Dünya ‘Türkiye, vazgeçilmez bir NATO müttefikidir’

‘Türkiye, vazgeçilmez bir NATO müttefikidir’

29.09.2021 - 06:25 | Son Güncellenme:

Amerika’nın Ankara Büyükelçi adayı Jake Flake, Amerikan Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde senatörlerin sorularını cevapladı.

‘Türkiye, vazgeçilmez bir NATO müttefikidir’

Ali Çınar -  ABD Büyükelçi adaylarının, göreve başlamaları için Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılan oylamada çoğunluk tarafından kabul edilmeleri gerekiyor. Oy çokluğunun sağlanması ile Büyükelçilik görevi resmileşiyor. ABD’nin Büyükelçi adayı Jake Flake’in konuşmasıdan satır başları şöyle:

Haberin Devamı

Türkiye, vazgeçilmez bir NATO müttefikidir.

Türkiye, yeni S-400’ler alırsa yine CAATSA uygulanır.

F-35’ler ve ilk CAATSA’ların sebebi S-400’lerdir.

Türkiye, NATO ile uyumlu sistemler sağlanmalı.

Türkiye ve ABD arasında ekonomik ilişkiler artırılabilir.

Sözde Ermeni soykırımı Kongre’ye gelirse, ‘evet’ diyerek destekleyeceğim.

Bizi Amerikalılar olarak tanımlayan hiçbir değer, özgür insanların kendi hayatlarının gidişatını ve ülkelerinin kaderini belirleme haklarından daha fazla olamaz. Kariyerim boyunca, bu tür konularda konuşmaktan asla çekinmedim.

Ankara’nın demokratik gerilemesinden ve Türkiye’deki ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve barışçıl toplanma konularındaki olumsuz gidişattan rahatsızım.

Haberin Devamı

Türk halkının tam özgürlüklerini geri getirmek başlı başına bir iyiliktir ve Türkiye’de hukukun üstünlüğüne olan güveni yeniden inşa etmek, daha fazla ekonomik yatırım ve uluslararası ortaklık potansiyelini genişletmeye doğru ilerleyecektir. 

Onaylanırsa, Türkiye’yi yerel ve uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi ve aynı zamanda Türkiye’yi NATO Müttefiki statüsüne uyması için zorlayacağım.

Yakın zamanda oylama yapılacak. Herhangi bir Senatör’ün karşı çıkması halinde (blok), oylama prosüdürü yapılamıyor.