Dünya Türkiye ve Meksika birbirini keşfetmeli

Türkiye ve Meksika birbirini keşfetmeli

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen hafta Türkiye’ye gelen Meksika delegasyonundan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Carlos de Icaza, “Türkiye ile çok fazla ortak noktamız var. Birkaç yıla ticareti dört, beş katına çıkarabiliriz” diyor

Türkiye ve Meksika birbirini keşfetmeli

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, geçtiğimiz hafta beraberindeki delegasyonla resmi bir ziyaret için Türkiye’ye geldi. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için düzenlenen ziyaret, bir Meksikalı liderin ilk Türkiye gezisi olması bakımından önemliydi. Meksika Dışişleri Bakanı Yardımcısı Carlos de Icaza ile iki ülke arasındaki işbirliğini ve son dönemde Meksika’da gerçekleştirilen reformları konuştuk.
Ziyaretin ikili ilişkilere nasıl yansımasını bekliyorsunuz?
85 yıldır diplomatik ilişkilerimiz olmasına rağmen birbirimizi gerektiği kadar tanımıyoruz. Türkiye ve Meksika arasında çok fazla ortak nokta var. Gelişmekte olan ekonomileriz, yaklaşık aynı büyüklükteyiz. Büyük bir tarihsel ve kültürel geleneğimiz var. Avrupa gibi büyük bir gücün eşiğinde yer alıyorsunuz.
Bizim ise ABD’yle sınırımız var. Kendi bölgelerimizde etkiliyiz. Buna rağmen önemli bir ticari ilişkimiz yok. Meksika ile ABD arasında her gün bir milyar dolar değerinde ticaret gerçekleşiyor. Bu size ihracat merkezli ekonomimize dair fikir verebilir. İki ülke birbirini tekrar keşfetmeli. Türkiye’yle yapmaya çalıştığımız birbirimizi tamamlayacağımız noktaları bulmak. Meksikalı bir liderin gerçekleştirdiği ilk ziyaret olan devlet başkanımızın gezisi, iki ülke işbirliği için yeni bir yol yaratmak adına gerçekleşti.
Bu yönde hangi adımlar atıldı?
İki ülke arasında 12 anlaşma imzaladık. Kurulacak iki uluslu komisyon kapsamında dışişleri bakanlarının başkanlık edeceği ve iki yılda bir düzenlenen toplantılar olacak. Yakında serbest ticaret müzakerelerine başlayacağız. Birkaç yıl içinde ticaretimizi dört, beş katına çıkarabiliriz.
Çifte vergilendirmenin önüne geçecek bir anlaşma imzaladık. Yatırımların karşılıklı korunacağı bir sistem olacak. Vizeleri de kolaylaştıracağız. Bundan sonra Türkiye’de herhangi bir yerden elçiliğin internet sitesine girerek vizeye çok kolay başvurabileceksiniz ve kısa sürede yanıt alacaksınız. İki ülke arasındaki turizmi geliştireceğiz. Meksika’ya uçuşların olması için THY ile anlaştık. Organize suça karşı beraber savaşacağız.
NSA’nın Meksikalı liderleri izlediğinin ortaya çıkması ABD ile ilişkileri nasıl etkiledi?
Meksika ve ABD dünyanın en dinamik ve karmaşık ilişkilerine sahip ülkelerinden. İki ülkenin sınırlarını her gün bir milyon kişi yasal olarak geçiyor. İki ülke arasındaki barışçıl sınır, dünya üzerindeki en önemli geçiştir. Her gün iki ülke arasında yüz binlerce araç geçiş yapıyor, ortalama 800 uçuş var. İşleyen çok iyi bir ilişkimiz var. Sorduğunuz konu hakkında araştırma talep ettik. Bu soruşturmanın sonuçlarını almayı umut ediyoruz. Önemli olan iyi bir ortak olmamız.
Eleştirilere rağmen Meksika Kongresi’nden geçen enerji reformu ne getirecek?
Bu çok büyük bir reform. Dünyada bu kadar kısa sürede bu kadar çok yapısal reform yapan başka bir G20 ülkesi yok. Meksika yüz yıldan fazladır farklı enerji türleriyle ilgilenen, petrol üretimi ve madencilik yapan bir ülke. Ancak ekonomiyi kalkındırmak için ihtiyacımız olan şey kaya gazı üretimini yapmamızı sağlayacak yeni teknolojiler. Meksika’da petrol devlete ait, petrolün işletilmesi de devlete ait ve bu değişmeyecek. Ancak bu reformla özel sektörden başka ortaklarla devletin denetimi altında yeni teknolojilere ve kaynaklara sahip olacağız. Bu reform daha fazla yatırım ve büyüme için fırsat yaratacak.
Meksika Kongresi’nin onaylandığı eğitim reformu öğretmenler ve sendikalar tarafından protesto edildi. Bu reform nasıl bir dönüşüm vaat ediyor?
Meksika’da dünyanın bütün demokrasilerinde olduğu gibi çok fazla ses var. Meksika açık bir toplum ve federal bir devlet. İlginç olan, farklı sesler ve fikirler olmasına rağmen ülkenin üç büyük partisi olarak “Pacto por Mexico”yu (Meksika Anlaşması) imzaladık. Eğitim reformuyla ilgili anayasal değişiklik rekor bir zamanda geçti. Bazı öğretmenlerin tabii ki farklı fikirleri vardı. Eğitim reformu, öğrenciler ve okul sistemi için en iyisini, öğretmenlerin değerlendirilmesini amaçlıyor.