türkiye'de taban tabana zıt değerleri temsil ettiğini savunan televizyon, Kılıçdaroğlu'nun seküler eğilimlerine rağmen muhalif bloğun ve adayının Türk toplumundaki tüm grupları temsil etme sözü verdiğini bildirdi.

Muhalif ittifakın yol haritasında önceliğin yeniden parlamenter sisteme dönüş olduğunu kaydeden Amerikan televizyonuna göre, uzmanlar seçim sonuçlarına göre Türkiye-Rusya dostluğunun değişebileceği yorumunu yapıyor. "Erdoğan'ın yakın dostu Rusya lideri Vladimir Putin, Türk mevkidaşını açık şekilde destekledi" ifadesine yer veren CNN, Ortadoğu politikasında da değişiklikler beklendiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

CNN 'Kılıçdaroğlu'nun kazanma şansı nedir?' sorusunu sordu, analistlere göre seçimde Erdoğan'ın aynı ideolojiyi paylaşmayan bir partiler koalisyonunun adayına karşı yarışacağını kaydetti. Analistlerin 'Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo' yorumunu da sayfasına taşıyan CNN International, "Önümüzdeki üç ay Türkiye'nin geleceğini belirleyecek" dedi.

Türkiye seçimleri dünya gündeminden düşmüyor: Eşi benzeri görülmemiş bir senaryo

KATHIMERINI: ATATÜRK'TEN BU YANA EN GÜÇLÜ LİDER

Yunan Kathimerini gazetesi ise, 'Yaklaşan seçimlerde Türkiye'de tehlikede olan ne?' başlıklı bir yazı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının en büyük testiyle karşı karşıya olduğunu savunan Kathimerini'ye göre, Mayıs ayındaki seçimlerde yalnızca bir cumhurbaşkanı belirlenmeyecek. Yazıya göre, seçimler Türkiye'nin kimin tarafından yönetileceğinin yanı sıra nasıl yönetileceğine, ekonominin nereye gittiğine, Ukrayna'da ve Ortadoğu'daki çatışmaları hafifletmek için oynayabileceği muhtemel role de karar verecek.

Muhalefetin mevcut iktidarın politikalarını terse çevirme sözünü verdiğini yazan Kathimerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk'ten bu yana Türkiye'deki en güçlü lider olarak tanımladı. Erdoğan'lı Türkiye'nin Ortadoğu ve ötesinde askeri gücünü kanıtladığını belirten gazete, Suriye'den Irak'a, Libya'dan Azerbaycan'a gerçekleşen operasyonlar ve sunulan askeri destekleri sıraladı.

Anketlerin kıyasıya bir yarış beklediği seçim kararının Erdoğan tarafından 10 Mart tarihinde resmen duyurulacağı aktarılan haberde, HDP'nin seçim sonuçlarında kilit önemde olduğu belirtildi.