Dünya Türkiye’den komşuya 91 bin 432 oy

Türkiye’den komşuya 91 bin 432 oy

16.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pazar günü yapılan ve hiçbir adayın yüzde 50+1 oy oranına ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kalan Bulgaristan’daki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’den 91 bin 432 çifte vatandaşın oy kullandığı bildirildi.

Türkiye’den komşuya 91 bin 432 oy

 

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 92 bine yakın seçmen, 19 ilde kurulan 127 sandıkta oyunu kullandı. Bununla birlikte yaklaşık 10 bin çifte vatandaşın ise, yaşanan yoğunluk nedeniyle sandıkların kurulduğu okullardan kendi istekleriyle oy kullanmadan ayrıldığı öğrenildi. Ayrıca seçimler için 17 bin kişinin de sınır kapılardan geçerek Bulgaristan’a gittiği belirlendi.

Haberin Devamı

Pazar günkü seçimde Türk ve Müslümanların tek adayı olan, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, oyların yüzde 9.8’ini alarak 3’üncü sırada yer aldı. Aynı şekilde üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, parlamento seçiminde de, oyların yüzde 11.4’ünü elde ederek parlamentoda temsil bulan 3.  büyük parti oldu.

7 parti yer alabilir

Öte yandan erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçları, ülkenin 240 üyeli 47. Dönem Parlamentosu’nda 7 siyasi gücün yer bulacağını gösteriyor. Gallup International şirketi, paralel sayımı tamamladıktan sonra, katılımın yüzde 37.5 olduğu seçimde, Eylül sonunda kurulan Değişime Devam (PP) partisinin, oyların yüzde 26.3’ünü alarak birinci çıktığını bildirdi. Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi yüzde 23.1 oyla ikinci sıraya düştü. Hak ve Özgürlükler Hareketi yaklaşık 30 milletvekiliyle 3. en büyük güç haline gelirken, Rusya yanlısı ve eski Komünist Parti’nin devamı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 10.4 oyla dördüncü sıraya düştü. Bu partileri, şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi, sağ güçleri temsil eden Demokratik Bulgaristan (DB) partisi ve aşı karşıtı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi izliyor.